XIV. Székelyföld Napok és a fotóművészet ünnepe Sepsiszentgyörgyön

Október 5. és 15. között Hargita, Kovászna és Maros megyék tanácsai és a hozzájuk tartozó kulturális intézmények 14. alkalommal szervezik meg a Székelyföld Napokat, amelynek idei mottója „Jövőnk a kultúra”. Az idei rendezvénysorozat arra a kulturális örökségre kíván rávilágítani, amelyet elődeink hagyományoztak ránk, s amely - a felnövekvő nemzedék számára is - biztonságos alapként szolgál. 

 

 

Kovászna megye programkínálata a XIV.  Székelyföld Napokon

 

Kovászna megyében 20 településen 22 eseményre kerül sor. Ezen kívül három programmal gazdagítjuk Hargita megye programjait, illetve három, más megyebeli eseményt hoznak el ők is háromszéki közönségnek. A Kovászna Megyei Művelődési Központ az előző évekhez hasonlóan, idén is fontosnak tartja olyan kisebb településekre eljuttatni kulturális programokat, amelyeken az év nagy részében kevésbé pezsgő a kulturális élet. A Háromszék Táncegyüttes Élni fogunk szabadon című előadását is kifejezetten vidéki környezetbe visszük el: október 10-én Bodokon, 11-én Gelencén, 12-én Zabolán és 13-án Vargyason tekinthetik meg az érdeklődők. A belépés mind a négy helyszínen ingyenes! 

Idén először, a Székelyföld Napok programjaként/részeként valósul meg a XI. Erdővidéki Régizene Találkozó is (október 14), amelynek keretében a házigazda Kájoni Consort Régizene Együttes vendégül látja a nagykárolyi Carmina Renascentia Régizene Együttest. 

 

A Székelyföld Napok teljes programkínálata a www.szekelyfoldnapok.ro weboldalon érhető el. 

 

3.Visor – Székelyföldi Fotófesztivál

 

A vidéki programpontok mellett, a Székelyföld Napoknak idén is lesznek kiemelt rendezvényei: Kovászna megyében immáron harmadik alkalommal kerül sor a Visor – Székelyföldi Fotófesztiválra – számolt be Vargyasi Levente filmes-fotográfus, a 2023. szeptember 28-án tartott sajtótájékoztatón. 

 

A fesztivál - amely kapcsolódási felületet biztosít a műkedvelő és hivatásos fotó(sok) találkozásának, a helyi és a nemzetközi fotográfusok bemutatkozásának és együttműködésének - október 6-án kezdődik és 14-én ér véget. 

Jövő pénteken, október 6-án, a KMMK a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérrel közös szervezésben mutatja be Ujj Zsuzsi fotós, perfomer, dalszerző és előadóművész „Nekem a szárnyam már senki sem szegheti”című kiállítását. 

A szombati programkínálat igen színes: délelőtt, Sepsiszentgyörgy főterén, megnyitják a Székelyföldi Fotóklubok Szemléjét, amelyre idén majdnem minden székelyföldi magyar fotóklub benevezett. A 93 fotót bemutató tárlat a központi parkban lesz megtekinthető. 

3. Visor - Székelyföldi Fotófesztivál legújabb, kiemelt eseményére – a Független fotográfusok kiállítására – is szombat délelőtt kerül soramelynek központi témája a fotográfia történetében, annak kezdetei óta jelen levő nők, nemcsak a fényképek szereplőiként, alanyaiként, de azok szerzőiként is.

Október 7-én kerül sor a Székelyföldi fotóklubok fórumára is, de műhelymunkából sem lesz hiány: Feleki István fotóművész, egyetemi tanár – akinek délután a Lábas Házban megnyitják Trans-Paysage című kiállítását - a mozgás-fotózás rejtelmeibe vezeti be a jelentkezőket. A Szakszervezetek Művelődési Házára kivetített Irina Rădulescu és Kelemen Lehel divatfotók is a női test szépségeiről mesélnek majd, de a CT Project – Sculpting sounds koncertje is a vizuális, női érzelemvilágról szól. 

 

Október 10-én Fodor Zsuzsanna Női jégkorong Székelyföldön című vetített-képes tárlatára várják az érdeklődőket, 12-én az esztelneki kultúrházban mutatja be a KépVidék Alkotócsoport az ott készített életképeket. Október 14-én, a fotófesztivál záróakkordjaként, a természetfotósoknak és a műfaj iránt érdeklődőknek szól a Föld Anya titkai nyomábancímet viselő, a Bod Péter Megyei Könyvtárban megszervezett, nyílt konferencia, amelynek meghívottjai neves fotósok: Radisics Milán, Ujjvárosi Zsolt és Kiss Szilveszter. 

 

A műhelymunka és a fórum kivételével minden programpont ingyenes és látogatható az érdeklődők számára. 

 

Új hozzászólás