Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom

Akkor van jövőnk Erdélyben, ha a fiatalok hisznek abban, hogy az övék itt a tér. Bíznunk kell bennük, segítenünk kell nekik, hogy megmutathassák: ismerik értékeinket és felelősséget vállalnak értük. Ezt ismertük fel 2012-ben, amikor útnak indítottuk örökségvédelmi programunkat, az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű projektet, amelynek az a különlegessége, hogy maguk a fiatalok alakítják saját ötleteik alapján, és hat év alatt olyan mozgalommá tették, amelyet ma már európai sikersztoriként emlegetnek.

Hegedüs Csilla

Az RMDSZ kulturális főosztálya és Winkler Gyula EP képviselő által szervezett program célja a szórványban és interetnikus környezetben élő magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által.

A 2017-es iskolai évtől kezdődően a verseny kiszélesedett Maros megye bekapcsolódásával. A közel húsz csapattal indult programba marosvásárhelyi csapatokon kívül Nyárádszereda, Dicsőszentmárton, Szászrégen és Erdőszentgyörgy iskolái is csatlakoztak. Városi és vidéki műemlékek egyaránt örökbefogadókra találtak, a diákok lelkesedéssel vetették bele magukat a versenybe. A márciusban megszervezett döntőn kilenc csapat mutatta be rövid produkcióját, amelyek a következő műemlékekhez kapcsolódott: a Ferences templom tornya, gernyeszegi református templom és a Teleki-kastély, a Teleki-ház, a Toldalaghi-palota, az abafáji Huszár-kastély, a Kemény-kastély, a dicsőszentmártoni unitárius templom, valamint a nyárádszentannai református templom. A megye első nyertese a Telekiek unokái nevű csapat, akik a gernyeszegi református templom és Teleki kastély őrei.

A mozgalom az utóbbi időszak ifjúságnak szóló legsikeresebb örökségvédelmi kezdeményezése, hisz nyolc megyében eddig több mint 1700 diák vett részt eddig a programban. Így jutottunk el odáig, hogy Erdély-branddé válik. Ma már nem mi keressük meg az iskolákat – arra kérve őket, kapcsolódjanak be a programba – hanem a tanárok, diákok, szervezetek jelentkeznek, hogy részt vennének a versenyben.

Kolozs megyében is történt változás, hiszen ebben a tanévben csatlakozott a programhoz a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Líceum is. A diákok a szentbenedeki Kornis-kastély őrei lettek. A kolozsvári iskolák csapatai idén a Jósika-palotát, a Széki-palotát, a Báthory–Apor-szemináriumot és a Horea úti zsinagógát népszerűsítik, kutatják.

A műemlékek felfedezésénél a diákok azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket keresik, amelyek egyedivé teszik azt. Könyvtárakban, archívumokban keresgélnek, régi újságokat böngésznek, bejárják az épületeket és felfedezik a titkait. Így találtak meg az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjai a kolozsvári Széki-palota pincéjében egy fényképalbumot, amelyben második világháború alatt készült képek is szerepelnek. Ezekből pedig kiállítást szerveztek, megosztva az érdeklődőkkel is.

A versenyben nemcsak a diákcsapatok vesznek részt, hanem bevonják a szakembereket, diáktársaikat, szüleiket, barátaikat. Az Onisifor Ghibu Líceum diákjai előadást szerveztek, amelyen kutató mutatta be a kolozsvári zsidóság történetét. A Báthory–Apor-szeminárium őrei, a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának diákjai képzőművész segítségével szintén kiállítást rendeztek.

Ilyen hát az a mozgalom, amelyet ma már példaként emlegetnek Európában, hisz a versenyzők ötletessége, fantáziája nem ismer határt. Facebook oldalak, Wikipédia szócikkek, könyvjelzők, többnyelvű bemutató-füzetek, filmek, flashmobok, telefonos applikációk, színdarabok születtek a program során, sőt, idegenvezetést is vállaltak – a Báthory István Elméleti Líceum csapata a kolozsvári Jósika-palotában kalauzolta végig az érdeklődőket. Műemlékeket töltöttek meg élettel, slam poetry estet, irodalmi szalont, fotó- és rajzversenyt, koncerteket rendeztek. S ami igazán különleges: igazi gazdára leltek elhagyott, elfelejtett műemlékeink. Takarítottak, kertet és parkot tisztítottak, kerítést építettek, „elfoglalták” az épületeket.

A program állandó támogatói: Winkler Gyula EP képviselő – akinek köszönhetően évente három nyertes csapat részesül brüsszeli jutalomkirándulásban –, továbbá a Magyar Ifjúsági Értekezlet, a Communitas Alapítvány és a megyei RMDSZ-szervezetek. Az Örökségünk Őrei mozgalom tehát olyan nemzedéket nevel, amelynek igénye a magyar épített örökség megbecsülése, s amely nemcsak nyilatkozatokban, hanem tettekkel is hozzájárulnak ahhoz, hogy jövőnk legyen itthon, Erdélyben.

 

Új hozzászólás