Székelyföldi csűrök funkcióváltása. Fotópályázat

A Hargita Megyei Kulturális Központ a Pogány-havas Kistérségi Társulás kezdeményezésére és a Csík-Gyimes Natúrpark Egyesülettel együttműködve fotópályázatot hirdet Székelyföldi csűrök funkcióváltása témában.

Napjainkban egyre kevesebben foglalkoznak mezőgazdálkodással, illetve állattartással, ezért egyre több csűr marad üresen, vagy kap más rendeltetést. A pályázati kiírás célja felhívni a figyelmet az átalakított csűrökre, illetve ötletet adni azoknak a csűrtulajdonosoknak, akik az épületnek szívesen keresnének más funkciót. A pályázat kezdeményezői a falvak székely identitását kifejező épített örökség megmentésében próbálnak segíteni. Az átalakítás jellege, célja bármi lehet, így például lakássá, panzióvá, sportteremmé vagy kisipari műhellyé átalakított csűröket keresnek Hargita megye területéről, vagy akár Székelyföld más részeiről is.

Azokat a profi és amatőr fényképészeket kívánják megszólítani, akiket a téma megihlet, és szívesen kutatnak fel és dokumentálnak átalakított csűröket. A fényképeket a tulajdonosok beleegyezésével, az épületeket kívül-belül dokumentálva kérik beküldeni. A fotók kiállításon és szakmai kiadványban fognak megjelenni. A kiadvány céljának megfelelően egy-egy csűr fénykép-dokumentációja egyfelől látványos, esztétikus, vonzó képet kell fessen az adott épületről, ami kedvcsináló lehet mások számára egy hasonló átalakításhoz. Másfelől a fényképnek kellően informatívnak is lennie kell, azaz a szép részletek mellett a terek kihasználását, az épületnek a saját (épített és természeti) környezetébe való illeszkedését és az új funkció könnyű megértését kell lehetővé tennie.

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2014. augusztus 15.; 16 ÓRA

A fényképekkel kapcsolatos technikai elvárások: Egy pályázó legtöbb 5 alkotással pályázhat. (Legtöbb 5 képből álló sorozat is 1 alkotásnak számít). A fotókat digitális formában JPG tömörítésben (300 dpi, a legkisebb oldal min. 1600 pixel vagy 300 dpi, 30 cm x 45 cm) kérjük beküldeni a hargitakultura
@gmail.com e-mail címre. Utólag módosított képeket nem fogadnak el. Fekete-fehér és színes képekkel egyaránt lehet pályázni. A beküldött fotó mellé rövid leírást kérnek: a fotó készítésének helyszínét (helységnév, házszám), a csűr tulajdonosának nevét, telefonszámát. A beküldött fotó mellé kérik feltüntetni a pályázó nevét, életkorát, telefonszámát, valamint a lakhelyét (helységnév). A kiadvány elkészítéséhez a benevezők versenyen kívül is küldhetnek be az épületről további felvételeket.

A beérkezett munkákat zsűri értékeli, amelynek tagja Esztány Győző műépítész, Ádám Gyula fotóművész, Botár László képzőművész, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársai, és Ferencz Csaba Csíkpálfalva község polgármestere, a Pogány-havas Kistérségi Társulás soros elnöke.

A zsűrizett munkákból a Hargita Megyei Kulturális Központ kiállítást szervez, egy tehetséges fotósnak pedig ösztöndíjat ajánl fel a HMKK fotósuliban.

Az első – második – harmadik helyezett pályamunkák 500 – 400 – 300 lejes vásárlási utalványt kapnak, melyek a Skysoft elektronikai szaküzletben vásárolhatók le. A díjakat a Skysoft Kft. és Csíkpálfalva önkormányzata támogatja.

További részletek: a Hargita Megyei Kulturális Központ sajtószolgálata, 530102, Csíkszereda, Temesvári sugárút 4. szám, Tel: 00 40 266 372 044, 00 40 0746 244 235, Fax: 00 40 266 315 891, e-mail: kultura@ccenter.ro www.facebook.com/kkozpont www.ccenter.ro

Új hozzászólás