Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Szerdán kezdődnek a Brassói Magyar Napok

Megrendezik a 10. Brassói Magyar Napokat

Hat hónap kényszerpihenő  után az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület, a Brassói Magyar Napok partnereként – betartva az aktuális járványügyi szabályokat – az alábbi rendezvényekre hívja az érdeklődőket:

 
2020. szeptember 16., szerda 17:00

Ambrus Attila: Függőleges veszedelem, valamint Sarány István: Rendkívüli helyzet című riportkötetének a bemutatója.

 

2020. szeptember 17., csütörtök

17:00 – bemutatják Demény Péter: Korona-változatok című paródiakötetét. A szerzővel Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője beszélget.

18:00 – a Magyar Fotóművészek Világszövetsége által meghirdetett XX. Nemzetközti Magyar Fotószalon képanyagából válogatott kiállítás megnyitója. A kiállítást Magdó István fotóművész, a MFVSZ alelnöke méltatja.

 

2020. szeptember 19., szombat

11:00 – Az eltűnt nyár nyomában – Gál Andrea interaktív könyves foglalkozása. A gyermekirodalmi szerző három, szórakoztató könyvet mutat be. A szervezők várják az ovis és kisiskolás gyermekeket felnőttek kíséretében. Lesz rajz, festés, mesehallgatás is

14:00 óra – Székely Tündérország örökös követe... című,  Benedek Elek életét és korát megidéző, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi irodája által összeállított kiállítást Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, az intézmény vezetője, a kiállítás kurátora mutatja be.

A kiállítás megnyitója után, Szebeni Zsuzsa bemutatja a Rókáné mézes-mákos kalácsa című, Benedek Elek meséiből inspirálódott, kiskukták részére készült szakácsfüzetet. 

A szervezők felhívják a tisztelt érdeklődők figyelmét, hogy a rendezvényekre a meghirdetett időpont előtt 30 perccel kell megérkezni, figyelni kell a fizikai távolságtartásra, és kötelező a maszkhasználat. Kérik önöket, hogy amennyiben náthásak vagy légúti megbetegedés tüneteit észlelik magukon, egymás biztonságának megóvása érdekében maradjanak otthon.

További információkért látogassanak el a rendezvény Facebook-oldalára: https://www.facebook.com/MagyarNapok.Brasso/

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Október 29-én pénteken kezdődik az idei hangversenyévad, az első koncertet a Brassói Szimfonikus Zenekar adja. A hangversenyévad helyszíne idén a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, nagyterme és a Krisztus Király-templom.

Az együttes már több éve foglalkozik gyerek- és felnőttoktatással, valamint népi énekek tanításával. Az ünnepi előadás során közös énekléssel és tánccal várják az érdeklődőket.

Szeptember 13-án, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében mutatják be a Keresztúton című előadást.

Szeptember 8-án, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében a Vecsei H. Miklós és csapata által létrehozott koncertszínházi előadást tekinthetik meg.

A rendezvényen köszöntőt mond dr. Széman Péter EMKE-elnök, dr. Bibza Gábor református esperes Reményik Sándorra emlékezik, a költő verseiből Albert Júlia színművész ad elő.

A táborban a világ különböző pontjairól érkeztek, jelen voltak a dallasi, sepsiszentgyörgyi, brassói, békéscsabai, budapesti, alcsútdobozi és győri drámacsoportok tagjai is.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület 2021. augusztus 15. és 22. között immár huszonharmadik alkalommal szervezi meg a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

2021. augusztus 1-7 között 170 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal tanult táncot és éneket, illetve vett részt közösségfejlesztő játékokon Borospatakán. 

A csíkszeredai Agora Alapítvány a Mikó-várban rendezi meg a XIV. Nemzetközi Dob-Ban Ritmusfesztivált.

A szervezők idén is csűrfiával és népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, valamint függőágyakkal a megfáradtakat.

Ebben a közös utazásban számos helyszín, idősík és téma váltakozik: bejárhatjuk az öreg kontinenst, találkozhatunk zarándokokkal, trubadúrokkal, királyokkal és szerzetesekkel.

 Az ifjúsági akadémia témája, címe: Kincses Kárpát-medence. A magyarság hagyományos értékei.

Az eseményt tavaly a járványügyi korlátozások miatt napolták el, XIII. kiadása azonban most már biztosan 2021. július 11. és 16. között lesz.

Gyenyisz Sapovalov és a Csíki Kamarazenekar tart közös hangversenyt 2021. június 20-án, vasárnap 18 órától a csíkszeredai Csíki Moziban.

Újra virtuális színházlátogatásra hívja közönségét a kolozsvári bábszínház, online látható előadásokkal.