Képzőművészek a lovardákban

28. Incitato Nemzetközi Művésztábor, Katrosa

Magyari Lajos költő egyik kiállítás megnyitón mondta, mint varázsigét: hogy ez a nagyvilág egyetlen olyan alkotótábora, amelyben évtizedénél hosszabb ideje a LÓ a téma.

Amikor a két doktor, Kádár László és Tóth Ferenc magyarhoni segédlettel visszaállították a kiölt lipicai vérvonalat, nem is sejtették, hogy az erdélyi fejedelmek korából származó faj újrahonosításával, a fogathajtás, a lovasversenyek kárpát-medencei felfuttatásával, az 1993-ban Incitato alkotótábor megvalósításával, és ennek anyagi áldozatokat is igénylő támogatásával egy nemes erdélyi művészi vérvonalat is visszahonosítanak. Mert erről van szó. A háromszéki lovassport, még pontosabban a fogathajtás atyja, a néhai Tóth Ferenc 1991 áprilisában visszahozta Magyarország­ról a múlt század elején a gróf Bethlen Pál erdélyi ménesében kitenyésztett Incitato vérvonalat, az Incitato C-35-öt, amely a dálnoki ménes alapító és névadó ménje lett. Lipizzai ló – őshazája Lipizza, Triest melletti község. A lipizzai ló ausztriai, spanyol, olasz, arab vérű, könnyű kocsilófajta, amelyet a lipizzai udvari ménesben tenyésztettek ki. Nyolc vérvonala van: Siglavy-Capriola (spanyol), Tulipán (magyar), Incitato (erdélyi), Napolitano (olasz), Conversano (olasz), Favory (cseh), Maestozo (cseh), Pluto (dán).

A művésztábor alkotói a kézdivásárhelyi kiállítás megnyitóján

Az Incitato vérvonal és a felszámolt Agromixt Rt. dálnoki lipicai ménesének (törzsménjének) nevét öröklő nemzetközi művésztáborban az évek folyamán holland, angol, belga, indiai, szerb, francia és magyarországi képzőművészek is megtisztelték jelenlétükkel, alkotásaikkal.

Az 1993-ban, a Kézdivásárhely melletti Fortyogófűrdőn elindított művésztelep 2005-ben Bálványosra költözött, ahonnan a medvék és a jelenlegi kialakult helyzet miatt a szervezők idén Katrosára terelték a lóravaló művészeket. Így sikerült az idei Incitato alkotótábort július 3. és 12. között rendkívüli keretek között és a normák betartásával idén is a támogatók és a művészetkedvelők segítségével megszervezni és megrendezni.

A sorban 28. Incitato Művésztelep meghívott művészei a lósorsok témakőrben alkottak. Az idei tábort záró kiállítás megnyitóját, a járványhelyzet miatt előírt szabályok betartásával a múzeum udvarán sikerült lebonyolítani, ahol Dimény Attila, a múzeum vezetője köszöntötte az érdeklődőket, majd Tomos Tünde, az idei tábor művészeti vezetője üdvözölte a megjelenteket, és ismertette 2020-as tábor meghívottjait: Ábrahám Imola, Ábrahám Jakab, Tomos Tünde, Csutak Levente, Bodó Dávid, Dimény András és Vetró B. Sebestyén András Brassóból, Simó Enikő Sepsiszentgyörgyről, Deák Barna és Deák M. Ria Kovásznáról, Bajkó Attila Temesvárról, Vincze László a magyarországi Sárándról, Németh Orsolya Zaboláról, Kövér György Gidófalváról, Vetró András, Vetró B. Zsuzsa, Sárosi Csaba, Nagy Lajos és Gábor Balázs Kézdivásárhelyről.

A záró kiállítást Sántha Imre Géza művészettörténész, a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa méltatta, aki az Incitato tábort Székelyföld egyik jellegzetes, messze földre eljutott hírű nyári alkotóműhelyének nevezte, majd Tóth Ildikó táborszervező mondott köszönetet a művészeknek, a mecénásoknak, a családjának, a kurtapataki Zonda-, és az almási Táltos Paripa-lovardáknak, hogy fogadták a művészeket, és az ottani lovak sorsait ismertették.

A 28. Incitato művésztelep anyaga augusztus 16-ig tekinthető meg a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében. Az érvényes korlátozások értelmében egyszerre legtöbb tízes csoportokban lehet bemenni a kiállításra, a maszk viselése pedig kötelező. A kiállításból egy válogatott anyag a hagyomány szerint Brassóba, Sepsiszentgyörgyre és Kovásznára is eljut majd.

Új hozzászólás