Újabb időszakos kiállítás nyílik a Lábasházban

A Székely Nemzeti Múzeum 2023. június 24-én, szombaton 19 órakor újabb időszakos kiállítását nyitja a Lábasházban. Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány által szervezett Árnyalatok című tárlat megnyitója az idei Múzeumok Éjszakája rendezvény nyitóeseménye. 

A kiállítás természetes növényi színezékekkel festett gyapjúszőtteseket és selymeket, fonott kosarakat, valamint írott tojásokat mutat be. A kiállítók közül Kozma Ilona, kosárfonó, népi iparművész, Páll Etelka növényi festő, szövő huszonéves múlttal rendelkeznek szakmájukban, jelen kiállításban hosszas kísérletezés és alapos munka harmonikus ötvözetével a természetben rejlő lehetőségekre és szépségre világítanak rá. A kiállított kosarak mintáját a különböző színű és fajtájú vesszők használata teremti meg a maguk természetességében. A gyapjúszőttes kiállítási darabok színpalettája is a természetből merít, viszont ezt a növényi festés technikájának köszönhetően valósítja meg. 

A tárlaton megtekinthetők lesznek Borbély Izabella festett selymei, a Portéka Egyesület, valamint Opra Etelka kézdivásárhelyi tojásíró növényi festékekkel festett tojásai, utóbbiak Kakas Zoltán gyűjteményéből.

A kiállítást dr. Szőcsné Gazda Enikő néprajzkutató, muzeológus megnyitja meg.
Jelen lesznek: Páll Etelka szövő, növényi festő és Borbély Izabella, selyemfestő.

A megnyitón közreműködik Dombi Rózsa, a Háromszék Táncegyüttes tagja, a megnyitót követően a résztvevők kipróbálhatják a növényi festés fortélyait.

A kiállítás 2023. augusztus 31-ig látogatható a Lábasház nyitvatartási rendje szerint hétköznap 9 és 16, hétvégén 10 és 14 óra között.

Új hozzászólás