Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Szent Mihály Havi Forgatag volt Zabolán

Szeptember 16-án zajlott a VIII. Szent Mihály Havi Forgatag Zabolán, mely rendezvényhez évek óta társul a Mikes Kupa is. Ez utóbbi a XI. kiadását élte az idén.

Mezőgazdaságunkat már nem igazán taglalja az évszakok váltakozása, kevésbé határozza meg az időjárás. Lehet éjszaka aratni, fagyban szántani vagy pityókát szedni szinte ember nélkül.

Ebből kifolyólag hagyományos ünnepeink is elmosódtak, formát váltottak. A legelőkre Szent György nap előtt kikerülnek már az állatok, az Újkenyér ünnepig már el is felejtettük a kombájnokkal rég learatott gabonát és Szent Mihály napja sem bégetéstől hangos. Ennek ellenére az emberek éreznek egyfajta „őszi hálaadás érzést” és talán ez, ami a Szent Mihály Havi Forgatagot sikeressé teszi.

 

 

Az utóbbi időben általános csökkenés érzékelhető a különböző rendezvények résztvevőinek számában, de nem így a Forgatag esetében. A Pro Zabola Egyesület, a Roy Chowdhury Mikes Alapítvány és a Zabola Estate célja, hogy közösséget kovácsoljon, lehetőséget adjon a falunak és környékének egy víg összejövetelre. Mivel a Szent Mihály Havi Forgatag alulról szerveződő, az eseményt a helyiek magukénak érzik és sokan hozzájárulnak. Ez által az elhintett magok kezdenek szárba szökni.

A Forgatag egyik eleme egy igazi „örömfőzés”. Csak azért aggatjuk rá verseny megnevezést, hogy elbolondozhassunk az ételek értékelésénél és díjazáskor mindenkit megemlíthessünk. Az idén huszonöt csapat jelentkezett fiatalok és gyakorlott háziasszonyok egyaránt. A versenyen részt vett a Secuiana nadrággyár is több mint száz fővel. Az ünnep elmaradhatatlan résztvevője Füzesabony testvértelepülés is.  

A sokadalom másik szála a sport köré csoportosul. A Mikes kupát tizenegy éve úgy hozta létre a Roy Chowdhury Mikes alapítvány, hogy a sportot használja katalizátornak a magyar kultúra szórványban való ápolására. Napjainkra az a szokás alakult ki, hogy egyik évben a Fehér megyei szórvány magyar településeken, másik évben Zabolán jön létre a torna. Bethlenszentmiklós és Küküllővár, Fehér megyei települések mellett, részt vett a Brassó megyei Alsórákos is. Háromszékről Tamásfalva, Szörcse, Zabola, a Secuiana nadrággyár és Kovászna Megye Tanácsának teremfoci csapata lépett pályára. Jó látni, hogy az „idegenből” érkezett csapatok tagjai becsatlakoznak az esti népdal éneklésekbe, táncba és szoros kapcsolatok alakulnak ki ember és ember közt.

Az év terméséért hálát adva, lélekben felfrissülve jöhet a késő őszi hideg amikor november végén Zabolán masíroznak a kolbászok a Háromszéki Kolbászparádén.   

 
A szervező csapat nevében, Albert Zoltán
 

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

December 10-én, vasárnap 18.15-kor nyitják meg Kolozsváron a Klezmer hangok Erdélyben című kiállítást a Muzeonban, a Virgil Fulicea utca 3. szám alatt. A kiállítás interaktív lesz, és Beth Silver csellóművész élőzenét ad elő Max Eisikovits Máramarosból gyűjtött zsidó darabjai alapján.

 

Máté Istvánnak a Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában megjelent, Szolgálatban Kalotaszegen. Lelkipásztori életstratégiák és életpályák a Kalotaszegi Református Egyházmegyében című könyvét mutatják be december 8-án 19 órakor a kolozsvári Vallásszabadság Házában, a Kossuth Lajos utca (1989. december 21. sugárút) 14. szám alatt. A könyvet bemutatja: Kiss Dénes és Peti Lehel. A kötetbemutatót a Vallás és egyház a változó társadalomban című konferencia keretében tartják.

 

Ismét gyermekzsivajtól lesz hangos a zabolai Mikes kastély, december 9-én, 10 és 17 óra között szeretettel várnak mindenkit egy családi karácsonyváró eseményre az ünnepi hangulat elengedhetetlen kellékeivel: karácsonyi barkácsolással, mesemondással, kincskereséssel, hintózással és vásárral.

2023. dec. 12-én kedden 18 órakor, születésének 150. évfordulóján gróf Bánffy Miklósra emlékeznek dr. Gaal György irodalom- és művelődéstörténész Gróf Bánffy Miklós útja a politikától a művészetekig című, vetített képes előadásával. A rendezvényt az EME Napoca/Jókai u. 2–4. szám alatti székházának előadótermében tartják, az est házigazdája Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke.

A téli ünnepek alkalmából színházi ajándékutalványokat kínál fel előadásai iránt érdeklődőknek a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A vásárlók ezúttal is kétszeri vagy négyszeri belépésre szóló ajándékutalványok közül választhatnak, de mindkét típusú utalványból prózai és zenés színházi előadásra szóló változat is kapható az előadások jegyárai függvényében. Érdeklődni, utalványokat vásárolni a sepsiszentgyörgyi Városi Szervezőirodában lehet.

 

Bánffy Miklós és Kós Károly világa címmel nyílik kiállítás Budapesten december 9-én 18 órakor a Pesti Vigadóban. Köszöntőbeszédet mond Lánszki Gerő államtitkár, ünnepi beszédet mond Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora.

Az idei Karácsonyi Vásárt december 16-23. között tartják Sepsiszent-györgy Főterén, ahol nyolcvan őstermelő, kereskedő és iparművész kínálja portékáit a karácsonyi ajándékokat beszerezni kívánók számára. A 2023-as rendezvény kulturális programkínálata helyi és brassói művészek, zenekarok, kórusok, művészeti együttesek felajánlásaiból jön létre.

Még két előadás lesz idén az Aradi Kamaraszínház műsorán. A nézők találkozhatnak Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művésszel, akik Örkény-estjüket hozzák el Aradra, a Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig főként karácsonyi dalokat ad elő.

Az ünnepek előtt a Mese a csodálatos szőlőfáról című produkció bemutatójára készül a Puck Bábszínház magyar társulata. December 16-án, szombaton 11:00 és 17:00 órától látható a bábelőadás, amelyet Kovács Géza Blattner Géza-díjas bábművész, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója rendez, és ugyancsak ő az, aki a mese szövegkönyvét jegyzi.

2023. december 11-én, hétfőn a kolozsvári Iulius Mallban, az Auchan bevásárlóközpont közelében kézművesvásárt rendez a Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság. A kiállításon az igazgatósághoz tartozó, azzal együttműködő intézmények lakói, illetve a nappali foglalkoztatások résztvevői állítják ki termékeiket.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett XXIV. Nemzetközi Színháztudományi Konferenciára 2023. december 8-án tartják a Stúdió Színház előterében.

Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából kerekasztal-beszélgetést szerveznek Kolozsváron december 15-én 18 órától, Gall Anthony Kós Károly-kutató, K. Lengyel Zsolt történész, politológus, szerkesztő, Hunyadi Attila Gábor gazdaságtörténész és Veress Emőd jogász, egyetemi tanár részvételével, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében, az MCC Huszár (Călărașilor) utca 1. szám alatti székhelyén, a Belvedere szállodában.

A negyedik napkeleti bölcs történetét dolgozza fel Ókovács Szilveszter ötlete nyomán Pacsay Attila Artaban című adventi szeánsza, amit 2023. december 9-én mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A mintegy egyórás térhangzású, egyéb érzékszervekre is kiható meditatív előadást a közönség sötétben, nyugágyakból, szemtakaró maszkban hallgathatja végig.

Kós Károly épületei Sepsiszentgyörgyön címmel szervez rendezvényt a Györkös Mányi Albert Emlékház 2023. december 7-én, csütörtökön, 18:30-as kezdettel.

A marosvásárhelyi Ariel Színház december 1–10. közötti műsorában a Hókirálynő és az Évszakok című előadások szerepelnek. A részletes program a címre kattintva olvasható.