Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Sepsi Tabakó: új nagyfesztivál Erdélyben

Sepsiszentgyörgyön jön létre Erdély legújabb városi fesztiválja, a Tabakó, a régi dohánygyár újrapozicionálásának egyik fontos elemeként. A dohánygyár a Tabak Fórum által elindított ötletbörze és közösségi igényfelmérés alapján a szentgyörgyiek programjavaslataival lesz megtöltve, évente egyszer pedig a helyszín és Sepsiszentgyörgy népszerűsítése érdekében nagyméretű fesztivált is szerveznek itt.

A rendezvény három szintre, a gyári munkát idéző három műszakra van felosztva. A nappali első műszak Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében jön létre, szakmai előadásokról, sportolókról, digitális újításokról, elismert nemzetközi és magyar előadókról szól. Központi eleme egy sétány, ahonnan nyílnak majd az előadótermek kapui, illetve vásárok, művészeti workshopok, utcazene, kávézók, chill zone-ok, gyerekprogramok és egyéb érdekességek is helyet kapnak. „Globális kihívásokra, versenyre keressük a jó helyi válaszokat, illetve azokat a lokális erősségeinket, amelyek versenyképessé tudnak tenni úgy, hogy ennek a folyamatnak része marad mindaz az érték, hagyomány, amit a szűkebb vagy tágabb régiónk adott. Erdélyben több mint 1600 diák vesz részt az MCC programjaiban: közülük sokan itthon képzelik el a jövőjüket. Nem csak a nagyvilágot akarjuk megmutatni nekik, hanem a nagyvilág értékeit a lokális értékekkel kötjük össze. Ettől lesz értékesebb, ettől lesz igazán helyi a Tabakó. Székelyföldön jelen lenni ugyanakkor egy sajátos helyzetet is teremt: míg egyetemi programjaink Kolozsváron vannak, a  szervezet célja egyértelműen az is, hogy a diákok számára a szülőföldjükön is legyen minőségi oktatás, program, szellemi pezsgés, hiszen a diákok egy része ide fog hazatérni. Emiatt az MCC a Tabakót egyfajta évindító fesztiváljaként értelmezi. - részletezte az esemény tematikáját Talpas Botond, az MCC Erdélyi tevékenységéért felelős igazgatója. 

második műszak a koncertekről szól: délután és este a magyarországi és erdélyi zenekarok koncerttere lesz. Olyan előadók lépnek fel a dohánygyári színpadon, mint a Punnany Massif, Follow the Flow, Carson Coma, Anna and the Barbies, Azahriah, Margaret Island, ByeAlex és a Slepp, Irie Maffia, vagy éppen a BSW. „A szentgyörgyi fiataloknak szervezünk egy olyan fesztivált, amely nagybetűkkel kerül be minden évben a naptárba a Szent György Napokhoz hasonlóan. Az ifjúsági konzultáció során és a Tabak Fórum eredményeként is megfogalmazódott az igény egy fesztiválra az egykori dohánygyár területén. Sepsiszentgyörgyön akkor is szerveztek rendezvényeket, városnapokat, amikor máshol még egyáltalán nem, és így lett hagyomány a Szent György Napok, így szeretnénk a Tabakóból is hagyományt teremteni. Az a cél,  hogy a városvezetés kapcsolatban maradjon a fiatal generációval, ezért nem csak nekik szóló programokat szervezünk, hanem hangsúlyosan bevonjuk őket a szervezésbe. Ezáltal sajátjuknak érezhetik a Tabakót, sajátjuknak érezhetik a várost, és ez lehet, hogy számítani fog akkor, amikor majd jövőjükről döntenek. Manapság az online világban egyáltalán nem elképzelhetetlen az, hogy valaki egy külföldi cégnek dolgozik, de közben itthon, Sepsiszentgyörgyön Carson Comat hallgat a Tabakó Fesztiválon.” - részletezte Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a rendezvény ötletgazdája és főszervezője. „Továbbáfontosnak tartottuk azt is, hogy a magyarországi zenekarok mellett helyet adjunk a fiatal, erdélyi zenekaroknak is, akik megmutathatják magukat itthon a nagyközönségnek. A most bejelentett fellépők mellett helyet kapnak majd a helyiek is.” - tette hozzá az alpolgármester. A második műszak alatt a sétány is átalakul, az addigi, programokkal telített helyszín egy óriási borutcává válik, ahol a fesztiválozók ismerőseik, barátaik körében megihatnak egy pohár finom erdélyi bort, illetve a koncertekbe is belehallgatnak.

harmadik műszak a hab a tortán a fiatalok számára: két, éjszakai zenei helyszínt kínál a Tabakó, ahol DJ-k és különböző rétegzenék biztosítják a hangulatot. A sétány tele lesz az éjszakai élet meghatározó elemeivel: bulik, kocsmák, borozók határozzák meg a hangulatot. Emellett a gyárépületben egy reggelig tartó zenei helyszín lesz kialakítva. A zenei programokért és a rendezvény technikai részleteiért a VIBE Fesztivál csapata felel. „Szívesen csatlakoztunk a Tabakó szervezéséhez, mert a VIBE rendkívül fontosnak tartja, hogy Erdély-szerte minőségi rendezvényeket szervezzenek. A szentgyörgyi magyar fiatalok közösséget tudnak alkotni, és erre jó lehetőség egy fesztivál: olyanokat is megszólít, akik addig nem vettek részt a közösségi programok szervezésében, alakításában. A VIBE-nak ebben rendkívül nagy tapasztalata van Marosvásárhelyen. A rendezvény feladata pedig bevonni ezeket a fiatalokat, hogy ezáltal kötődjenek a városukhoz és egy közösségi élményt alakítson ki számukra. Ők akkor fognak itthon maradni, ha ők is magukénak érzik ezt a közösséget, ezt a várost. Nincs időnk ezen sokat gondolkodni, már tizenéves koruktól a közösség részeivé kell váljanak.” - mondta Rés Konrád Gergely, a VIBE fesztiváligazgatója. 

Sepsi Tabakó Fesztivált szeptember 1. és 3. között szervezik Sepsiszentgyörgyön, az egykori dohánygyár területén. 

A rendezvény Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának, a Kónya Ádám Művelődési Háznak és a Mathias Corvinus Collegium társszervezésében jön létre.  
A szervezők sajtótájékoztató keretében ismertették a Tabakó programját. Máthé Csaba fényképe

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Idén hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozathoz szeptember 23. és 25. között.

CSÁNGÓTELEP 1935–1996 címmel időszakos kiállítás nyílik 2022. szeptember 23-án, pénteken, 15 órától a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban.

A napóleoni háborúk hajnalán a spanyol és nápolyi erők által megszállt Római Köztársaságot az 1950-es évek kommunista diktatúrájának fojtogató légköre váltja fel a Magyar Állami Operaház új bemutatójában. Ókovács Szilveszter főigazgató második rendezését Kesselyák Gergely vezényletével, kettős szereposztásban, Boross Csilla és Ádám Zsuzsanna címszereplésével mutatja be 2022. szeptember 24-én – és 28-án – az Andrássy úti dalszínház.

Négy állomással koncertsorozatot szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy JaMesének (JaMese – egy mozaikszó, mely mindent elmond a zenekarról: Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese személye az, aki mindezt összefogja.) 2022. szeptember 19-22 között. A koncertek Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában lesznek.

Hétfőn, szeptember 12-én, 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.) rendkívüli kamarazenei hangversenyre kerül sor, fellépnek: ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse és Horváth Edit, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongoratanárnője.

Szeptember 23. és 30. között tartják meg Sepsiszent-györgyön immár második alka-lommal az Eva FilmMakers Festet, az ország első olyan filmfesz-tiválját, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól. A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben - egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek romániai és magyarországi női rendezők filmjeinek sokaságát hozza el.

A szeptember 9-én rajtoló, háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális-, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön.

Az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíjáért. A szemlét 30. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ szeptember 28-a és október 2-a között, a helyszín ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz.

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, az Erdélyi Múzeumi Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának sepsiszentgyörgyi bemutatójára.

Kovászna, Hargita és Brassó megyében is Muzsikál az erdő 2022. szeptember 2. és 4. között. A háromszéki eseménynek a sepsibodoki Sütei-borvíz tisztása ad otthont szeptember 3-án. A Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvény célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével.

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.