Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Harmóniában egymással és a hagyományainkkal

Harmóniában egymással és a hagyományainkkal – így lehetne röviden összefoglalni azt a témakört, amelynek a kibontására két háromszéki alkotó házaspárral teszünk kísérletet a Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) Nyitott szemmel sorozatának 2019. évi első kiadásában.

Rokon népek, rokon lelkek című beszélgetés asztaltársasága barátokból verbuválódik, akik ismerik, becsülik és segítik egymás munkáját.

Demeter Miklós néprajzkutató, hangszerkészítő egyetemi tanulmányai során ismerkedett meg és kötötte össze az életét az udmurt nemzetiségű Petrova Anasztáziával, akivel a Tatárföldön, és Mariföldön élő udmurtok népi kultúráját, ezen belül az udmurt hagyományos hegedűjátékot tanulmányozták. Gyűjtőútjaik Udmurtiára és Baskíriára is kiterjedtek. Az Udmurt Állami Egyetemen eltöltött lektori évek után a háromszéki Bikfalván telepedtek le, hogy életüket családjuknak, a kézművességnek, az oktatásnak és népi hagyományok ápolásának szenteljék.

Virág Endre és Virág Imola néptáncosok a Háromszék Táncegyüttes rendkívül magas szakmai színvonalát képviselik táncoktatói tevékenységük során is. Nevük összefort az utánpótlás nevelésének számos alkotóműhelyével, a háromszéki néptáncoktatást nélkülük ma már elképzelni sem lehet. Nem csak szakelőadók és oktatók, de közösségszervezők is, akik a néptánc és a hagyományok művelése terén életpéldával is szolgálnak, hiszen a szakmájuk egyben a hivatásuk is!

január 31-én, csütörtökön, 18.30 órától sorra kerülő beszélgetés házigazdája Laczkó Vass Róbert, aki egyben a sorozat társszervezője is.

Szeretettel várunk mindenkit!

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Nyitott szemmel visszatérő vendégének, Kiss Olivér újságíró-bloggernek a csádi történeteit hallgatva ezúttal olyan Afrika képe bontakozik ki előttünk, amelyről nehezen akarunk tudomást szerezni.

Szólista? Kamarazenész? Zenekari muzsikus? Leköszönt rockzenész? „Mindez együtt. Családapa. Örök gyermek. Egy kolozsvári zenészdinasztia tagja” – vallja magáról Kostyák Előd.

A kiállítást és a könyvet Péntek László, a kőrösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke ismerteti, a szerző pedig a bemutató után dedikálja a helyszínen megvásárolható könyvét.

Szerdán 18:30-tól a Györkös Mányi Albert Emlékházban, amelynek meghívottja Kürthy András Ruzitska József-díjas operarendező, a Tudományok és Művészetek Európai Akadémiájának tagja lesz.

Hogyan jellemezné a kapcsolatát a természettel? – ezzel az egyszerűnek tűnő kérdéssel indult az ember-természet kapcsolatának kutatását szolgáló interjúsorozat, amely az előadást ihlette.

Szvanétiában, Európa legmagasabban fekvő régiójában mintha kicsit megállt volna az idő. Lakói, a szvánok ugyanúgy sajátos identitással rendelkeznek a grúz nemzeten belül, mint magyarjaink között a székelyek.

A fiatal művész a kolozsvári Sigimund Toduță Zenelíceumban kezdte zenei tanulmányait Buzás Pál növendékeként. 2007-ben felvételt nyert a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumba, ahol Eckhardt Gábornál és Kékesi Juditnál tanult.

A Dúdolj verset – Kobzos Kiss Tamás emlékezete című könyv születéséről és a művész pályájáról Csörsz Rumen István, a kötet társszerkesztője és Macalik Arnold, a Mátyás Napok egyik fő szervezője beszélget, miközben ízelítőt kapunk régi video- és hangfelvételekből.

Böjtelő havában még működik a fonó, ahol gyermekek a farsanghoz és egyéb, a hónap jeles napjaihoz fűződő szokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg.

A polimerek mindennapjainknak – néha – megkerülhetetlen kísérői. Gyakran használjuk őket, de nem mindig ismerjük fontos tulajdonságaikat, összetételüket és esetleges hatásaikat szervezetünkre-környezetünkre.

A szerző 75. születésnapjára megjelent könyv a 2008 és 2018 között kiadott írásaiból válogat. Az eseményt követően a szerző dedikálja a könyvét.

A nyolclábúak általános bemutatása után az előadó néhány érdekes tényt és viselkedési formát mutat be világukból, melyek kissé közelebb hozhatják őket a hallgatósághoz.

A találkozóra nagy szeretettel várják mindazokat, akik az elmúlt 10 évben látogatták a JelesNapTár alkalmait, legyenek ők óvodások, kisdiákok, nagydiákok vagy éppenséggel szülők, nagyszülők.

Bozsoki Adrienn, Fazakas Ferenc, Kalló Márta, Korom Mária, Lőrinczi István és Mezei Elemér munkáit dr. Farkas György méltatja.

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház Nyitott szemmel című világjáró sorozata 2018. december 13-án, csütörtökön, 18:30-kor folytatódik.