Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Orbaiszéki Forgács Fesztivál Kovásznán

Kovászna városközpontja ad otthon 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába. 

Csatolva küldjük a rendezvény programját, kérjük, lehetőségeik szerint népszerűsítsék eseményünket. 

A fesztivál szervezői: Kovászna Város Polgármesteri Hivatala, Kovászna Városi Művelődési Ház, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa, Havadtőy Sándor Cserkészcsapat. 

A rendezvény programja:

III. ORBAISZÉKI FORGÁCS FESZTIVÁL

KOVÁSZNA - VÁROSKÖZPONT

2022. JÚLIUS 30., SZOMBAT

18.00

Ferencz Ernő Református Fúvósegyesület (Barátos)

20.00

Old Bumeráng koncert  

 

2022. JÚLIUS 31., VASÁRNAP

12.00

Huszárfelvonulás

12.30

Ifjúsági Fúvószenekar és mazsorettcsoport (Zágon)

13.00

Megnyitó

13.30

Ifjúsági Fúvószenekar és mazsorettcsoport (Zágon)

13.45

Nemere Néptáncegyüttes (Lécfalva)

14.00

Favágó bemutató

15.00

Édes Ízek Székelyföldről – süteményeskönyv-bemutató

16.00

Népi mesterségek bemutatója

17.00

Folklórműsorok

 

Thiesz Katalin tanítónő és tanítványai (Kovászna)

 

Ürömvirág Néptánccsoport (Ürmös)

 

Magnificat Gyermekkórus népdalösszeállítása (Kovászna)

 

Horn Dávid Általános Iskola néptáncműsora (Kommandó)

 

Gyöngyharmat Néptáncegyüttes (Zabola)

 

Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjainak népdalösszeállítása (Kovászna)

 

Népi gyermekjátékok az 1-es számú Napköziotthon nagycsoportjának előadásában (Kovászna)

 

Recefice Néptánccsoport (Kovászna)

18.30

István Ildikó és barátai – koncert és táncház

21.00

Apostol koncert

 

ÁLLANDÓ PROGRAMOK:

          Népi mesterségek bemutatója

          Gyermektevékenységek (109. sz. Havadtőy Sándor Cserkészcsapat, Kovászna)

          Csörögefánk-készítés (RMDSZ Kovászna Városi Nőszervezete)

          Hagyományos termékvásár

          Székely ízek konyhája

          Gazdáné Olosz Ella emlékkiállítás (Kovászna Városi Művelődési Ház)

 

Szervezők: Kovászna Város Polgármesteri Hivatala, Városi Művelődési Ház, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa, Havadtőy Sándor Cserkészcsapat.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

2022-es Kiemelt Kulturális Program, megvalósul Kovászna Város Tanácsa Támogatásával.

Várjuk szeretettel az eseményre! 

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Idén hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozathoz szeptember 23. és 25. között.

CSÁNGÓTELEP 1935–1996 címmel időszakos kiállítás nyílik 2022. szeptember 23-án, pénteken, 15 órától a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban.

A napóleoni háborúk hajnalán a spanyol és nápolyi erők által megszállt Római Köztársaságot az 1950-es évek kommunista diktatúrájának fojtogató légköre váltja fel a Magyar Állami Operaház új bemutatójában. Ókovács Szilveszter főigazgató második rendezését Kesselyák Gergely vezényletével, kettős szereposztásban, Boross Csilla és Ádám Zsuzsanna címszereplésével mutatja be 2022. szeptember 24-én – és 28-án – az Andrássy úti dalszínház.

Négy állomással koncertsorozatot szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy JaMesének (JaMese – egy mozaikszó, mely mindent elmond a zenekarról: Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese személye az, aki mindezt összefogja.) 2022. szeptember 19-22 között. A koncertek Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában lesznek.

Hétfőn, szeptember 12-én, 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.) rendkívüli kamarazenei hangversenyre kerül sor, fellépnek: ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse és Horváth Edit, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongoratanárnője.

Szeptember 23. és 30. között tartják meg Sepsiszent-györgyön immár második alka-lommal az Eva FilmMakers Festet, az ország első olyan filmfesz-tiválját, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól. A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben - egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek romániai és magyarországi női rendezők filmjeinek sokaságát hozza el.

A szeptember 9-én rajtoló, háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális-, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön.

Az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíjáért. A szemlét 30. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ szeptember 28-a és október 2-a között, a helyszín ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz.

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, az Erdélyi Múzeumi Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának sepsiszentgyörgyi bemutatójára.

Kovászna, Hargita és Brassó megyében is Muzsikál az erdő 2022. szeptember 2. és 4. között. A háromszéki eseménynek a sepsibodoki Sütei-borvíz tisztása ad otthont szeptember 3-án. A Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvény célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével.

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.