Demény Péter

Milyen jellemző, hogy ez a költő, aki így ünnepel, és akinek a születésnapját a Magyar Költészet Napjának nevezték ki, folyamatosan megosztotta az olvasókat és a világot. Horger Antalról mindenki tud, a Szabad-ötletek jegyzékének kiadása körül irdatlan botrány kerekedett, most egy minden bizonnyal hamisított kézirat körül folyik a vita.

Frissek a színek is, mintha abban a pillanatban ő látta volna meg őket, és úgy, ahogy a képeire kerültek. Frissek a formák: akárhányadik macska, akármelyik tájkép vagy mandala, mindig éppen az első és az egyetlen. Mátyás sohasem volt olyan, mint az ő képén, mégis Mátyás kétségbevonhatatlanul. Friss a mese, amely még senkivel nem történt meg pontosan így. És minden történet mese, akár szomorú, akár boldog.

Emlékszem, kamaszkoromban egyszer hevesen vitáztam az egyik szomszédunkkal (később tankönyves lett), hogy Ady vagy Brassai nélkül nem menne-e előbbre a világ. Ő azt mondta, mindketten kivételek, de Ady a megközelíthetetlen és követhetetlen, Brassai a megközelíthető és követhető, én meg persze a zseni kizárólagos jogára esküdtem.