A régizene fővárosa lett a fesztivál idején Csíkszereda

Vérbeli várbeli hangulat

A zene és a természet fiatalító, vidámító erejével feltöltekezve zártuk az idei fesztivált, amely július 9. és 17. között valóban a régizene fővárosává tette Csíkszeredát. A közönség számára talán kevésbé érzékelhető, de a fesztivál ideje alatt intenzív tanulási és próbafolyamat zajlik napközben a háttérben, közös próbákkal, fellépésekkel, ettől olyan különleges ez az esemény, amely így a találkozások, az eszmecserék, a kölcsönös tanulás kiváló terepe. Idén is örömmel nyugtáztuk, hogy töretlen a régizene iránti érdeklődés, a közönség értékelte a műsorkínálatot, és telt házzal tisztelte meg a helyi és nemzetközi művészeket, valamint a szervezőcsapatot.

A XIV. Régizenei Nyári Egyetem diákjai és oktatói július 10. és 15. között zenével töltötték meg a Márton Áron Főgimnázium méltóságteljes tereit. A közel egyhetes tevékenységet két, a közönség számára nyitott záróhangverseny koronázta meg. Számokban összegezve: nyolc mesterkurzus, kilenc oktató, öt közreműködő kísérő és fordító, hatvan diák.

A fesztivál kilenc napja alatt 24 esemény zajlott, 16 koncerttel, két zenés helyismereti túrával, egy könyvbemutatóval, egy filmvetítéssel, egy borkóstolóval, egy reneszánsz gyermeknappal és táncházzal, továbbá egy régizene-ovival, amely az idei év újdonságának számít. Idén öt országból, kilenc napon át nyolc helyszínen több mint 170 zenészt tapsolhatott meg a publikum. Köszönjük a feledhetetlen zenei élményt a fellépőknek: az Obsidienne (Franciaország), Concerto Spiralis (Magyarország–Románia), Cipriana Smărăndescu (Olaszország), Canlar (Magyarország), Hortus Musicus (Észtország) együtteseknek, valamint a romániai zenekaroknak: Codex, Flauto Dolce, Barokk Fesztiválzenekar, Carmina Renascentia, Musica Historica, Erich Türk, Madéfalvi Schola, Sempre és Kájoni Consort.

A Concerto Spiralis erdei szimfóniákkal varázsolta el közönségét. Szigeti Vajk István felvétele

A fesztivál színvonalas zenei tartalmai közül ezúttal hármat emelnénk ki: nagyon jó volt a fogadtatása a franciaországi Obsidienne régizene-együttesnek az esemény hivatalos megnyitója napján. Hatalmas sikernek örvendett a Barokk Fesztiválzenekar nyújtotta műsor, amelyet Ulrike Titze koncertmester vezetett, csodálatos együttműködésben a nyári egyetem hallgatóival, akik a madárcsicsergés, a szélfújás, a hullámok, a vihar hangjait imitálva nagy tapsot arattak. Vasárnap a fesztivált egy világszínvonalú koncert koronázta meg: a Hortus Musicus felejthetetlen műsorát a csíkszeredai Lux Aurumque kamarakórussal közösen valóságos tapsorkánnal, állva tapsolva köszönte meg a közönség.

Nagy népszerűségnek örvendtek a múzeum régészei által vezetett zenés helytörténeti túrák is Csíksomlyóra és Csíkszépvízre, összesen közel százan túráztak velünk a természetben a két alkalommal. Köszönet illeti a Csíki Székely Múzeumot és a Csíkszépvízi Polgármesteri Hivatalt a partnerségért, és külön köszönet jár a Concerto Spiralis és a Role együttesnek, valamint Hunyadi Koppánynak, Benedek Tibor Magornak és Csibi Dávidnak.

A Régizene Zengőovi Ádám Rebeka zenepedagógus vezetésével szintén nagyon pozitív fogadtatásban részesült, a háromnapos foglalkozáson harminc nagycsoportos és kisiskolás gyermek kapcsolódhatott be az éneklésbe és zenebonálásba. A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően a zengőovi jövőre is a fesztivál részét képezi majd. A szombat idén is, immár hagymányosan a reneszánsz gyermeknapé volt, ekkor zenével, tánccal, kézügyességi játékokkal, harcászati bemutatóval és kézműveskedéssel szintén időutazásra hívták a kicsiket és nagyokat egyaránt. A reneszánsz táncház az eddigi leghangulatosabb táncalkalomnak mondható, kiváló táncoktatókkal és nagyon jó muzsikával, vérbeli várbeli hangulattal.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy nagyon hálásnak bizonyult a természet tematika, reméljük, hogy a fotók és kisfilmek révén azok is betekintést nyernek abba a gazdag és különleges világba, ami a régizenélést, a régizene szeretetét jelenti, akik nem tudtak jelen lenni a fesztiválon. Ugyanakkor értékeljük a kritikusok, a zeneértők, a szakmai hozzáértéssel velünk együtt dolgozó sajtós kollegák aktív jelenlétét a fesztiválon. Nagyon fontos számunkra, szervezők számára, hogy színvonalas és tartalmas kulturális élményhez juthassanak az emberek, és a visszajelzések tükrében úgy érezzük, hogy ez idén is sikerült. Bátran kijelenhetjük, hogy a fesztivál méltó a legjobb Európai Fesztiválok (EFFE) minősítésre.

A szervezőcsapat, a Hargita Megyei Kulturális Központ – Hargita Megye Tanácsának alintézménye – munkaközössége nevében hálásak vagyunk a támogatóknak, a média képviselőinek, a partnereknek, a szolgáltatóknak, a fellépőknek, oktatóknak, hallgatóknak, kísérőknek és fordítóknak, gyakornokoknak, önkénteseknek, valamint a közönségnek, ők mindannyian hozzájárultak a fesztivál sikeréhez. Hatalmas munka ennek a seregszemlének a megszervezése. Évről évre tanulunk belőle, és bízunk benne, hogy jövőre is be tudjuk építeni a tapasztalatokat és tanulságokat.

 

Ferencz Angéla,
a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere

Filip Ignác,
a Csíkszeredai Régizene Fesztivál művészeti igazgatója

Fazakas Gabriella,
a Csíkszeredai Régizene Fesztivál programfelelőse

Új hozzászólás