Simon Judit méltatása

EMKE • Spectator-díj

Egy műfaji és tematikai szempontból egyaránt sokoldalú újságíró veheti át ebben az évben az Egyesület Spectator-díját.

Simon Judit

A nagyváradi születésű, színházi környezetben felnövő, s ma is szülővárosában élő és dolgozó Simon Judit pályája közvetlenül a rendszerváltás utáni hetekben kezdődött. Hamar kiderült, ösztönös tehetsége predesztinálja a riporteri munkára, s ezt a képességét kamatoztatta is a Bihari Napló, majd az Erdélyi Napló munkatársaként. Visszhangos riportjai és riporteri megoldásai hamar ismertté tették a nevét, ebbéli tapasztalatait később az Ady Endre Sajtókollégium sajtógyakorlat tárgyának előadójaként oszthatta meg a pályakezdő újságíró kollégákkal. Jelen volt írásaival az országos napilap, a kolozsvári Krónika kezdeti éveiben is, majd 2002 őszén egyik alapítója, később kiadója is volt az Erdélyi Riport hetilapnak, s természetesen a színházi rovat mindenese. A kétezres évektől riportjait és fontos politikai és kulturális személyiségekkel készített interjúit egyre gyakrabban belpolitikai témájú publicisztikái, valamint színházi írásai váltották fel. Utóbbiak manapság elsősorban az erport.ro oldalon, valamint a Várad kulturális folyóirat hasábjain jelennek meg. Jelentős teljesítménye volt a díjazottnak a Halasi Erzsébet színművésznő pályáját feldolgozó portrékötet: Egy színésznő élete (Riport Kiadó, Nagyvárad, 2011).

Simon Judit az egyik legjobb, legértőbb ismerője a romániai magyar színházi életnek, aki egyaránt képes kritikusan és empátiával szemlélni az előadásokat, amelyekről ír. Azon túl, hogy évadról évadra igyekszik minél több hazai magyar nyelvű színházi előadást megtekinteni és értékelni, hosszú évek óta jelen van minden olyan seregszemlén, ahol az erdélyi és partiumi teátrumok produkciói színpadra kerülnek, legyen szó a változó helyszínű interetnikai színházi fesztiváltól, a temesvári TESZT-ről, a kolozsvári Interferenciákról, a gyergyói, nagyváradi, kisvárdai találkozókról. Az előadások mellett az olvasó képet alkothat e találkozók hangulatáról, hátteréről, a tematikus szakmai beszélgetésekről.

Részben e seregszemléknek köszönhetően rendelkezik azzal az élményanyaggal is, amit a többi határon túli magyar színház – elsősorban a vajdaságiak – előadásai jelentenek, illetve tágabb kitekintésben fel tudja hívni a figyelmet a román és a magyarországi magyar stílusirányzatok közötti különbségekre, amelyek különböző mértékben ugyan, de egyaránt hatással vannak a romániai magyar társulatokra. Simon Judit nem csupán klasszikus sajtókritikákban reflektál a látottakra, hiszen egyedi hangvételű tudósításai, riporteri képességeit is megcsillogtató szubjektív fesztiválnaplói is megörökítik ezeket a jelentős kulturális seregszemléket, méghozzá úgy, hogy az olvasó szinte a történések részesének érzi magát.

Díjazott kollégánk néhány esztendeje már nem csupán szemlélője, hanem aktív részese, alakítója is Nagyvárad kulturális életének. Az egy évtizedes múltra visszatekintő Nagyváradi Könyvmaraton és Holnap Feszt egyik főszervezője a Holnap Kulturális Egyesület elnökeként, így Simon Judit közreműködésével a kezdetben kizárólag irodalmi tematikájú rendezvénysorozat immár színházi jelleget is öltött. Ám nem csupán szervez, hiszen a művészekkel folytatott pódiumbeszélgetések alkalmával ismét riporteri képességeit csillogtatja meg, kötetlen hangulatot teremtve, ugyanakkor a szakma, a művészek iránti tiszteletet egyaránt kifejezve.

 

(Elhangzott Kolozsváron, 2018. április 7-én a díj átadó ünnepségén.)

 

Új hozzászólás