Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Véget ért a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

A zene és a természet fiatalító, vidámító erejével feltöltekezve zártuk az idei fesztivált, amely július 9–17. között valóban a régizene fővárosává tette Csíkszeredát. A közönség számára talán kevésbé érzékelhető, de a fesztivál ideje alatt egy intenzív tanulási és próbafolyamat zajlik napközben a háttérben, közös próbákkal, fellépésekkel, ettől olyan különleges ez az esemény, amely így a találkozások, az eszmecserék, a kölcsönös tanulás kiváló terepe. Idén is örömmel nyugtáztuk, hogy töretlen a régizene iránti érdeklődés, a közönség nagyon értékelte a műsorkínálatot, telt házzal tisztelve meg a helyi és nemzetközi művészeket, valamint a szervező csapatot.

A XIV. Régizenei Nyári Egyetem diákjai és oktatói július 10–15. között zenével töltötték meg a Márton Áron Főgimnázium méltóságteljes tereit. A közel egyhetes tevékenységet két, a közönség számára nyitott záróhangverseny koronázta meg. Számokban összegezve: nyolc mesterkurzus, kilenc oktató, öt közreműködő kísérő és fordító, 60 részt vevő diák.

A fesztivál kilenc napja alatt 24 esemény zajlott, 16 koncerttel, két zenés helyismereti túrával, egy könyvbemutatóval, egy filmvetítéssel, egy borkóstolóval, egy reneszánsz gyermeknappal és táncházzal, továbbá egy régizene ovival, amely az idei év újdonságának számít.

Idén öt országból, kilenc napon át nyolc helyszínen több mint 170 zenészt tapsolhatott meg a publikum. Köszönjük a feledhetetlen zenei élményt a fellépő együtteseknek: Obsidienne (FR), Madéfalvi Schola (RO), Concerto Spiralis (HU, RO), Sempre (RO), Cipriana Smărăndescu (IT), Canlar (HU), Kájoni Consort (RO), Codex (RO), Flauto Dolce (RO), Barokk Fesztiválzenekar (RO), Carmina Renascentia (RO), Musica Historica (RO), Erich Türk (RO) és Hortus Musicus (EE).
Musica Historica. Kis Szilárd fényképe

A fesztivál színvonalas zenei tartalma közül ezúttal hármat emelnénk ki: nagyon jó volt a fogadtatása a franciaországi Obsidienne régizene-együttesnek az esemény hivatalos megnyitója napján. Hatalmas sikernek örvendett a Barokk Fesztiválzenekar nyújtotta műsor, amelyet Ulrike Titze koncertmester vezetett, csodálatos együttműködésben a nyári egyetem hallgatóival, akik a madárcsicsergés, a szélfújás, a hullámok, a vihar hangjait imitálva nagy tapsot arattak. Vasárnap a fesztivált egy világszínvonalú koncert koronázta meg: a Hortus Musicus felejthetetlen műsorát a csíkszeredai Lux Aurumque kamarakórussal közösen valóságos tapsorkánnal, állva tapsolva köszönte meg a közönség.

Nagy népszerűségnek örvendtek a múzeum régészei által vezetett zenés helytörténeti túrák is Csíksomlyóra és Csíkszépvízre, összesen közel százan túraztak velünk a természetben a két alkalommal. Köszönet illeti a Csíki Székely Múzeumot és a Csíkszépvízi Polgármesteri Hivatalt a partnerségért, és külön köszönet a Concerto Spiralis és a Role együttesnek, valamint Hunyadi Koppánynak, Benedek Tibor Magornak és Csibi Dávidnak.

A Régizene Zengőovi Ádám Rebeka zenepedagógus vezetésével szintén nagyon pozitív fogadtatásban részesült, a háromnapos foglalkozáson harminc nagycsoportos és kisiskolás gyermek kapcsolódhatott be az éneklésbe és zenebonálásba. A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően a zengőovi jövőre is a fesztivál részét képezi majd.

A szombat hagyományosan idén is a reneszánsz gyermeknapé volt, amely zenével, tánccal, kézügyességi játékokkal, harcászati bemutatóval és kézműveskedéssel szintén időutazásra hívta a kicsiket és nagyokat egyaránt. A reneszánsz táncház az eddigi leghangulatosabb táncalkalomnak mondható, kiváló táncoktatókkal és nagyon jó muzsikával, vérbeli várbeli hangulattal.
Flauto Dolce. Szigeti Vajk István felvétele

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy nagyon hálásnak bizonyult a természet tematika, reméljük, hogy a fotók és kisfilmek révén azok is betekintést nyernek abba a gazdag és különleges világba, ami a régizenélést, a régizene szeretetét jelenti, akik nem tudtak jelen lenni a fesztiválon. Ugyanakkor fontosnak tartjuk megjegyezni a kritikusok, a zeneértők, a szakmai hozzáértéssel velünk együtt dolgozó sajtós kollegák aktív jelenlétét a fesztiválon. Nagyon fontos számunkra, szervezők számára, hogy színvonalas és tartalmas kulturális élményhez juthassanak az emberek, és a visszajelzések tükrében úgy érezzük, hogy ez idén is sikerült. Bátran kijelenhetjük, hogy a fesztivál méltó a legjobb Európai Fesztiválok (EFFE) minősítésre.

A szervezőcsapat, a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsának alintézménye munkaközössége nevében hálásak vagyunk a támogatók, a média képviselői, a partnerek, a szolgáltatók, a fellépők, oktatók, hallgatók, kísérők és fordítók, gyakornokok, önkéntesek, valamint a közönség irányába, akik mindannyian hozzájárultak a fesztivál sikeréhez. Hatalmas munka ennek a fesztiválnak a megszervezése. Évről évre tanulunk belőle, és bízunk benne, hogy jövőre is be tudjuk építeni a tapasztalatokat és tanulságokat oly módon, hogy sikerüljön valamelyest tehermentesíteni a csapatot, hisz hozzáállásuk erőn felüli.

 

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere

Filip Ignác, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál művészeti igazgatója

Fazakas Gabriella, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál programfelelőse

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Idén hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozathoz szeptember 23. és 25. között.

CSÁNGÓTELEP 1935–1996 címmel időszakos kiállítás nyílik 2022. szeptember 23-án, pénteken, 15 órától a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban.

A napóleoni háborúk hajnalán a spanyol és nápolyi erők által megszállt Római Köztársaságot az 1950-es évek kommunista diktatúrájának fojtogató légköre váltja fel a Magyar Állami Operaház új bemutatójában. Ókovács Szilveszter főigazgató második rendezését Kesselyák Gergely vezényletével, kettős szereposztásban, Boross Csilla és Ádám Zsuzsanna címszereplésével mutatja be 2022. szeptember 24-én – és 28-án – az Andrássy úti dalszínház.

Négy állomással koncertsorozatot szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy JaMesének (JaMese – egy mozaikszó, mely mindent elmond a zenekarról: Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese személye az, aki mindezt összefogja.) 2022. szeptember 19-22 között. A koncertek Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában lesznek.

Hétfőn, szeptember 12-én, 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.) rendkívüli kamarazenei hangversenyre kerül sor, fellépnek: ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse és Horváth Edit, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongoratanárnője.

Szeptember 23. és 30. között tartják meg Sepsiszent-györgyön immár második alka-lommal az Eva FilmMakers Festet, az ország első olyan filmfesz-tiválját, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól. A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben - egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek romániai és magyarországi női rendezők filmjeinek sokaságát hozza el.

A szeptember 9-én rajtoló, háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális-, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön.

Az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíjáért. A szemlét 30. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ szeptember 28-a és október 2-a között, a helyszín ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz.

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, az Erdélyi Múzeumi Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának sepsiszentgyörgyi bemutatójára.

Kovászna, Hargita és Brassó megyében is Muzsikál az erdő 2022. szeptember 2. és 4. között. A háromszéki eseménynek a sepsibodoki Sütei-borvíz tisztása ad otthont szeptember 3-án. A Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvény célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével.

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.