Székelyudvarhely is otthont ad a Kollokviumnak

Október 18-31. között XIV. alkalommal rendezik meg a Nemzetiségi Színházi Kollokviumot. Bár a találkozót a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház szervezi, idén 3 város, köztük Székelyudvarhely is otthont ad egy tömbnek. A kisebbségi nemzetiségi színházakat, összesen 20 előadást és 30 kísérőprogramot felsorakoztató rendezvény második szakasza zajlik majd a Tomcsa Sándor Színházban október 21-24. között. Ezen a négy estén egy-egy nagytermi előadást tekinthet meg a közönség. 
A teljes értékű jegyek ára 30 lej, a kedvezményeseké pedig 20 lej (diák-, nyugdíjas- és szakmai jegy). De válthatsz bérletet is 100 lej értékben.

Október 21-én 19 órától: Leonce és Léna

Leonce és Léna két idegen, akik elvesztek az irracionalitás világában, és csak az irónia és az önirónia vigasztalhatja őket. Melankóliájuk abban rejlik, hogy nem hajlandóak táplálni semmilyen illúziót, és nem hajlandók idealizálni semmilyen álmukat. Azzal, hogy az identitásra és az élet értelmére vonatkozó kérdéseket tett fel, hogy más szemszögből szemlélte a groteszk politikai elitet, a szerző megelőzte korát. Csak korai halála akadályozta meg abban, hogy egy új William Shakespeare válhasson belőle.
Az előadást a Temesvári Állami Német Színház német nyelven játssza (magyar és román felirattal), utána pedig közönségtalálkozóra kerül sor.

 

Október 22-én 19 órától: Madarak

Arisztofanész Madarak című művében két férfi, akik belefáradtak a soha véget nem érő háborúban eltöltött életbe, a madarakkal együtt felépítik Felhőkakukkvárt, a művészettörténet egyik első megvalósított utópiáját. Két és fél ezer évvel Arisztophanész vígjátéka után, mi továbbra is háborúban élünk, amely nem ér véget, csak alakot vált és földrajzi helyet, fáradtak vagyunk, leigázottak, s csak álmodozunk saját utópiánkról. Vajon mindezek után létrehozható egy világ, ahol mindenki egyenlő, ahol nincs háború, nincsenek harcok? És ha igen, miért nem tudjuk megvalósítani?” – Kokan Mladenović, rendező. Az előadást a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház játssza, utána pedig közönségtalálkozóra kerül sor.

Október 23-án 20 órától: Cselédek

Jean Genet Cselédek című darabja kíméletlenül leleplezi a konzervatív és retrográd társadalom perverzióját, és megkérdőjelezi, hogy az erkölcs a gazdagok és hatalmasok kiváltsága. A francia szerző darabja egyszerre játékos és éleselméjű stílusban vizsgálja a szeretet és a gyűlölet közötti határokat egy strukturálisan igazságtalan világban. 

Az egész egy nagy kérdés köré csoportosul: kik és mik lehetünk egy olyan világban, amely már születésünk előtt szerepet oszt ránk? Vagy: kell-e egy mindannyiunkat érintő katasztrófa ahhoz, hogy megértsük, hogy mindannyian egy egységet alkotunk, és egyazon világon osztozunk? Az előadást a Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház német tagozata játssza német nyelven játssza (magyar és román felirattal), utána pedig közönségtalálkozóra kerül sor.

Október 24-én 19 órától: Kasimir és Karoline

Az Oktoberfest mámoros forgatagában a hullámvasút vidáman siklik, a fagylalt édesen hűsít, a mutatványosok pódiumán egymást követik a műsorszámok. A technikai fejlődés nem ismer határokat, az égen léghajó repül, és ott repülnek vele fent a remények, a vágyak és az álmok. Odalent azonban a gazdasági világválság tömeges munkanélküliséggel fenyegető szakadéka tátong.
Ki tudja, mit hoz a holnap, s mi is csak utólag tudjuk: néhány hónapon belül Adolf Hitler és a náci párt hatalomra jut. Most azonban még a szórakozáson a sor, amikor egész München együtt mulat. Kasimir és Karoline szeretik egymást, jegyben járnak, az októberi mulatság kavalkádjában mégis szétsodródnak..
Az előadást a Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház német tagozata játssza német nyelven (magyar és román felirattal), utána pedig közönségtalálkozóra kerül sor.

 

Új hozzászólás