Palocsay Kisó Kata

Az ötlet az utcán hever, adott esetben akár szó szerint, és remek dolgok születhetnek ezekből.

Honnan indulhat el egy-egy bábelőadás, mi indíthat el egy olyan gondolatmenetet, ötletsort, amely addig alakul, duzzad és fejlődik, amíg kész alkotássá válik? A kezdő bábosok első lépésként kiválasztanak egy bábdarabot, és azt alakítják a csapatra, a körülményekre, a helyzetre. Ez is járható út, de nem az egyetlen. Sőt, sok esetben célravezetőbb más irányból indulni, és mielőtt megtennénk az első lépést, elgondolkodni, hogy miért szeretnénk bábszínházzal kísérletezni.

A felöltöztetett, bebugyolált, arccal kiegészített fakanálbábuk emlékeztetnek a gyermekjátékszerek legősibbjeire, az amerikai indián babákra.

Decemberben, karácsonyra készülődve minden család megemlékszik azokra, akik már nincsenek köztünk. A bábosok népes családja  mikulásvárás idején Ildikóra, Kovikára, „a bábszínház nagyasszonyára”, Kovács Ildikó bábrendezőre emlékszik.

Minél érzékenyebb és kifejezőbb, minél több mozdulatra képes egy kéz, annál gazdagabb kifejezőereje van egy kesztyűs bábunak.

Az előadás nem volt hosszú, új volt számára a történet, a szöveget minőségi zene, egységes és  igényes látvány egészítette ki, akkor mégis mi volt a bökkenő?

A hosszú évek során megszemélyesült tárgyak, akik nélkül nem boldogulnánk a hétköznapi élet legszokványosabb helyzeteiben sem, tárgyak, akiktől különlegessé, egyedivé válhat egy pillanat.

Az ajándékozás egyik legegyszerűbb és egyben legsikerültebb formája a karácsonyi cipős doboz akció. Hatása nem abban rejlik, hogy milyen értékes vagy hasznos tárgyakat rejt a doboz, hanem a meglepetésben és a doboz mögött álló ismeretlen emberben.

Minden tárgy magában rejti a bábuvá, élőlénnyé válás lehetőségét, mindegyikben egy személyiség rejtőzik. Ezt keressük, erre figyelünk, amikor elkezdünk másképp tekinteni egy tárgyra, amikor meglátjuk benne a bábut, és kézbe vesszük.

Kezeinkkel bármit ki tudunk fejezni. A bábosnak a kezében van a csoda. A fantázia szárnyalása fürgévé és rugalmassá tesz.

A bábjáték elsősorban játék. Mi az oka, hogy Nyuszi soha semmit nem ért meg? A bábos keze kíváncsi.

Bábozni egyszerűen jó! A bábszínház nyelvét mindenki ismeri. A rácsodálkozás öröme színesíti a világunkat. Bábszínház, bábkészítés, animáció. Olyan témák, amelyek évek óta izgatnak, amelyekkel kísérletezem, amelyek a munkámat, de valójában a legkedvesebb időtöltéseim egyikét jelentik.