Csinta Samu

Az utóbbi fél évszázadban csak hivatalos, azaz elkerülhetetlen mérkőzések szintjén találkozott a román és a magyar futballválogatott. A katari világbajnokságról kiszoruló két ország futballviszonyát elsősorban ma is a történelmi múlt határozza meg, a sportrivalizálás csak felvonulási terepe mindezen sérelmeknek.

„A teljes küldöttség egyetlen hatalmas különgéppel repült Los Angelesbe. Előtte a szokásos protokoll, fényképek, nyilvános köszönet Ceaușescu elvtársnak és a pártnak a kitűnő felkészülési körülményekért, hasonló szövegelések. Az ismerős arcok, sportolók, edzők mellett rengeteg, korábban soha nem látott alak, szekuritátésok minden lépésre. Kicsik voltunk, tudatlanok, de azért érzékeltük, mennyire ellenőrzés alatt tartanak bennünket. Túl sokat azonban nem foglalkoztunk vele, bennünket kizárólag a torna, az eredmények érdekeltek. Arra azonban pontosan emlékszem, hogy amikor utolsóként ültem fel a gépre, azt mondtam magamban: aki utolsóként száll fel, hazatéréskor elsőként száll majd le.”

Olyan ember laudálására vállalkoztam, akiről azt hittem, hogy mindent – na jó, sok mindent – tudok. Persze szigorúan szakmai értelemben, egyéb aligha is tartozna rám. Felidéztem magamban a múlt század utolsó évtizedét, azokat az éveket, amikor úgy ismertük egymást, hogy közben alig találkoztunk. Mindketten kerestük a magunk útját abban a szép új világban.

...míg a néprajzosok többsége karót nyelt tudós volt… addig Kallós bárhová ment, hazaérkezett.