Meghívó a XXV. Tordaszentlászlói Kórustalálkozóra

Június 28-án lesz az idei hagyományos, immár 25. Szent László-napi kórustalálkozó a Kolozs megyei Tordaszentlászlón. Az eseményt Kőrösi Csoma Sándor (1784–1842) születésének 230., Egressy Béni (1814–1851) születésének 200., Madách Imre (1823–1864) halálának 150., Kossuth Lajos (1802–1894) halálának 120., Márkos Albert (1914–1981) születésének 100., Vermesy Péter (1939–1989) születésének 75., halálának 25. évfordulója, nem utolsó sorban pedig a negyedszázados Szent László-napi kórustalálkozó tiszteletére szervezik a rendezők.

A Kárpát-medence minden magyar kórusához intézett felhívásukban a szervezők jelzik, hogy az írásos jelentkezést 2014. május 25-ig várják a következő címre: Szőke Zoltán nyugalmazott lelkipásztor, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) helyi elnöke, RO 407505 Săvădisla–Tordaszentlászló, Szőlő utca 144 sz., jud. Cluj–Kolozs megye. Telefon: +40 264 374 120. A külhoniakat és akik egy vagy több napot szeretnének a faluban tölteni, faluturizmus keretében fizetővendégként tudják fogadni a következő e-mail címen: boldizsarzeyk@yahoo.com. A jelentkezési lapon kérik pontosan közölni a kórus teljes nevét, nemét, címét, létszámát, az előadandó kórusművek címét és szerzőjét, a karvezető nevét. Ugyanakkor kérik, hogy a találkozón első ízben részt vevők jelentkezési lapjukhoz kórusuk összefoglaló, rövid történetét is csatolják a szentlászlói kórustalálkozók archívuma/adattára számára. A szervezők felhívják a jelentkezők figyelmét, hogy műsoruk nem haladhatja meg a 10–15 percet.

A közös éneklésre kijelölt kórusművek a következők:

1. Vörösmarty Mihály–Egressy Béni: Szózat, amelyet a templomban az istentisztelet végén énekel a gyülekezet és a résztvevők;

2. Berzsenyi Dániel–Kodály Zoltán: Magyarokhoz;

3. Vörösmarty Mihály–Erkel Ferenc–Bárdos Lajos: Szózat című kórusműveket a Templomkertben, Szent László szobra körül éneklik közösen a kórusok, amelyeket a Tordaszentlászlói Fúvószenekar köszönt. A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy a hangverseny idején maradjanak benn a művelődési ház nagytermében, és kölcsönösen hallgassák meg egymást. A kórustalálkozó jeligéje: nyelvében és szokásaiban él, dalaiban és művészetében érez a nemzet.

Az esemény társszervezői az RMDSZ tordaszentlászlói szervezete, a helyi önkormányzat, a Thamó Gyula Közművelődési Egyesület, a református egyházközség, valamint a falu művelődési háza; védnökei az RMDSZ országos elnöke, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és kulturális miniszter, az RMDSZ Kolozs megyei elnöksége, a Romániai Magyar Dalosszövetség, valamint az EMKE.

Új hozzászólás