Kocsis Attila Levente: Balogh-Botár Károly Csaba méltatása

Magyar Állandó Konferencia, Hunyad megye • Barcsay Ákos Közéleti Díj

Csabi, nem tudod, hogy hol a Dell laptop? A sulibusz hánykor indul? Érkezett új gyerek a kolostorhoz? Ki vitte el a bennert? Ezt és még sok mindent tud Csabi! Tud tanítani, és nem akárhogy, tud szervezni, tud pályázatot írni, tud elszámolni azzal, tudja, hogy mi történik az iskolában a kollégákkal, a diákokkal, a munkatársakkal. Igazán nem is tudom, hogy van-e valami, amihez nem ért? Nagyon jó szervező, lebonyolító és elemző.

Kocsis Attila Levente

Az idén Barcsay Ákos-díjban részesülő tanár 1980. január 4-én született Érmihályfalván, Bihar megyében, református családban. Az általános iskolát szülővárosában járta ki, majd a középiskolai tanulmányait is otthon, az érmihályfalvi mezőgazdasági líceumban folytatta, ahol 1998-ban érettségizett. 1999 és 2003 között a Babeș–Bolyai Tudományegyetem földrajz karán tanult, ott szerzett tanári oklevelet földrajztanár szakon. Ezután kezdődtek a munkás évek: 2003 és 2006 között az érsemjéni Kazinczy Ferenc Általános Iskolában oktatott, majd 2006-tól a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum tanára, és saját szavai szerint, ekkor kezdődött igazán a szakmai kiteljesedése. Családot alapított, két gyönyörű kislány, Evelin és Eliza apukája, akikkel gyakran találkozhatunk, amikor délutánonként, esténként sétálni, kerékpározni mennek édesapjukkal. Odaadó apuka, de ez nem akadályozza meg abban, hogy a közösségi életből is kivegye részét, mondhatnánk, az oroszlánrészét. Ő tartja a kapcsolatot a Kőműves Kelemen Szülőbizottsággal, a Szent Ferenc Alapítvánnyal, a vajdahunyadi, a csernakeresztúri, a szászvárosi ingázó diákokkal is. Nincs olyan tevékenység az iskolában, sőt talán Déván sem, amin ne lenne rajta az ő keze nyoma.

Bevallása szerint szereti a közösséget, a munkát, az új feladatokat és a focit. Az RMDSZ-nek 1998 óta tagja, 2010 és 2016 között megyei alelnöke is volt. Az utóbbi 12 évben nem volt olyan választás hazánkban, amelyben ne a magyarság érdekében dolgozott volna a Megyei Választási Bizottságban. Szerintem neki van ebben a megyében a legnagyobb régisége ezen a téren. Senki nem vigyázhatna jobban a szavazatainkra, a többi bizottsági tag ad a véleményére, elismeri felkészültségét. Ez az alaposság jellemezi minden területen.

Bokros teendői mellett a szakmai továbbfejlődése is kiemelten fontos számára. Képzések, konferenciák, szakmai programok mellett elvégezte a történelem szakot is, és 2011-ben sikeresen államvizsgázott. Ja, és emellett még a Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatóhelyettese is immár tíz éve!

Még nagyon sok mindet lehetne elmondani róla: igazi barát, jó magyar, értékes európai polgár, de inkább tudjuk meg, hogy ki ő: a 2020-as év Barcsay Ákos-díjazottja pedagógus kategóriában, Balogh-Botár Károly Csaba!

 

(Elhangzott 2020. október 11-én a Hunyad Megyei Magyar Napok Barcsay Ákos Közéleti Díj átadási ünnepségén.)

 

 

Új hozzászólás