Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Röpopera- és kamarabalett-pályázatot hirdet a Magyar Állami Operaház

Operajelenet és rövid koreográfia létrehozására írt ki pályázatot fiatal alkotóknak a Magyar Állami Operaház. A nyertes produkciókat az intézmény az évad második felében, a Kortárs Opera Showcase és a TáncTrend 2022 programjai keretében mutatja be.

A Magyar Állami Operaház új Röpopera-pályázata operajelenet komponálására hívja fel azokat a 40 év alatti, az opera műfaja iránt elkötelezett zeneszerzőket, akik komponáltak már valamilyen vokális művet – ez lehet színpadi mű, dal vagy kórusmű. Amennyiben a pályázó az opera által felkínált négy témából választ, az intézmény segítséget nyújt a jelenet librettójához. A pályázathoz minimum egy tízperces jelenet megkomponálása szükséges, amelyet az opera zongorakivonat formájában vár a darab részletes tartalmi ismertetésével. Az opera az alábbi témákat javasolja megzenésítésre:
– Karinthy Frigyes: A nagy drámaíró (vígjáték)
Mindjárt Világos (dráma Illyés Gyula Fáklyaláng című műve alapján)
– Rejtő Jenő: A detektív, a cowboy és a légió (novella)
– Koronamonológ (jelenet Kottanner Jánosné visszaemlékezései alapján)

A pályázatokat 2022. február 15-ig várják a ropopera@opera.hu e-mail-címre. A beérkezett pályázatokról az opera bírálóbizottsága dönt, a nyertes alkotást az intézmény a 2022. április 3-án az Eiffel Műhelyházban esedékes KOSH – Kortárs Opera Showcase elnevezésű programján, zongorakísérettel, zeneakadémiai hallgatók előadásában mutatja be. Az ott legjobbnak ítélt mű végigkomponálására az opera szerződést ajánl fel a szerzőnek, és következő évadában tévéfelvételes stúdió-előadásra tűzi ki.

A Röpopera-pályázathoz hasonlóan keresi a Magyar Állami Operaház azokat az alkotókat, akik a Magyar Nemzeti Balett számára a klasszikus-neoklasszikus stílus jegyei szerint, azok eszközeivel ambicionálják akár egész estés sztoribalettek létrehozását. Az opera olyan 45 év alatti, a műfaj iránt elkötelezett koreográfusok jelentkezését várja, akik már készítettek színpadi táncprodukciót. 
A kamarabalett-pályázat négy különböző történetet kínál fel, amelyből a tetszés szerint választott műrészlet balettszüzséjét a pályázónak kell felvázolnia, és az adott, legfeljebb 20 perces jelenetet megkoreografálnia klasszikus balett-technikára építve. A felkínált négy téma, illetve zenemű:
– Richard Strauss: Macbeth
– Wolfgang Amadeus Mozart : Les petits riens (Kis semmiségek)
– Igor Stravinsky: Pulcinella
– Liszt Ferenc: Orpheusz
Jelentkezni szakmai életrajzzal, bemutatkozó levéllel és a választott zene, illetve koncepció, szüzsé megjelölésével 2021. december 31-ig lehet a kamarabalett@opera.hu e-mail-címen. A megvalósulás és elbírálás háromkörös fordulója után a legjobb produkciók a Magyar Nemzeti Balett 2022. június 20-án, az Eiffel Műhelyházban esedékes TáncTrend 2022 elnevezésű programján mutatkozhatnak be.

A részletes pályázati kiírásról bővebb felvilágosítás a megadott e-mail-címeken és az opera holnapján érhető el.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa 2022. január 22-én, szombaton 17 órától ünnepi műsort szervez a Sepsiszentgyörgyi Református Vártemplomban. 

A 2022-es év folyamán hetedik alkalommal kerül sor a Székelyföldi Grafikai Biennáléra. A G7 felhívása már elérhető a hazai és nemzetközi szakma részére.

A Hargita Megyei Kulturális Központ több programmal csatlakozik Hargita Megye Tanácsának a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatához.  

Kettős könyvbemutató helyszíne lesz a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2022. január 20-án, csütörtökön 18 órától a nagyváradi Bunyitay könyvtár.

Január 25-én, kedden 18 órától a Magyar Kultúra Napja részeként irodalmi karavánra kerül sor a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház előadótermében. 

Sugár János képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Sepsiszentgyör-gyön, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház háromnapos rendezvénysorozatot szervez Sepsiszentgyörgy több helyszínén. 

Dokumentumfotó kiállítás nyílik Brassóban az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emblematikus képanyagából.

A pesti Nemzeti Színház 1844-ben mutatta be az előadást, amelyet legutóbb 1908 januárjában láthatott a közönség.

A Harag György Társulat és a Mihai Raicu Társulat többnapos rendezvénnyel ünnepli az évfordulót.

Benkő Samu akadémikust, egykori EME-elnököt 2022. január 15-én, szombaton 11 órakor helyezik örök nyugalomra a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

A francia romantikus zeneszerző, Adolphe Adam Cantique de Noël című karácsonyi dalára, aminek apropóján játékra is hívja közönségét.

Ádi Brigitta kurátor, Kovács-Vajda Bence és Kusztos Júlia alkotók Facing the River című interaktív audiovizuális installációját tekinthetik meg 2021. december 27-én, 18 órától a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

A Művelődés szerkesztősége áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kíván minden olvasójának, munkatársának és támogatójának!

 

„Azt kívánom, hogy mostani kézfogásunk legyen számodra olyan emlékezetes, mint számomra a mondókám legelején idézettek. S legfőképpen legyen gyümölcsöző, merthogy a bót az bót: várjuk további írásaid!”