Hétvégén kezdődnek a 14. Hungarikum Napok Nagyszebenben

A három napos rendezvényen, június 30. és július 2. között a nagyszebeni Astra Múzeum Skanzenjében számos gasztronómiai és kulturális program várja az érdeklődőket: őstermelők és kézművesek vására, mesterségek bemutatása, néptánc- és népzenei előadások, gyermekműsorok és koncertek, amelyek mind hozzájárulnak a magyar népi kultúra és hagyományok, a hungarikumok megismeréséhez és ápolásához.

A gyermekfoglalkozásokon a legkisebbek megismerkedhetnek a magyar népi kultúrával és hagyományokkal.

A térség legismertebb szabadtéri, magyar eseményéről idén sem hiányozhatnak a kézművesek és őstermelők, a vásár megnyitójára pénteken kerül sor. A változatos, hagyományos portékák között fellelhetők majd méz és méhészeti termékek, levendula és különböző gyógynövények, kürtöskalács, kézműves sajtok, hagyományos ruhák és kiegészítők, kozmetikumok, vagy különböző dekorációs tárgyak. A Gasztro téren a látogatók kézműves bemutatókon is részt vehetnek, a hagyományos magyar ínyencségek mellett pedig pálinkát, kézműves söröket és borokat kóstolhatnak. A vásár naponta 10:00 és 19:00 óra között tart nyitva. A pénteki napot a Dream Flow zenekar ifjúsági koncertje színesiti.
 
A Hungarikum Napokon rendkívül népszerűek a gyermekfoglalkozások, amelyeken a legkisebbek megismerkedhetnek a magyar népi kultúrával és hagyományokkal. Idén is számos foglalkozással várjuk a gyermekeket! Lesz csuhéfonás, szalaghímzés, fafaragás vagy gyöngyhímzés. Szombaton és vasárnap is jelen lesz a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület, valamint a Kalibáskő Erdei Iskola, ahol a jurták mellett az íjazást, a botozást, az ostorozást, a bogozást és a szövést lehet kipróbálni.

A fesztivál fő attrakciója a nagyközönség számára idén is a Főzőverseny, amelyre szombaton, július 1-én kerül sor, idén 25 csapat méretteti meg bográcsfőző tudását. A versenyre legkevesebb két fős csapatok jelentkezhettek és Nagyszebenből, Segesvárról, Kolozsvárról, Mezőbergenyéről, Csíkszentmiklósról, Borszékről, majd Magyarországról Debrecenből, Kecskemétről, Pécsről, de a Vajdaságból, Topolyáról is jelentkeztek csapatok, akiknek feladatuk, hogy bográcsban készült hagyományos ételeket készítsenek. Az elkészült fogásokat egy nyolc tagú szakmai zsűri értékeli majd
 
A 14. Hungarikum Napok utolsó napján, vasárnap igazi gasztronómiai élményben lehet részük a résztvevőknek, ahol a zsűri séfjei és meghívottak a magyar konyha világát mutatják be az ételeikkel, amelyeket megkóstolni is lehetőség lesz: többek között alföldi gulyás, karcagi birkapörkölt, dámszarvas pörkölt cigányosan, nagyszebeni bográcsos, mohácsi sokacbab, erdélyi birkagulyás, székelygulyás, körömpörkölt, ponty halászlé, csirkepaprikás, magyaros gombaleves és csöröge, székely lángos, paprikás kürtőskalács is készül majd. A Mikóujfalusi Rakott Ág desszertkülönlegességet szombaton kóstolhatják meg a látogatók.

Vasárnap igazi gasztronómiai élményben lehet részük a résztvevőknek

Nem maradnak el a kulturális műsorok sem, szombaton az érdeklődők megnézhetik a Nagyszebeni Citera Csoport előadását (oktató és csoportvezető: Bucz Júlia), a Daniel BRASS DANCE fúvószenekar koncertjét, a BEKECS Néptáncszínház előadását.  A nap során még fellép a TOKOS Zenekar és a TATROS Együttes, a napot táncház zárja.
 
Vasárnap fellépnek a FINOM Zenekar, az Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület népdalcsokorral, majd a Daniel BRASS DANCE egy fúvószenei előadással. Koncertezik az ESZTERLÁNC Zenekar, és vasárnap sem marad el a táncház.
 
A Hungarikum Napok szervezője a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete és az ASTRA Múzeum.
Támogatók: Nagyszeben Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., RMDSZ-Communitas Alapítvány, Miniszterelnökség-Nemzeti Együttműködési Alap, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, EVIDA Kft.

Új hozzászólás