Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Százharminc éve avatták fel a szatmári színház épületét

130 éve avatták fel a szatmári színház épületét

Százharminc évvel ezelőtt adták át azt a színházépületet, amely ma is a két szatmárnémeti színtársulat otthona. A Harag György Társulat és a Mihai Raicu Társulat többnapos rendezvénnyel ünnepli az évfordulót.

A rendezvény programja:

 

Január 14., péntek

17 óra – Északi Színház, előcsarnok: 130 év/színház/történelem kiállításmegnyitó

18–19 óra – Kávészünet a színházi büfében

19.30 – Északi Színház: Döbrentei Sarolta: Sára asszony, a budapesti Nemzeti Színház előadása. Rendező: Vidnyánszky Attila.

 

Január 15., szombat

17 óra – Északi Színház, Ács Alajos Stúdióterem: könyvbemutató. A Camil Petrescu Alapítvány és a Teatrul Azi színházi szaklap rendezvénye.

18–19 óra – Kávészünet a színházi büfében

19.30 – Északi Színház: Radu Tudoran: A szegény lányok városa, a jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színház előadása. Rendező: Radu Afrim.

 

Január 16., vasárnap

11 óra – Iparosotthon, bábszínházi terem: G. Szász Ilona: Tótágas, avagy bolond mesék, a Szatmárnémeti Brighella Bábtagozat előadása. Rendező: Bartal Kiss Rita.

16 óra –  Északi Színház, Ács Alajos Stúdióterem: könyvbemutató. Csirák Csaba: Huszonkilenc színházi évad Szatmárnémetiben. A szatmári magyar színjátszás története 1919 és 1948 között.

18 óra – Északi Színház: Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadása. Rendező: Sardar Tagirovsky.

 

Január 17., hétfő

17 óra – Északi Színház, Ács Alajos Stúdióterem: könyvbemutató. Csirák Csaba: Czintos József, a konok idealista

19.30 – Északi Színház, Stela Giurgeanu: Egy tökéletes hullám anatómiája, a Szatmárnémeti Északi Színház Mihai Raicu Társulatának előadása. Rendező: Tudor Dreve.

(Borítókép forrása: www.satu-mare.ro)

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Kovászna városközpontja ad otthont 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába. 

Az emlékév kiállítássorozatá-nak harmadik állomása Tordaszentlászló, Györkös Mányi Albert szülőfaluja, művészetének egyik fő inspirálója. 

A sepsiszentgyörgyi Szimplában koncertezik a New York-i Nat Osborn Band 2022. július 28-án 20 órától.

Hamarosan kezdetét veszi a csíki nyarak egyik elengedhetetlen rendezvénye, a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál, amely kimagasló zenei kínálatával a térségbe vonzza a jazz és az élőzene szerelmeseit. 

Az egyetlen erdélyi csűrfesztiválon, melyre augusztus 4-7. között kerül sor, nem lesz hiány egzotikus hangzásvilágban.

A XXXI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretén belül mutatják be a Kriza János Néprajzi Társaság kiadványát, Ádám Bíborka Román emlékünnepségek Háromszéken. Etnicitás és reprezentáció című kötetét.

A fesztivál kilenc napja alatt 24 esemény zajlott, 16 koncerttel, két zenés helyismereti túrával, egy könyvbemutatóval, egy filmvetítéssel, egy borkóstolóval, egy reneszánsz gyermeknappal és táncházzal, továbbá egy régizene ovival, amely az idei év újdonságának számít.

A város csak úgy lüktet a zenétől: koncertek, próbák, régizene-oktatás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A fesztivál hátralévő programjából szemelgettünk.