Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Szerdán startol a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

Hamarosan kezdetét veszi a csíki nyarak egyik elengedhetetlen rendezvénye, a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál, amely kimagasló zenei kínálatával a térségbe vonzza a jazz és az élőzene szerelmeseit. A fesztivál öt napja alatt 14 koncertet hallgathat meg a közönség, emellett jam session, táncperformansz, gyerekprogramok, jazzfestészet, jazz kocsma és zenés kézműves foglalkozások színesítik a programot.

Július 27-én, a fesztivál nulladik napján, szerdán 19:00 órától a Kulissza előtti Petőfi Színpadon kezdődik Budapest két legismertebb improvizációs csapata, a Random Trip és a Seven Seconds In the Future VIBE CHANGERS névre keresztelt klubestje, ahová a helyi zenészeket is várják egy közös improvizációra, zenei társasjátékra.

Július 28-án, csütörtökön 17 órától a FOLKFANTASTIC zenekar koncertezik a Kulissza előtti Petőfi Színpadon, akik népdalokból kiinduló, akusztikus hangszereken előadott városi zenét játszanak. A fesztivál hivatalos megnyitójára 18:45-től kerül sor a Mikó-vár színpadán, ezt követően három fantasztikus koncerten vehet részt a közönség. 19:00 órától kezd a MARA - Caue Project, olyan zenei élményt hozva, amely a bossa nova mellett más, kevésbé ismert brazíliai zenei elemeket is ötvöz. 21:00 órától lép színpadra POCSAI KRISZTA, elsöprő energiájú, ízig-vérig jazz díva és a jazz élvonalában szereplő BÁGYI BALÁZS NEW QUARTET, 22:15-től pedig a RANDOM TRIP következik, amely Magyarország legszínesebb könnyűzenei közössége. A napot jam session, vagyis örömzenélés zárja 23:00 órától az ANT bárban.

Július 29-én, pénteken 17:00 órától az EDINA & FRIENDS zenekar nyitja a napot a Kulissza előtti Petőfi Színpadon, zenei repertoárjuk alapjául a nemzetközi jazz standard swing dallamai szolgálnak. 19:00 órától a Mikó-vár színpadán az RVQ - Radu Vâlcu Quintet köszönti a közönséget, zenéjüket a jazz, a fúzió, a klasszikus és a világzene ihlette. Őket követi a GREY PARIS berlini trió, akik filmes, elektroakusztikus jazz zenét hoznak nekünk, 22:30-tól pedig a NAT OSBORN BAND következik, koncertjük minden bizonnyal elsöprő és lendületes lesz, eklektikus zenei hatásokkal. A napot 23:00 órától jam session zárja az ANT bárban.

Július 30-án, szombaton 11:00-14:00 óra között zenés, kézműves foglalkozás várja a gyerekeket a Mikó-vár előtt. 19:00 órától a Mikó-vár színpadán lép fel a fiatal francia énekesnő, CAMILLE BERTAULT, akinek neve minden jel szerint bekerült a világsztárok közé. 21:00 órától a Kossuth-díjas HOT JAZZ BAND koncertje következik, akiket bizonyára már nem kell bemutatni a közönségnek, hiszen méltán nevezhetjük őket a leghíresebb magyar jazz-zenekarnak. A napot 23:00 órától jam session zárja az ANT bárban.

A fesztivál utolsó napján, július 31-én, 11:00-14:00 óra között újra zenés, kézműves foglalkozás várja a gyerekeket a Mikó-vár előtt, 17:00 órától pedig DANICS DÓRA (ének) és SINHA RÓBERT (gitár) koncertje hallható a Kulissza előtti Petőfi Színpadon.

19:00 órától a Mikó-vár színpadán lép fel a SÁRIK PÉTER TRIÓ, amely az elmúlt évtizedben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált. A fesztiválra két meghívott vendéggel érkeznek, LUIZA ZAN és GYÁRFÁS ISTVÁN személyében, akik mind a csíkiak nagy kedvencei.

A fesztivál idei sztárfellépője TIGRAN HAMASYAN jazz zongorista, aki a The Call Within című lemezét mutatja be 21:00 órától. Tigran Örményországból indult, és ma a világ legjelentősebb jazzfesztiváljain lép fel. A napot 23:00 órától jam session zárja az ANT bárban.

A fesztivál teljes időtartama alatt lesz Jazz-painting, azaz festészet jazz zenére a Mikó-vár színpada mellett, a belső udvarban. Az akcióban részt vesz a Nagy István Művészeti Középiskola néhány képzőművészeti szakos diákja, akik a jazzfesztivál éppen zajló koncertjei alatt alkotnak. Vezető tanár: Sólyom Zsuzsanna. Az est végén a közönség megcsodálhatja a műalkotásokat, és a későbbiekben akár meg is vásárolhatja azokat.

Párhuzamos partnerrendezvény a CAMP_Coexistence 2022 címet viselő intenzív tánctábor, ahonnan esténként profi táncosok csatlakoznak a jazzfesztiválhoz, hogy a minőségi zenével összefonódva színesebbé tegyék a programot.

A fesztivál újabb kiadása legnagyobb részben CSÍKSZEREDA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK köszönhető. További főtámogatók: a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a Zajta Községért Alapítvány és a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), a MOL-Új Európa Alapítvány, a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

Köszönjük emellett minden további társzervező, partner, támogató és médiapartner segítségét, akiknek névsorát feltüntettük a fesztivál honlapján és a fesztivál reklámanyagain.

A teljes program megtalálható két nyelven a www.jazzfestival.ro oldalon.

Jegyek elővételben a bilete.ro oldalon, és a koncertek előtt a helyszínen.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Idén hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozathoz szeptember 23. és 25. között.

CSÁNGÓTELEP 1935–1996 címmel időszakos kiállítás nyílik 2022. szeptember 23-án, pénteken, 15 órától a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban.

A napóleoni háborúk hajnalán a spanyol és nápolyi erők által megszállt Római Köztársaságot az 1950-es évek kommunista diktatúrájának fojtogató légköre váltja fel a Magyar Állami Operaház új bemutatójában. Ókovács Szilveszter főigazgató második rendezését Kesselyák Gergely vezényletével, kettős szereposztásban, Boross Csilla és Ádám Zsuzsanna címszereplésével mutatja be 2022. szeptember 24-én – és 28-án – az Andrássy úti dalszínház.

Négy állomással koncertsorozatot szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy JaMesének (JaMese – egy mozaikszó, mely mindent elmond a zenekarról: Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese személye az, aki mindezt összefogja.) 2022. szeptember 19-22 között. A koncertek Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában lesznek.

Hétfőn, szeptember 12-én, 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.) rendkívüli kamarazenei hangversenyre kerül sor, fellépnek: ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse és Horváth Edit, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongoratanárnője.

Szeptember 23. és 30. között tartják meg Sepsiszent-györgyön immár második alka-lommal az Eva FilmMakers Festet, az ország első olyan filmfesz-tiválját, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól. A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben - egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek romániai és magyarországi női rendezők filmjeinek sokaságát hozza el.

A szeptember 9-én rajtoló, háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális-, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön.

Az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíjáért. A szemlét 30. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ szeptember 28-a és október 2-a között, a helyszín ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz.

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, az Erdélyi Múzeumi Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának sepsiszentgyörgyi bemutatójára.

Kovászna, Hargita és Brassó megyében is Muzsikál az erdő 2022. szeptember 2. és 4. között. A háromszéki eseménynek a sepsibodoki Sütei-borvíz tisztása ad otthont szeptember 3-án. A Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvény célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével.

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.