Röviden a szilágycsehi diákszínjátszó csoportokról

A szilágycsehi diákszínjátszás fellendülése 1992-ben kezdődött. Egy lelkes csapat Fekete Angyalok néven ekkor vett részt az első Országos Középiskolai Diákszínjátszó Fesztiválon (ODIF) Szatmárnémetiben Ferenczi György Tini cini című előadásával.

A bemutatkozás nem hozott nagy sikert, ennek ellenére még ebben az évben kiutazási lehetőséget kaptak a Határon Túli és Hazai Amatőr Színjátszók Találkozójára, Zsámbékra (Magyarország). 1992-től az iskola diákszínjátszó csoportja Bodea György tanár vezetésével évente vesz részt az országos fesztiválokon Szilágycsehi Diákszínjátszó Csoport néven. A bemutatott előadások között volt Móricz Zsigmond Dinnyék (1993) és Méhes György Márványmacska (1994) című darabja, utóbbival 1995-ben járták Szilágy és Szatmár megyék falvait, de a IV. ODIF-on is részt vettek, összesen 16 előadást tartva ebben az évben.

ODIF, Székelyudvarhely, 2010

Az előadások rendezésében és szervezésében nem csak az iskolánk tanárai és színjátszói, hanem városunk más szervezetei is részt vettek. A munkában társ volt a városi művelődési ház (Szőke Sándor, Szőke Anna), az általános iskola (Varga D. István, Kocsis Attila), az EMKE városi szervezete (1993–1996-ig), valamint a Tövishát Kulturális Társaság (1997-től) és a Berekenye Ifjúsági Társaság (2000-től). 1997-ben bemutattuk Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darabot 38 diák részvételével. 1997-től megnőtt a színjátszást kedvelő diákok száma, ezért két csoport is létrejött városunkban: az iskolánk Szilágycsehi Diákszínjátszó Csoportja Bodea György vezetésével, valamint a Művelődési Ház Tövishát diákszínjátszó csoportja Szőke Sándor vezetésével.

Szinte minden előadás közös munka eredménye. 1998-ban két rövid bohózattal (Előkelő utas, valamint Halálos kínok között, rendező Bodea György) vettünk részt az országos fesztiválon, de felnőtt előadást is bemutattunk (Vasszari Gábor Bubus, rendező Bodea György). Ezzel az előadással jártuk ismét a környező falvakat, és felléptünk Zilahon, illetve Nagybányán is. 1999-ben a két diákcsoport egy közös stúdió-előadást mutat be (Karinthy Frigyes Visszakérem az iskolapénzt, rendező Bodea György, valamint Jancsó Miklós Játék a halállal, rendező Szőke Sándor).

1999 őszétől kezdve szervezzük Szi­lágycsehben a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivált (PADIF) minden év október utolsó szombatján. Fesztiválunkra főleg a Partiumból hívunk diákszínjátszókat (Bihar, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyékből), de Erdély más megyéiből (Kolozs, Temes, Hunyad, Maros, Hargita, Kovászna), valamint Magyarországról is érkeznek fellépők.

2000-ben mutattuk be Mark Twain Az őrangyal jelenetét (rendező Bodea György), valamint Jancsó Miklós Mátyás a türelmes egyfelvonásosát (rendező: Szőke Anna), ebben az előadásban való szerepléséért Bálint Emőke az országos fesztiválon alakítási díjat kapott.

Szószátyárok, Nagyvárad, 1999

A harmadik évezred kezdete szerencsés volt számunkra, mert a 2001. évi ODIF-on két díjat is kapott a Tövishát csoport: a zsűri különdíját, valamint a közönségdíjat a Várhidi Attila feldolgozásában bemutatott Arany János Toldi című előadással (rendező Szőke Sándor).

2001 nyarán csoportunk részt vett Zsámbékon a X. Határon Túli és Hazai Amatőr Színjátszó Fesztiválon, ősszel az első Erdélyi Diákszínjátszó Fesztiválon (EDIF), ahol harmadik díjat és közönségdíjat kaptuk a Toldival. Decemberben részt vettünk Sepsiszentgyörgyön a Concordia-napokon, itt a legjobb csapatmunka díjat kaptuk, szintén a Toldival.

2001-től a Berekenye Ifjúsági Társaság bejegyzésével a csoport felvette a Berekenye Diákszínjátszó Csoport nevet. Még ebben az évben részt vettünk a X. ODIF-on Szatmárnémetiben, majd a III. PADIF-on a Karinthy Frigyes Iphigénia Siófokuszban vagy Ki megy a mama elé végzettragédiával (rendező Bodea György). 2002 őszén mutattuk be L. F. Rebello Következő nap című előadásunkat Szőke Anna rendezésében, majd 2004-ben Fazakas Mihály Ludas Matyi című előadását vittük színpadra, amelyet magyar, román, angol és francia nyelven adtuk elő. Ezzel az előadással több vendégszereplésen vettünk részt 2004 és 2006 között Erdély több településén, valamint Magyarországon és Szlovákiában.

A szilágycsehi színjátszó csoport vezetője, Bodea György 2006 novemberében EMKE-díjat kapott a diákszínjátszás szervezésében és minőségi művelésében szerzett eredményeiért. Az EMKE minden évben Szentgyörgyi István-díjjal jutalmazza azokat, akik amatőr színjátszásra kötelezik el magukat. 2006-ban először került a Szi­lágy­ságba ez a díj.

Az Európa Expresszt, Görgey Gábor és Komlós Lajos bűnügyi szatíráját 2007. április 8-án mutattuk be Szi­lágy­csehben, majd részt vettünk vele a XIV. ODIF-on Székelyudvarhelyen és a IX. PADIF-on, ahol a zsűri különdíját kaptuk az egyetemes humánum értékeit népszerűsítő modern magyar dráma színreviteléért. Ion Luca Caragiale Kir Ianulea című elbeszélése (Méhes György dramatizálása) nyomán született darabot 2008-ban mutattuk be Szilágycsehben a X. PADIF-on, 2009-ben Székelyudvarhelyen a XVI. ODIF-on és Nyírbátorban a II. Határtalan Gyermek-színjátszó Fesztiválon.

Bessenyei Gedő István Piroska és Farkas abszurd játékát a VIII. Zsibai néptánc és színjátszó táborban vittük színpadra, és a XI. PADIF-on mutattuk be 2009. szeptember végén. A következő években ezeket a darabokat mutattuk be: Horváth Péter REND-SZER (2010), Karinthy Firgyes Az emberke tragédiája (2011), Szilágyi Andor Busz, avagy és vállainkra a sötétség (2012), Cziczó Attila FÉM, avagy élni vagy szülni (2013), Sárosi István A húszmilliomodik év (2014).

Bemutatott előadásaink:

Ferenczi György: Tini cini (1992)

Móricz Zsigmond: Dinnyék (1993)

Méhes György: Márványmacska (1994)

Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (1997)

Előkelő utas, Halálos kínok között (1998)

Vasszari Gábor: Bubus (1998)

Karinthy Frigyes: Visszakérem az iskola­pénzt (1999)

Jancsó Miklós: Játék a halállal (1999), rendező Szőke Sándor

Mark Twain: Az őrangyal (2000 )

Karinthy Frigyes: Iphigénia Siófokuszban, vagy Ki megy a mama elé (2002)

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai (2001), rendező Varga D. István

Arany János: Toldi (2001), rendező Szőke Sándor

L. F. Rebello: Következő nap (2002), rendező Szőke Anna

Fazakas Mihály: Ludas Matyi (2004), rendező Szőka Anna

Görgey Gábor és Komlós Lajos: Európa Expressz (2007)

Méhes György: Kir Ianulea (2008)

Bessenyei Gedő István: Piroska és Farkas (2009)

Horváth Péter: REND-SZER (2010)

Karinthy Firgyes: Az emberke tragédiája (2011)

Szilágyi Andor: Busz, avagy és vállainkra a sötétség (2012)

Cziczó Attila: FÉM, avagy élni vagy szülni (2013)

Sárosi István: A húszmilliomodik év, In memoriam Csáth Géza (2014)

Stephen Poliakoff: És te, szépségem, igen-igen, te … (2015)

Új hozzászólás