Múzeumok Éjszakája az Erdélyi Művészeti Központban

A nyári napfordulóhoz legközelebb eső szombaton, 2023. június 24-én, a Múzeumok Éjszakája alkalmából kiállításmegnyitóval, műhelyfoglalkozással, tárlatvezetéssel és élőzenével várja látogatóit az Erdélyi Művészeti Központ.

18 órakor nyílik az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében ADY József (1950–1991) grafikus és festőművész kiállítása. A tárlatot annak kurátorai, dr. Bordás Beáta művészettörténész és Novotny Tihamér, MMA Életút-díjas művészeti író nyitják meg. (A művészről bővebben a közlemény végén olvashatnak).

20 órától dr. Ütő Gusztáv képzőművész, a Pécsi Tudományegyetem Képzőművészeti Tanszéke sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának vezetője tart műhelyfoglalkozást a PITTNER Olivér (1911–1971) festőművész életművét bemutató kiállításban. A pittneri életmű jelentős részét képezik a fák, gyökerek, ágak, sövénykerítések ábrázolásai. A műhelymunka résztvevői különböző festészeti és grafikai technikákkal hozhatják létre saját, személyes fa-ábrázolásaikat. A foglalkozásra legfennebb harminc személyt tudunk fogadni. Az előzetes bejelentkezés nem kötelező, viszont előnyt élveznek azok, akik ezt megteszik az emuksepsi@gmail.com e-mail címen vagy a 0736 350 376-os telefonszámon.

21 óra 30 perces kezdettel dr. Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, valamint Novotny Tihamér és Baab József (Bumbi), ADY József kortársai és barátai, tartanak személyes hangvételű tárlatvezetést.

Ezt követően éjfélig szabadon megtekinthetőek az Erdélyi Művészeti Központ tárlatai. 23 órától a zenei aláfestést a Ráduly Zsófia (hegedű) és Szőcs Botond (zongora) alkotta duó biztosítja.

A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

 

ADY József

 

A református papi családban nevelkedő fiatal Adyt elsősorban az irodalom és a zene érdekelte, s csak az érettségi utáni katonai szolgálat (1970–1971) alatt kezdett el komolyabban rajzolni. A hetvenes évek elején bekapcsolódott a marosvásárhelyi Café Tutun köré csoportosuló avantgárd mozgalmakba, amelyekből később a MAMŰ (Marosvásárhelyi Műhely) csoport kialakult. Négy sikertelen felvételi kísérlet után 1975-ben jutott be a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1979-ben a festészet szakon végzett, országos szinten a legmagasabb átlaggal.

A kolozsvári főiskola elvégzése után az első alkotói periódusában főleg akvarellel és vegyes technikával dolgozott, majd az 1981–1983 közötti újabb korszakra a linómetszetek voltak jellemzőek. A következő három évben jórészt szénnel rajzolt, illetve Ambrus Lajossal közös akciókat (a Házsongárdi temetőben, a kolozsvári szemétdombon), performanszokat hajtott végre. Egy több éves, alkotói csenddel jellemezhető nehéz időszak után a Magyarországra való áttelepedést követően, 1990 elejétől kezdve újult erővel és megszállottan dolgozott. Életének utolsó két évében erőteljes, drámai, a korábbiaknál agresszívebb, mélyebb és dinamikusabb műveket készített, többnyire vegyes technikával (ceruza, szén, akvarell, akril stb. felhasználásával). Saját bevallása szerint alkotásai a negatív érzéseinek (szorongás, félelem, kilátástalanság) és világképének közvetítését kísérelték meg.

 

Szervezők:

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Erdélyi Művészeti Központ Egyesület

Partner: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy

Támogató:Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.

 

Új hozzászólás