Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Megalakul az első Műkedvelő Zenés Színjátszó Társulat Kolozsváron

A Kolozsvári Magyar Opera támogatásával

Olyan amatőr, könnyed és komolyzenés műfajokat kedvelő nők és férfiak jelentkezését várják a Anima Műkedvelő Zenés Színjátszó Társulathoz, akik betöltötték 18-ik életévüket, befejezték az iskolát, és szeretnének részesei lenni annak a varázslatnak, amit egy színpadi előadás nyújthat. Felső korhatár nincs. Aki az Anima Műkedvelő Zenés Színjátszó Társulat tagja lesz, és kiváló tehetségnek örvend, az szereposztást kaphat akár a Kolozsvári Magyar Opera operett- és musicalelőadásaiban, idővel akár a társulat állandó tagjává is válhat.

Miről szól konkrétan?

A Kolozsvári Magyar Opera vezető művészei heti rendeszerességgel, valamint az intézménnyel időszakosan együttműködő külföldi szakemberek alkalmanként olyan műkedvelőknek kívánnak lehetőséget és tudást nyújtani, akikben ott rejlik a tehetség, de eddig nem volt lehetőségük kibontakoztatni. Aki saját szakmája, munkahelye, mindennapi elfoglaltsága mellett hajlandó egy zenés színjátszó társulat tagjai lenni, annak itt a lehetőség heti három alkalommal színészi, valamint zenei műhelyekben fejlődni ének-, mozgás-, beszédtechnika- és drámagyakorlatok által. Ha az első éven túl lesznek, és az alapokat elsajátították, a második évtől kezdve a szervezők szeretnének évente legalább egy előadást bemutatni a Kolozsvári Magyar Operában, ezeket elvinni Erdély különböző településeire, valamint benevezni műkedvelő színjátszó társulatok számára rendezett fesztiválokra.

Az Anima műhelyeinek koordinátorai:

•   Beszédtechnika, drámagyakorlat – Gombár Annamária, rendező

•   Mozgás, tánc – Jakab Melinda, koreográfus

•   Ének – Jordán Éva, magánénekes

Nincs jelentkezési vagy benevezési díj, a műhely működési költségeit a Magyar Opera fedezi. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy amennyiben valaki a meghallgatáson sikeresen átjutott, járja végig a kétéves folyamatot.

Jelentkezési határidő: október 14-ig küldjön egy egyoldalas motivációs levelet az animazenestarsulat@gmail.com e-mail-címre, legyen feltüntetve a teljes neve, a születési éve és a telefonszáma is.

Lebonyolítás: október 16-án teszik közzé a magyaropera.ro weboldalon a meghallgatások pontos beosztását, a felvételi október 18-án lesz. Az Anima Műkedvető Zenés Színjátszó Társulat műhelyei október 21-én hivatalosan megkezdik működésüket.

Felvételi elvárások:

•   motivációs levél e-maileben (október 14-ig)

•   egy szabadon választott dal (bármilyen műfajú)

•   egy szabadon választott vers vagy monológ

•   improvizáció (helyben megadott témára)

•   mozgáskészség-próba (helyben megadott témára)

További információkat a 0740 184 820-as telefonszámon lehet kérni minden nap 10 és 18 óra között.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Jó hangulatú és tartalmas találkozón, beszélgetésen vehettek részt mindazok, akik pénteken este ellátogattak a Györkös Mányi Albert Emlékházba (GYMAE), ahol újabb kistérséggel ismerkedhettek meg a Művelődés folyóirat szerkesztősége és az Emlékház által közösen szervezett Régiók bemutatkozása sorozatban.

A rendezvényről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet a Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet az Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely szerves részét képezi a csíki, erdélyi nyári programoknak, miközben évente több ezer személyt szólít meg.

A szervezők idén is csűrfiával és játszóházzal várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, gasztroudvarral az ínyenceket, valamint közösségi szövéssel az alkotó szelleműeket.

Még vannak szabad helyek a július 7–12. között zajló Régizene Nyári Egyetem kurzusain, amelyet az előző évekhez hasonlóan a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület szervez Csíkszeredában.

A szervezők kérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, és lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

A www.azopan.ro egy folyamatosan bővülő háromnyelvű online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára.

Neki köszönhetően szerezhettünk átfogó tudást a szárazajtai vérengzésről, az 1956-os forradalom erdélyi történéseiről, munkásságával hozzájárult a barcaföldvári haláltábor szörnyűségeinek megismeréséhez.

A Bernády Közművelődési Egylet a Művelődés folyóirattal közösen szerkesztőségi találkozót tartott november 8-án, Szovátán, a városháza dísztermében

Az eseményről Dáné Tibor Kálmán, a folyóirat főszerkesztője beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A csűrfesztivál utolsó napján észak- és dél-amerikai ritmusok, magyar, román és roma világzene szól majd a színpadon, de a nappali programokra is érdemes lehet benézni.

Melegen ajánljuk, hogy előtvételben vásároljanak jegyeket a csűrfesztivál szombati napjára, mivel a szervezők a helyszínen nem tudják garantálni, hogy lesznek még.

A hétvégén nagyszerű idővel, a Szarka telekben ropogós népzenével, a Chill zone-ban árnyékkal és függőágyakkal várják a vendégeket Erdély világzenei csűrfesztiválján.

J. S. Bach zenei világát több síkon értelmezhetjük: zenetörténeti, műfaji, formai, szimbolisztikus, matematikai, érzelmi, teológiai és más módon. A Máté-passió mindezen síkok összeforrásának egyik csúcsa, mely elsősorban kérdéseket fogalmaz meg, és nem válaszokat kínál fel.