Csíkszeredai Régizene Fesztivál

A 2018-es Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2018. július 8–15.nagy kihívás előtt áll: az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művét, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passióját tűzi műsorra a fesztiválon. Ily módon szeretnénk megünnepelni a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tízedik esztendejét. Az évtized alatt egy nemzedék nőtt fel, és örömmel tudhatjuk a zenekar tagjai között a Régizenei Nyári Egyetem volt diákjait is.

A nagy népszerűségnek örvendő Csíkszeredai Régizene Fesztivál, mint minden évben, idén is egy színes és értékes, tudományos szempontoknak is megfelelő, egyben szórakoztató rendezvényt kínál a nagyközönségnek. Az idei fesztivál fő témája a hispán zene, mely számos kultúra kapcsolódásából adódó egyedi vonása és mérhetetlen gazdagsága miatt megérdemli a kitüntető figyelmet. A színvonalas programok, világhírnévnek örvendő együttesek, hangszer-különlegességek kavalkádja, egy olyan színvonalú régizene fesztivált kínál, ahol a közönség bátran belefeledkezhet a mindenkor aktuális ÖRÖM-be – fogalmazta meg Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője.

 A már hagyományosnak számító rendezvény szerves része a csíki, erdélyi nyári programoknak, évente több mint 5000 személyt szólítva meg. Rendezvényeink a város számos helyszínen zajlanak, a koncertek mellett, akárcsak a korábbi években, utcazenét, előadásokat, gyermekprogramokat és táncházat is tervezünk.

Idei vendégek: Gebe-Fügi Renáta és Erich Türk (RO), Barozda (RO, HU, SE), Les Paladins (FR), Trionfale (RO), Tercina (HU), Quoniam (IT), Capella Esterházy (HU), Barokk Fesztiválzenekar és Fesztiválkórus (RO), Codex (RO), Carmina Renascentia (RO), Il Cigno (DE), Musica Historica (HU), Kővári Arany (RO), Kájoni Consort (RO), Modo Antiquo (IT), Capella de Ministrers (ES).

A fesztivál szervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, társszervezője Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata.

 

Új hozzászólás