A családok májusi ünnepévé nőtte ki magát a SepsiBook

A könyvvásáron 31 hazai és magyarországi kiadó kínálta a köteteket, a kulturális programok három helyszínen, a Porondon, a Köröndön és a Konferenciateremben zajlottak. A tinédzsereknek a vagány Grundot, a gyerekeknek pedig a csodaszép játSZÓteret rendezték be. Négy nap alatt 7500 karszalagot osztottak ki az egyébként ingyenes rendezvényen.

Kemény István költő nyitóbeszédében elmondta, hogy két testület és három intézmény érezte úgy, hogy a székelyföldi szellemi örökségnek is megújult igényei vannak, amiket ki kell elégíteni: „Együtt cselekedtek egy jó cél érdekében: hogy legyen egy ünnepe az írott kultúrának, az olvasásnak – és lett”.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte, hogy a SepsiBook egy olyan rendezvény, amelyben magától értetődő módon találkozott a közösségi igény és a szervezői szándék – visszaigazolva azt, hogy kellett ez a könyvünnep Sepsiszentgyörgynek, Háromszéknek. Továbbá megköszönte a háromszéki pedagógusoknak, hogy nehezített körülmények között is a rendezvény mellé álltak: „Nagyszerű érzés volt látni, ahogy csütörtökön és pénteken gyerekzsivaj töltötte meg az Arénát – és ez annak is köszönhető, hogy a pedagógusok vállalták: kihozzák a gyerekeket. Sőt, az is szívet melengető volt, hogy nemcsak szervezetten jöttek az iskolások, hanem eljött a család többi tagja, hétvégén is tele volt a jövő olvasóival a SepsiBook, mert a könyvet szeretni kell”.

 

Élményalapú könyvvásár

„Az egyik legfontosabb következtetésünk az: mindegy, hogy hány és milyen típusú rendezvény zajlik éppen a városban, vagyunk annyian érdeklődők, hogy megtöltsünk minden helyszínt. Annak különösen örülünk, hogy nincs az az útfelújítás, az a távolság vagy az a zivatar, amely a látogatókat megakadályozná abban, hogy részt vegyenek a SepsiBookon, amikor annak ideje van. Hiánypótló rendezvény volt ezúttal is, és mára a családok májusi ünnepévé nőtte ki magát” – értékelte Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. Az elöljáró emlékeztetett mindenkit arra, hogy egy élményalapú könyvvásárt álmodtak meg a szervezőcsapattal, és a résztvevőknek idén is sikerült olyan könyves élményeket szerezniük, amelyek egész évben inspirálóan hatnak majd.

„Idén a SepsiBook gyakornoki programot indított, amelynek keretében négy egyetemista vezetett blogot a rendezvény történéseiről, ugyanakkor 48 önkéntes segítette a szervezők munkáját” – számolt be Gombos Zoltán fesztiválkoordinátor, aki szerint igyekeztek minden terület irányába nyitni. Ezt bizonyítja az élményfutás a Fitness Tribe szervezésében, vagy az is, hogy nemcsak könyvillusztrációs kiállítások voltak, hanem egy nagyon látványos, az Odeon Színház előadásaihoz készült, kortárs díszleteket megidéző tárlat is. A látogatók száma idén magasabb volt, mint tavaly. A négy nap alatt 7500 karkötőt osztottak ki, a legtöbben pénteken látogattak ki, közel 3000-en, amikor a szomszédban zajlott a Sepsi OSK labdarúgócsapata által szervezett ünnepség a Román Kupa megnyerése után.

Szonda Szabolcs programigazgató szerint éppen a péntek délutáni látogatószám jelezte, hogy a különböző rendezvények nem egymás ellenében születnek, hanem kiegészítik, erősítik egymást – így történhetett, hogy az Sepsi OSK szurkolóinak egy része meglátogatta a könyvvásárt.

Csütörtökön és pénteken több mint ezer diák érkezett szervezetten a rendezvényre, ezt megelőzően a könyvtár munkatársai bevezető foglalkozásokat tartottak több mint 30 osztálynak. Hollanda Andrea, a gyerekprogramok felelőse, a könyvtár olvasószolgálatának vezetője azt emelte ki, hogy nemcsak a megyeszékhelyről, hanem Kézdivásárhelyről, Gelencéről és Szitabodzáról is érkeztek szervezetten csoportok, a háromszéki pedagógusok lelkesedése és kitartása pedig a szervezőkre is pozitívan hatott: „Vendégeink, a magyarországi szerzők közül többen is jelezték: nagyon tetszett nekik, hogy a diákok rákészültek a találkozókra, ismerték a könyveket, ugyanakkor azt érzékelték, hogy a  gyerekek lelkesek, aktívak, és ami fontos, hogy a szókincsük, kifejezőkészségük fejlett, ez pedig a szülők, pedagógusok, és merjük remélni, hogy a könyvtárosok munkáját is dicséri”. A SepsiBookon 600 sepsiszentgyörgyi első osztályos diák vehette át a Könyvkelengye programban a neki járó meséskönyvet, Harcos Bálint: A boszorkánycica, valamint a sepsiszentgyörgyi testvérpár, Szabó Enikő és Karda Zenkő román nyelvű, cicás meséket tartalmazó kötetét.

 

Tudatos, értő közönség van Háromszéken

Szonda Szabolcs könyvtárvezető, a SepsiBook programigazgatója szerint a szerzőktől, kiadóktól és közönségtől egyaránt pozitív a visszajelzés, a tanulságokat viszont az idei rendezvényből levonják, és átgondolják, hogy jövőre min érdemes változtatniuk. „Összességében mindenképpen sikeres volt a 2. SepsiBook is, köszönöm mindenkinek, aki ehhez hozzájárult, szervezőként, támogatóként, vendégként és természetesen látogatóként. Szervezőként arra is alapoztunk, hogy a programkínálatunkban mindenki találjon olyan élményt, találkozási alkalmat vagy felfedezési lehetőséget, amelyet akár évekig magával hordozhat a lelkében. Több kiadó jelezte – annak alapján, hogy a látogatók mit és hogyan kerestek, kértek –, hogy tudatos, értő közönség van Háromszéken. Úgy érezzük, hogy a SepsiBook alatt belakták a könyvek, a szerzők, a kiadók, az olvasók a Sepsi Arénát, azt láttuk, hogy közösségi térként működik, otthonossá teszik az emberek, akiket nyilván a könyvek iránti szeretet köt össze. Parti Nagy Lajos mondta elutazása előtt: »úgy látom, nincs más választás, ezt folytatni kell«, és mi is ezt tartjuk szem előtt” – összegzett Szonda Szabolcs.

A SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület szervezte. A szervezők szerint az esemény dátuma jövőre is marad május utolsó hétvégéje, ennek megfelelően a 3. SepsiBookot 2024-ben május 23. és 26. között rendezik meg.

 

 

Új hozzászólás