Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Tranzit Napok 2023

A Tranzit Házat 1997-ben alapítottuk az egykori Poalei Tzedek zsinagóga épületében. Míg a volt zsinagógák kulturális központtá való átalakítása ekkor már általános gyakorlat volt Európában, Romániában a Tranzit Ház volt az első ilyen jellegű kezdeményezés. Már indulásunkkor kiemelt célként fogalmaztuk meg az épület folyamatos karbantartását, gondozását, felújítását és visszacsatlakoztatását a város kulturális körforgásába, valamint a hely történeti emlékezetének megőrzését és ápolását. Egy volt zsinagóga kiürült tere a társadalmi kirekesztés szélsőséges formáinak mementója. A mi kirekesztés ellenes attitűdünk abban is megnyilvánul, hogy a folyamatosan megújuló művészi és kulturális tartalmak áramlásával próbáljuk megteremteni a társas együttélés változatos és alternatív modelljeit.

Ma a Tranzit Ház Románia egyik leghosszabb múlttal rendelkező kulturális központja. Egy olyan nyitott teret sikerült létrehoznunk benne, amelyik különböző generációk, társadalmi és szakmai csoportok találkozóhelyévé vált, és ahol a többnyelvűséget és a sokszínűséget gyakoroljuk.

A Tranzit Ház azoknak köszönheti életerejét, akik a 26 éve alatt munkájukkal, gondolataikkal, ötleteikkel, gondoskodásukkal és erőforrásaikkal hozzájárultak a fennmaradásához és működéséhez.

Ezt ünnepeljük most zenével, előadásokkal, kerekasztalbeszélgetésekkel, könyvbemutatókkal és az elmúlt időszak tevékenységének áttekintésével.

 

Nyitó események:

szerda / 18.10.2023 / 18:00: A Tranzit Napok 2023 megnyitója

https://www.facebook.com/events/714202110753168/?ref=newsfeed

A Tranzit Napok eseményei az idén is szerteágazóak és elhúzódnak az időben. Megnyitó rendezvényünkön a szervezők, a résztvevő művészek egyrészének, partnereinknak valamint más barátaink  közreműködésével beszéljük át jelenlegi helyzetünket és mutatjuk be a programot.

A beszélgetéshez a helyszínen román, magyar és angol nyelvű szinkronfordítást biztosítunk.

Az esemény a Tranzit Napok - Retrospektív XXVI. szegmens része, aminek társfinanszírozója  az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI).

 

csütörtök / 19.10.2023 / 18:00: GICu/FIKuSZ találkozás a kulturális intézetekkel

https://www.facebook.com/events/232541706482788?ref=newsfeed

A Grupul Independent pentru Cultură / Független Intézmények Kulturális Szövetsége, vagyis a GICu/FIKuSz a kolozsvári független kulturális szcéna szereplőinek együttműködését kívánja elősegíteni. A kezdeményezés közvetlen előzménye a 2006-ban, a Tranzit Ház kezdeményezésére létrejött Független Kultúráért Csoport (Grupul Independent pentru Cultură, GICu). A GICu/FIKuSz olyan kerekasztal-beszélgetések szervez, amelyek keretet nyújtanak a helyi és az országos kulturális élet előtt álló kihívásokról, a kulturális politikákról, a fenntartható fejlődés modelljeiről és a társadalom különböző szegmenseivel való együttműködésről szóló vitákhoz. Ez alkalommal a városban működő kulturális intézetekkel találkozunk, az intézeteket működtető emberekkel ismerkedünk meg, valamint azokkal a politikákkal és irányokkal, amelyeket ezek az intézetek jelenleg képviselnek.

A beszélgetéshez a helyszínen román, magyar és angol nyelvű szinkronfordítást biztosítunk.

Az esemény a Tranzit Napok - Retrospektív XXVI. szegmens része, aminek társfinanszírozója  az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI).

 

csütörtök / 19.10.2023 / 20:00: Flora & Fran

www.facebook.com/events/667267152245373/?ref=newsfeed

A többszörösen díjra jelölt Fran&Flora duó kelet-európai és azon túl húzódó régiókra is jellemző zenékből táplálkozó előadásaival ragadja meg közönségét. Francesca Ter-Berg (cselló/énekhang) és Flora Curzon (hegedű/énekhang) duója egy mély barátságból, valamint a hagyományos zene és az improvizáció iránti közös csodálatukból született, egy hosszútávú együttműködés eredményeként. Repertoárjuk saját kompozíciókból és feldolgozásokból áll, ami elsősorban a klezmer, az erdélyi, a román, a görög és az örmény zene hagyományaiból származik, és amit archív felvételek és az élő elektronikus zene is befolyásolnak. A Fran & Florát az évek során a PRS Women Make Music, a Help Musicians UK és az Arts Council England támogatta.

 

péntek / 20.10.2023 / 17:00: Mazel Tov & International Klezmer Collective

https://www.facebook.com/events/314322544551657/?ref=newsfeed

A Mazel Tov a Kolozsvári Zsidó Hitközség klezmer zenekara, ami 2002 februárjában alakult Vasile Socea tanár úr kezdeményezésére. A zenekar repertoárján jiddis, ladino és héber nyelvű dalok szerepelnek. A hagyományos és kiemelt zsidó ünnepeken rendszeresen fellépő zenekar az évek során számos több etnikumközi fesztiválon is megjelent itthon és külföldön, többek között Odesszában, Belgrádban, Vilniusban, Rigában.

Az október 20-i koncert alkalmából a Mazel Tovhoz az International Klezmer Collective is csatlakozik. A csapat neves úttörő londoni klezmer zenészekből áll, akik a klezmer, a jiddis, az erdélyi hagyományos zene és mindezek összefonódásából kialakult kultúra iránti szenvedélyükből keresik az együttműködést a világ minden táján munkálkodó kollégáikkal.

A rendezvény a Tranzit Napok - Retrospektív XXVI. szegmens része, amelyet az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) társfinanszíroz.

 

szombat / 21.10.2023 / 14:00: Berlin Calling

https://www.facebook.com/events/3206077069694030/?ref=newsfeed

Kol.ak (Ballok b2b Ingineru), Wooadie és SAVATa'R egy emlékezetes délutánra hív bennünket, ahol elbúcsúztatjuk a napot, miközben elmerülünk a zenében és az örömökben. Az alkotók zenéi elérhetőek a Soundcloud-on:

https://soundcloud.com/.../kolak-sponsored-by-head-shoulders

https://soundcloud.com/user.../edo-bedroom-grooves-mix

https://soundcloud.com/savatarmusic/tekeros-mix

 

vasárnap / 22.10.2023 / 17:00: Paulo Freire: Az autonómia pedagógiája

https://www.facebook.com/events/626587309653491/?ref=newsfeed

„Az autonómia pedagógiája”, Paulo Freire intellektuális testamentuma, a 20. század egyik legjelentősebb gondolkodójának első románra fordított műve. A Freire által hirdetett kritikai és demokratikus pedagógia aláássa a tudásátadás banki átutalás mintájára felépített hierarchikus modelljét. A megszokott keretek között az alávetettséget nemcsak a szocializációs folyamatok során sajátítják el az alsóbb osztályokhoz tartozó gyermekek, hanem a tanulás szervezési keretei és gyakorlatai révén is. A Paulo Freire által javasolt nevelésfilozófiában az írástudás és a műveltség politikai öntudatossághoz vezet. Az autonómia pedagógiája ezeket a témákat egy könnyen hozzáférhető beszédmódban tálalja, olyan pedagógusoknak szóló útmutató formájában, ami módszertanának etikai követelményeiből fakad.

 

TOVÁBBI PROGRAM:

Az események sora november 16-ig folytatódik. Ezekről folyamatosan tájékoztatunk felületeinken: https://www.facebook.com/tranzith és a honlapunkon: www.tranzithouse.ro

Az idei év eseményeinek megrendezéséhez hozzájárult Románia Kormányának Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI), a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Communitas Alapítvány, valamint a Tranzit Ház barátai, akik az évek során úgy morálisan, mint anyagilag támogattak bennünket.

 

Csatlakozznak Önök is / Csatlakozzatok ti is állandó támogatóinkhoz: https://www.patreon.com/TranzitHouse

További információkért elérhetőek vagyunk a 0737 520 854 telefonszámon, és a tranzit.foundation@gmail.com email-címen.

 

A Tranzit Ház szervező csapata                                                                              Kolozsvár, 2023. október. 17.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

December 10-én, vasárnap 18.15-kor nyitják meg Kolozsváron a Klezmer hangok Erdélyben című kiállítást a Muzeonban, a Virgil Fulicea utca 3. szám alatt. A kiállítás interaktív lesz, és Beth Silver csellóművész élőzenét ad elő Max Eisikovits Máramarosból gyűjtött zsidó darabjai alapján.

 

Máté Istvánnak a Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában megjelent, Szolgálatban Kalotaszegen. Lelkipásztori életstratégiák és életpályák a Kalotaszegi Református Egyházmegyében című könyvét mutatják be december 8-án 19 órakor a kolozsvári Vallásszabadság Házában, a Kossuth Lajos utca (1989. december 21. sugárút) 14. szám alatt. A könyvet bemutatja: Kiss Dénes és Peti Lehel. A kötetbemutatót a Vallás és egyház a változó társadalomban című konferencia keretében tartják.

 

Ismét gyermekzsivajtól lesz hangos a zabolai Mikes kastély, december 9-én, 10 és 17 óra között szeretettel várnak mindenkit egy családi karácsonyváró eseményre az ünnepi hangulat elengedhetetlen kellékeivel: karácsonyi barkácsolással, mesemondással, kincskereséssel, hintózással és vásárral.

2023. dec. 12-én kedden 18 órakor, születésének 150. évfordulóján gróf Bánffy Miklósra emlékeznek dr. Gaal György irodalom- és művelődéstörténész Gróf Bánffy Miklós útja a politikától a művészetekig című, vetített képes előadásával. A rendezvényt az EME Napoca/Jókai u. 2–4. szám alatti székházának előadótermében tartják, az est házigazdája Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke.

A téli ünnepek alkalmából színházi ajándékutalványokat kínál fel előadásai iránt érdeklődőknek a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A vásárlók ezúttal is kétszeri vagy négyszeri belépésre szóló ajándékutalványok közül választhatnak, de mindkét típusú utalványból prózai és zenés színházi előadásra szóló változat is kapható az előadások jegyárai függvényében. Érdeklődni, utalványokat vásárolni a sepsiszentgyörgyi Városi Szervezőirodában lehet.

 

Bánffy Miklós és Kós Károly világa címmel nyílik kiállítás Budapesten december 9-én 18 órakor a Pesti Vigadóban. Köszöntőbeszédet mond Lánszki Gerő államtitkár, ünnepi beszédet mond Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora.

Az idei Karácsonyi Vásárt december 16-23. között tartják Sepsiszent-györgy Főterén, ahol nyolcvan őstermelő, kereskedő és iparművész kínálja portékáit a karácsonyi ajándékokat beszerezni kívánók számára. A 2023-as rendezvény kulturális programkínálata helyi és brassói művészek, zenekarok, kórusok, művészeti együttesek felajánlásaiból jön létre.

Még két előadás lesz idén az Aradi Kamaraszínház műsorán. A nézők találkozhatnak Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művésszel, akik Örkény-estjüket hozzák el Aradra, a Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig főként karácsonyi dalokat ad elő.

Az ünnepek előtt a Mese a csodálatos szőlőfáról című produkció bemutatójára készül a Puck Bábszínház magyar társulata. December 16-án, szombaton 11:00 és 17:00 órától látható a bábelőadás, amelyet Kovács Géza Blattner Géza-díjas bábművész, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója rendez, és ugyancsak ő az, aki a mese szövegkönyvét jegyzi.

2023. december 11-én, hétfőn a kolozsvári Iulius Mallban, az Auchan bevásárlóközpont közelében kézművesvásárt rendez a Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság. A kiállításon az igazgatósághoz tartozó, azzal együttműködő intézmények lakói, illetve a nappali foglalkoztatások résztvevői állítják ki termékeiket.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett XXIV. Nemzetközi Színháztudományi Konferenciára 2023. december 8-án tartják a Stúdió Színház előterében.

Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából kerekasztal-beszélgetést szerveznek Kolozsváron december 15-én 18 órától, Gall Anthony Kós Károly-kutató, K. Lengyel Zsolt történész, politológus, szerkesztő, Hunyadi Attila Gábor gazdaságtörténész és Veress Emőd jogász, egyetemi tanár részvételével, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében, az MCC Huszár (Călărașilor) utca 1. szám alatti székhelyén, a Belvedere szállodában.

A negyedik napkeleti bölcs történetét dolgozza fel Ókovács Szilveszter ötlete nyomán Pacsay Attila Artaban című adventi szeánsza, amit 2023. december 9-én mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A mintegy egyórás térhangzású, egyéb érzékszervekre is kiható meditatív előadást a közönség sötétben, nyugágyakból, szemtakaró maszkban hallgathatja végig.

Kós Károly épületei Sepsiszentgyörgyön címmel szervez rendezvényt a Györkös Mányi Albert Emlékház 2023. december 7-én, csütörtökön, 18:30-as kezdettel.

A marosvásárhelyi Ariel Színház december 1–10. közötti műsorában a Hókirálynő és az Évszakok című előadások szerepelnek. A részletes program a címre kattintva olvasható.