Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Már csak három hetet kell várnunk a Méra Világzenei Csűrfesztivál rajtolásáig

A Méra World Music világzenei csűrfesztivál július 29. és augusztus 1. között mindenkit beolt a jó zenével

A Méra World Music világzenei csűrfesztivál talán az egyedüli olyan fesztivál Erdélyben, amely teljes létszámmal valósulhat meg 2021-ben a koronavírus-járvány idején. Összesen 1000 jegyet bocsátanak áruba a fesztivál szervezői a világzene és népzene szerelmeseinek.

KONCERTEK

KÍSÉRŐ PROGRAMOK

A szervezők idén is csűrfiával és népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, valamint egy hűvös gyümölcsös függőágyaival a megfáradtakat.

PRÍMÁSVERSENY

A fesztivál második napján (2021. július 30.), pénteken a virtuóz kalotaszegi népzene szerelmeseit a Hagyományok Háza jóvoltából a III. Kalotaszegi prímásversenyre várják a szervezők. További információkért látogasson el ide.

JEGYEK

Jegyek, korlátozott számban, a fesztivál weboldalán www.meraworldmusic.com/ vásárolhatók: 4 napos bérlet – 169 lej, 1 napos jegy – 59 lej. A jegyek július 15-én drágulnak.

A 12 évnél fiatalabbak ingyen vehetnek részt a fesztiválon egy 15 lej értékű utalvány megváltásával, amelyet a fesztivál területén szabadon lefogyaszthatnak.

A 2020-as fesztiválra megvásárolt jegyek az idei évben is érvényesek maradnak. Ugyanakkor, hogyha valaki idén mégsem venné igénybe a már 2020-ban megvásárolt jegyét, akkor azt igénybe veheti a következő, korlátozások nélkül megszervezett fesztivál alkalmával, amennyiben ezen igényét 2021. július 15-ig közli a meraworldmusic@gmail.com címen. 

BELÉPÉS A FESZTIVÁLRA

A fesztiválon részt vehet bárki, amennyiben a karszalag átvételekor:

a) felmutatja a 10 napnál régebbi beoltottságot tanúsító oltásigazolást és egy fotós hivatalos igazolványt;

b) felmutatja a 72 óránál nem régebbi RT-PCR teszt negatív eredményét és egy fotós hivatalos igazolványt;

c) felmutatja azt az igazolást, amelyből kiderül, hogy több mint 15 napja és kevesebb mint 90 napja esett át a koronavíruson.

EGYÉB SZABÁLYOZÁSOK

A fesztiválrészvétel feltételei igazodni fognak a fesztivál napjain hatályos jogszabályokhoz. Erről tájékoztatjuk időben a fesztiválközönséget.

PARTNEREK

A program kiemelt szakmai partnerei a Hagyományok Háza, az Erdélyi Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház. A programok intézményes támogatói a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Turisztikai Ügynökség, Kisbács Község Polgármesteri Hivatala, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Csoóri Sándor Alap, a Halmos Béla Program, a Communitas Alapítvány és a Magyar Fesztivál Szövetség.

(Képek: Bethlendi Tamás felvételei a 2019-es Méra Világzenei Csűrfesztiválról)

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Kovászna városközpontja ad otthont 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába. 

Az emlékév kiállítássorozatá-nak harmadik állomása Tordaszentlászló, Györkös Mányi Albert szülőfaluja, művészetének egyik fő inspirálója. 

A sepsiszentgyörgyi Szimplában koncertezik a New York-i Nat Osborn Band 2022. július 28-án 20 órától.

Hamarosan kezdetét veszi a csíki nyarak egyik elengedhetetlen rendezvénye, a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál, amely kimagasló zenei kínálatával a térségbe vonzza a jazz és az élőzene szerelmeseit. 

Az egyetlen erdélyi csűrfesztiválon, melyre augusztus 4-7. között kerül sor, nem lesz hiány egzotikus hangzásvilágban.

A XXXI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretén belül mutatják be a Kriza János Néprajzi Társaság kiadványát, Ádám Bíborka Román emlékünnepségek Háromszéken. Etnicitás és reprezentáció című kötetét.

A fesztivál kilenc napja alatt 24 esemény zajlott, 16 koncerttel, két zenés helyismereti túrával, egy könyvbemutatóval, egy filmvetítéssel, egy borkóstolóval, egy reneszánsz gyermeknappal és táncházzal, továbbá egy régizene ovival, amely az idei év újdonságának számít.

A város csak úgy lüktet a zenétől: koncertek, próbák, régizene-oktatás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A fesztivál hátralévő programjából szemelgettünk.