Kocsis Tünde

1.

Közművelődés számomra minden olyan rendezvény, esemény, konkrét, reális térben és időben megvalósuló találkozás, amely által főként kulturális, művészeti, tudományos, társadalmi, vallási és más tartalmak a hétköznapi (azon a téren nem képzett) emberekhez építő jelleggel jutnak el.

A kolozsvári színház az ESziK vagy isszák? projektjét 2015 szeptemberében indította. Célja, hogy a programban résztvevők – kisiskolások, kamaszok, egyetemi hallgatók és felnőttek – szociálisan érzékeny színházszeretőkké és -értőkké váljanak. A színházpedagógiai tevékenység olyan alternatív tanítási módszer, amely fejleszti a résztvevők általános műveltségét és közösségben való felelősségvállalását. Másfél év alatt több száz kolozsvári diák, egyetemista és felnőtt vett részt a különböző oktatási csomagok foglalkozásain.

A Biblia történetein, szereplőin, sokféle szövegtípusán keresztül játékosan aktiválódnak az évszázados archetípusok, szimbólumok, örök emberi élethelyzetek, történetek, törekvések és érzések, de a tevékenységen csak az kel életre, ami ebből minket, 21. századi embereket külön-külön foglalkoztat.

Hat évvel ezelőtt, 2010-ben Kocsis Tünde rendező engedett a versekben rejlő kihívásoknak, és a köré gyűlt versszeretőkkel megalapította az ŐszinTE vers­színházat.

Kolozsvár szívében egy háromemeletes lakóház kebelén húzódik egy udvar. A körülbelül 80 méter hosszú területet a városlakók átjáróként használják, ha nem lennének a kapunyílások, bizonyára névvel ellátott utcaként tartanák számon.