Székelyföldi Fotóklubok Szemléje – Pályázati felhívás

Örömmel tudatjuk, hogy idén október 6-15 között kerül megrendezésre a harmadik Visor - Székelyföldi Fotófesztivál. A Visor - Székelyföldi Fotófesztivál kapcsolódási felületet biztosít a műkedvelő és hivatásos fotó(sok) találkozásának, a helyi és a nemzetközi fotográfusok bemutatkozásának és együttműködésének a közös gondolkodás és alkotás jegyében. Különböző programpontokon találkoznak a társművészetek: képzőművészet, irodalom és zene is szervesen csatlakoznak majd a fényképek világához.

  1. Székelyföldi Fotóklubok Szemléje eddig is nagy érdeklődést váltott ki úgy a fotósok, mint a nagyközönség körében, ezért a Visor - Székelyföldi Fotófesztivál keretén belül megszervezzük a Székelyföldi Fotóklubok Szemléjének negyedik kiadását, a fesztivál rangos programpontjaként.

A VISOR - Székelyföldi Fotófesztivál 3. kiadásán VISORban/Vizorban a NŐ, azaz fókuszban! Nemcsak a kamerákéban, hanem e témán keresztül a Visor3 – a jelenkori hipotézisek sokféleségében - azt kívánja feltárni, hogy hogyan jelennek meg a nők a székelyföldi és romániai fotósok munkáiban, gondolataiban. Így tehát, a SzFSz ez évi témája a fotográfia történetében, annak kezdetei óta jelen levő nők, nemcsak fényképek szereplőiként/alanyaiként, de azok szerzőiként is. Neves nők esztétikai leleményességükkel alkotókként is hozzájárultak a művészi és dokumentarista fotográfia forradalmához, valamint a fotoművészet kifejezésformáinak és témáinak a változatosabbá tételéhez.

A nők ábrázolása elsősorban a férfiak művészi szenvedélye volt, hiszen ők a nőiesség különböző oldalait, különösen testi aspektusát tárták fel képekben. A nők iránti megszállottság vezetett a divatfotózás látványos fejlődéséhez, a szórakoztató magazinokban megjelenő kereskedelmi fotográfiákhoz, amelyek a szépség és a női öltözködés különböző normáit határozták meg. A nő, mint a fotográfia alanya bekerült a nagy fotográfusok látókörébe is, olyan művek révén, amelyek a női sokoldalúság összetettségét és egymást kiegészítő jellegeit vizsgálják a testiségtől az anyai, érzelmi, kapcsolati, hivatásbeli és társadalmi aspektusokig. Ebben az értelemben a fotográfia története arról tanúskodik, hogy a nőiesség nem szűkíthető le egy definícióra, és hogy arra a kérdésre, hogy mit jelent ma nőnek lenni, NEM egy fotóstúdióban, hanem a női történetek és élettapasztalatok feltárása során lehet választ adni.

A kortárs női lét hasonló jellegű feltárását kívánja ösztönözni a VISOR3 - Székelyföldi Fotófesztivál 2023-as kiadása is, ezért van Visor-ban a Nő! 

A Székelyföldi Fotóklubok Szemléjének IV. pályázati feltételei:

  • A szemlére való jelentkezéshez szűkséges a következő űrlap kitöltése: https://forms.gle/X478UPwKTurBNHV99
  • A korlátozott kiállítófelület miatt kénytelenek vagyunk felső határt szabni a beérkező képek darabszámát illetően, ezért fotóklubbonként legtöbb 15 képpel lehet részt venni (a fotóklub dönti el, mely 15 kép legyen) a szemlén.
  • fotósonként 1 képpel lehet részt venni (sorozat nem lehetséges).
  • a kiválasztott képeket digitális formában (min. 3000 pixel a hosszabbik oldal) kérjük óriásfájlküldővel (pl: wetransfer.com) beküldeni, vagy google drive-on megosztani 2023. június 18-ig: cultcovasna@gmail.com.
  • a beküldött fotók magyar ÉS román címét is kérjük feltüntetni!
  • a fényképeket kérjük a következőképpen elnevezni: fotóklubneve_szerző_amunkacíme (Hu/Ro)
  • csak Székelyföldön fotózott munkát lehet beküldeni.

A fotók beküldésével az alkotók beleegyeznek a beküldött fotó kiállításába és katalógusban való megjelentetésébe.

 

Új hozzászólás