Nagyszebeni Nemzetközi Fotóművészeti Szalon

A Nagyszebeni Nemzetközi Fotóművészeti Szalonra idén 41 ország fotósai küldtek képeket. Négy kategóriában lehet versenyezni: színes open, monokróm open, turizmus és fotóriport. Az ünnepélyes megnyitó és az érmék átadása 2023. október 28-án lesz, a polgármesteri hivatal kiállítótermében, a Nagypiac téren.

Szeptember 27-én, a Nagyszebeni Polgármesteri Hivatal kiállító terében mutatták be Kerekes István Emotions című kiállítását. A kortárs magyar fotóművészek között, talán a legtöbb nemzetközi díjban részesült fotográfus a Nagyszebeni Nemzetközi Fotóművészeti Szalon zsűrijének tagja. A nemzetközi szalon szervezője, az Orizont Fotóklub megragadta az alkalmat és egy különleges, ugyanakkor igen értékes kiállítással lepte meg a nagyszebenieket.
Kerekes István marosvásárhelyi származású, tizenöt éve a magyarországi Mosonmagyaróváron él. A fotóművész több, mint 4000 díj és érem birtokosa. 2018-ban megkapta a nemzetközi fotószövetség (FIAP) legmagasabb, UNESCO által elismert kitüntetését, a Kiváló Gyémánt Művész 3. fokozatát. Szintén 2018-ban megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést. Kedvenc témája a szociofotó és a portré.
Kerekes István nem mindennapi világrekordot állított fel: egy máramarosi kislányról készült, Yelena című fényképe a legdíjazottabb arckép a világon, több mint 600 elismerést kapott.
„A Nagyszebeni Nemzetközi Fotóművészeti Szalon az egyik legfontosabb ilyen jellegű rendezvény Európában, és nem túlzok, ha azt mondom, hogy az egész világon. Minden évben lenyűgöz bennünket a versenyre jelentkezők nagy száma, munkáik pedig igen értékesek. 2022-ben több mint 2000 szalont szerveztek a világon a FIAP védnöksége alatt, közülük mindössze öt kapott 5 csillagot (maximum lehetséges). A nagyszebeni szalon egyike ennek az ötnek” – mondta az Orizont Fotóklub elnöke, Oscar Iustin a megnyitón.
A Nagyszebeni Orizont Fotóklub 50 éves és a Nemzetközi Fotóművészeti Szalont 24 éve szervezi. A fotóklubnak 11 aktív tagja van és ez az egyetlen fotóklub Nagyszebenben, tagjainak többsége, a különböző hazai és nemzetközi versenyeken díjazott fotóművészek.
Idén a Nagyszebeni Nemzetközi Fotóművészeti Szalonra 41 ország fotósai küldtek képeket a versenyre, a zsűritagoknak nem lesz könnyű a feladatuk és már szeptember 25-én elkezdték a munkát. Idén négy kategóriában lehet versenyezni: színes open, monokróm open, turizmus és fotóriport.
A zsűri tagjai: Balási Csaba - M.FIAP, Románia; Kerekes István - E. FIAP/d/2, ​​Magyarország; Radu Stănese – E. FIAP, Románia; Louis Guermond – Franciaország – Reserve.
Az ünnepélyes megnyitóra és az érmék átadására 2023. október 28-án kerül sor, a polgármesteri hivatal kiállítótermében, a Nagypiac téren.

 

Új hozzászólás