Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Szőcs Kristóf zongoraművész szólóestje Kolozsváron

Szőcs Kristóf zongoraművész szólóestjére kerül sor 2019. február 27-én, szerdán, 19 órától Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

A fiatal művész a kolozsvári Sigimund Toduță Zenelíceumban kezdte zenei tanulmányait Buzás Pál növendékeként. 2007-ben felvételt nyert a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumba, ahol Eckhardt Gábornál és Kékesi Juditnál tanult. 2012-ben kezdte az alapképzést a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, Kemenes András osztályában. Mesteri diplomáját 2018-ban szerezte a bázeli Hochschule für Musik-on, a tanára Claudio Martínez Mehner volt. 2013-ban a Communitas alapítvány ösztöndíjasa volt. Karrierje során fellépett számos erdélyi és magyarországi helyszínen, valamint Bécsben, Pozsonyban, Prágában, Kölnben, Bázelben is.

Ez alkalommal a következő műveket hallhatjuk előadásában:

  • J.S.Bach: cisz-moll prelúdium és fúga a Wohltemperiertes Klavier II. kötetéből
  • J.S.Bach: f-moll háromszólamú invenció
  • Liszt F.: Prelúdium Johann Sebastian Bach Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen című kantátája témájára
  • Liszt F.: Változatok Johann Sebastian Bach Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen című kantátája témájára
  • Liszt F.: A Villa d'Este ciprusai
  • Kurtág Gy.: Játékok (részletek): Korál Rajeczky Benjamin 80. születésnapjára – Guillaume Apollinaire: L'Adieu – Fellobban – ellobban
  • Bartók B.: Kis másod- és nagy hetedhangközök (Mikrokozmosz VI.)
  • Bartók B.: Improvizációk

A szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Nyitott szemmel visszatérő vendégének, Kiss Olivér újságíró-bloggernek a csádi történeteit hallgatva ezúttal olyan Afrika képe bontakozik ki előttünk, amelyről nehezen akarunk tudomást szerezni.

Szólista? Kamarazenész? Zenekari muzsikus? Leköszönt rockzenész? „Mindez együtt. Családapa. Örök gyermek. Egy kolozsvári zenészdinasztia tagja” – vallja magáról Kostyák Előd.

A kiállítást és a könyvet Péntek László, a kőrösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke ismerteti, a szerző pedig a bemutató után dedikálja a helyszínen megvásárolható könyvét.

Szerdán 18:30-tól a Györkös Mányi Albert Emlékházban, amelynek meghívottja Kürthy András Ruzitska József-díjas operarendező, a Tudományok és Művészetek Európai Akadémiájának tagja lesz.

Hogyan jellemezné a kapcsolatát a természettel? – ezzel az egyszerűnek tűnő kérdéssel indult az ember-természet kapcsolatának kutatását szolgáló interjúsorozat, amely az előadást ihlette.

Szvanétiában, Európa legmagasabban fekvő régiójában mintha kicsit megállt volna az idő. Lakói, a szvánok ugyanúgy sajátos identitással rendelkeznek a grúz nemzeten belül, mint magyarjaink között a székelyek.

A Dúdolj verset – Kobzos Kiss Tamás emlékezete című könyv születéséről és a művész pályájáról Csörsz Rumen István, a kötet társszerkesztője és Macalik Arnold, a Mátyás Napok egyik fő szervezője beszélget, miközben ízelítőt kapunk régi video- és hangfelvételekből.

Böjtelő havában még működik a fonó, ahol gyermekek a farsanghoz és egyéb, a hónap jeles napjaihoz fűződő szokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg.

A polimerek mindennapjainknak – néha – megkerülhetetlen kísérői. Gyakran használjuk őket, de nem mindig ismerjük fontos tulajdonságaikat, összetételüket és esetleges hatásaikat szervezetünkre-környezetünkre.

A Rokon népek, rokon lelkek című beszélgetés asztaltársasága barátokból verbuválódik, akik ismerik, becsülik és segítik egymás munkáját.

A szerző 75. születésnapjára megjelent könyv a 2008 és 2018 között kiadott írásaiból válogat. Az eseményt követően a szerző dedikálja a könyvét.

A nyolclábúak általános bemutatása után az előadó néhány érdekes tényt és viselkedési formát mutat be világukból, melyek kissé közelebb hozhatják őket a hallgatósághoz.

A találkozóra nagy szeretettel várják mindazokat, akik az elmúlt 10 évben látogatták a JelesNapTár alkalmait, legyenek ők óvodások, kisdiákok, nagydiákok vagy éppenséggel szülők, nagyszülők.

Bozsoki Adrienn, Fazakas Ferenc, Kalló Márta, Korom Mária, Lőrinczi István és Mezei Elemér munkáit dr. Farkas György méltatja.

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház Nyitott szemmel című világjáró sorozata 2018. december 13-án, csütörtökön, 18:30-kor folytatódik.