Thököly Vajk méltatása

Báthory István Alapítvány • Szilágysági Magyarok Díszoklevél

Szilágyzoványi pedagógus családba született a Bihar megyei Margittán 1978. december 11-én, de csecsemőkorától kezdve Szilágyzoványon él. Itt ismerte és szerette meg a hepehupás, vén Szilágyságot. Szilágyzoványban járt általános iskolába, majd Szilágysomlyón folytatta középiskolai tanulmányait. 1998-ban Kolozsvárra felvételizett, és ott végezte el felsőfokú tanulmányait. 2002-ben sikeresen államvizsgázott, és még ebben az évben a tanügyben foglalt helyet Kémeren. Mint pedagógus követte édesapja nyomdokait. Bár testnevelő tanárként ismertük meg, de már nagyon korán megjelentek versei, novellái, meséi, számos antológiában itt a szülőföldön és az anyaországban is. Első verse nyomtatásban 2002-ben látott napvilágot. Ekkor még nagyon fiatal volt, alig 22 éves. A Gyertyaláng szerkesztői hamar felismerték, hogy verseiből kicsendül az Isten szeretete, a szülőföldhöz és a Szilágysághoz való ragaszkodás. A mai napig három önálló kötete jelent meg. Első verses kötetét A közületek való címmel 2010-ben adták ki Sopronban, a Novum gondozásában.

A második verses kötete Ráncok a reményhez címen jelent meg 2017-ben, Zilahon, a Caiete Silvane gondozásában.

Thököly Vajk

Harmadik könyve novelláit és elbeszéléseit mutatja be, melynek címe Erdélyből fúj a szél, és a Kárpát-medencei Magyarok Kulturális Egyesülete gondozásában jelent meg 2018-ban, Budapesten.

Verseit, munkáit több mint harminc előadóművész, zenekar vette lemezre, vitte színpadra, és a világ a zene szárnyain keresztül még jobban megismerhette a Szilágyságot és a szilágysági embereket. Gondolatait, verseit, dalszövegeit a Kárpát-medence színpadaitól Los Angelesig, a Fölszállott a páva előadóitól kezdve a magyar rockzene elismert előadóiig megénekelték.

Verseiben egy Istent, szerelmet, reményt, megértést kereső lélek tárulkozik ki előttünk. Munkái olyan lemezeken csendültek fel, melyek a MAHASZ (Magyar Hanglemez Szövetség) országos nagylistáján előkelő, vagy akár első helyen szerepeltek. 2012-ben a Magyar Országos Mesefesztivál különdíjasa lett, 2013-ban pedig díjazottja. 2016-ban Debrecen városában a Héttorony irodalmi kör Verő László-díjjal jutalmazta. 2018. szeptember 15-én Budapesten az Irodalmi Rádió megválasztotta 2018 legjobb pedagógus-költőjének.

Verseiben, írásaiban, könyveiben gyakran fellelhető a Szilágysághoz való ragaszkodás, a szülőföldhöz való kötődés fontossága. Vallomásai szerint azok a dalok, melyek az ő versei után íródtak a Szilágyságról, valahol hiánypótlóak, mert így ezeken keresztül a hepehupák hírnevét olyan helyeken is emlegetik, ahol eddig nem sokat tudtak róla. Itt megemlíthetjük

a megzenésített versek közül a Hungarica zenekar dalát Szülőföldemen címmel, mely magyar és lengyel nyelven is megjelent, Benkő Fruzsina Borbála című szerzeményét a Fölszállott a páva színpadáról, melynek címe Szilágysági kismadárka, vagy akár Légrádi Gábor színművész dalát Ahonnan a szívem ered címmel.

A felsoroltak méltóvá teszik Thököly Vajkot, mint költőt, írót, dalszövegírót, hogy megkaphassa a Szilágysági Magyarok Díszoklevelet.

Úgy gondolom, hogy méltán vívta ki külföldön irodalmi tevékenységével az elismerést, a hírnevet. Épp itt volt az ideje, hogy itt Erdélyben, pontosabban a Szilágyságban is megkapja méltó helyét a többi kitüntetett mellett. Biztosíthatom, hogy Thököly Vajk a jövőben irodalmi munkájával tovább öregbíti a szilágyságiak hírnevét.

 

(Elhangzott 2018. szeptember 28-án Szilágysomlyón, a Szilágysági Magyarok díjátadó ünnepségén.)

 

Új hozzászólás