Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Magyar műemlékmentés a dél-bihari szórványban – megújul Tamáshida romtemploma

A tamáshidi romtemplom helyreállítási munkálatairól, valamint az Árpád-kori istenháza építészet- és kulturtörténeti hátteréről tartott előadást Csomortányi István projektfelelős június 23-án a nagyváradi várban, a 10. Szent László Napokon.

A kis Bihar megyei falu egykor jelentős település lehetett, a 13. században megerősített német városként említették, majd a Rátold nemzetség birtoka volt, még országgyűléseket is tartottak itt. Még ma is áll a falu impozáns méretű nyugati tornya, valamint az egykori főszentély, amelynek boltozata ugyanakkor régóta a beomlással fenyeget.
Csomortányi István

„Támogatókat kerestünk, pályázatok után kutattunk, hogy megmentsük az Árpád-kori templom főszentélyét. A budapesti Teleki László Alapítvány segített a mérések, valamint a tervezési és kivitekezési munkálatok elvégzésében is, így az alapítvány munkatársainak óriási szerepük volt a főszentély megmentésében. Azért is nagy dolog ez, mert nem dolgoznak nagy költségvetéssel, mégis az egész Kárpát-medencében jelen vannak, és számos erőforrást, valamint figyelmet szenteltek a dél-bihari épület helyreállítására is” – magyarázta Csomortányi István projektfelelős.

A műemlék magyar kormányzati finanszírozással, a Határon túli Árpád-kori templomok műemlék-helyreállítási program keretében újult meg. Stílusjegyein főleg a szász vidékekre jellemző építészeti sajátosságokat fedezhetjük föl, ami részben abból adódhat, hogy a tatárjárás után a település lakosságnak jelentős része német lehetett.

Stílusjegyein főleg a szász vidékekre jellemző építészeti sajátosságokat fedezhetjük föl.

„Megpróbáltunk új életet lehelni az épületbe, szerettük volna, ha a dél-bihari vidék kicsit magára talál. A templomot bélfenyéri fiatalok tisztították meg a megfelelő óvintézkedések mellett, jó volt látni, amint újra felfedezik a település múltját, örökségét.”

A torony statikai megerősítése, valamint a tetőszerkezet újjáépítése is időszerű lenne, azonban ezek a munkálatok az elérhető anyagi forrásoktól is nagyban függnek.

A szakemberek szerint a középkori, román stílusú templom romjai is a település egykori fontosságát jelzi. A templom mindhárom szentélye félköríves lehetett, ezek közül ma csak a kiugró főszentély áll, megőrizve téglaboltozatát. A nyugati rész összetett kialakítású volt: középen robosztus torony magasodik, melynek ma is áll öt emelete.

A helyreállított vártemplomnak turisztikai vonzata is lehet. A kelet-magyarországi üdülőváros, Gyula mindössze tizenöt kilométerre van innen. Csomortányi István szerint amennyiben a Körös gátkoronályán kerékpárral is átjárhatók lesznek egy nap a határok, a gyulai termálfürdőben üdülő személy mindössze egy óra alatt átbiciklizhet ide, és megnézhet egy olyan templomromot, ami a gyulai oldalon nemigen akad.

(Képek forrása: Szent László Napok, Teleki László Alapítvány)

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Idén hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozathoz szeptember 23. és 25. között.

CSÁNGÓTELEP 1935–1996 címmel időszakos kiállítás nyílik 2022. szeptember 23-án, pénteken, 15 órától a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban.

A napóleoni háborúk hajnalán a spanyol és nápolyi erők által megszállt Római Köztársaságot az 1950-es évek kommunista diktatúrájának fojtogató légköre váltja fel a Magyar Állami Operaház új bemutatójában. Ókovács Szilveszter főigazgató második rendezését Kesselyák Gergely vezényletével, kettős szereposztásban, Boross Csilla és Ádám Zsuzsanna címszereplésével mutatja be 2022. szeptember 24-én – és 28-án – az Andrássy úti dalszínház.

Négy állomással koncertsorozatot szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy JaMesének (JaMese – egy mozaikszó, mely mindent elmond a zenekarról: Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese személye az, aki mindezt összefogja.) 2022. szeptember 19-22 között. A koncertek Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában lesznek.

Hétfőn, szeptember 12-én, 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.) rendkívüli kamarazenei hangversenyre kerül sor, fellépnek: ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse és Horváth Edit, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongoratanárnője.

Szeptember 23. és 30. között tartják meg Sepsiszent-györgyön immár második alka-lommal az Eva FilmMakers Festet, az ország első olyan filmfesz-tiválját, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól. A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben - egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek romániai és magyarországi női rendezők filmjeinek sokaságát hozza el.

A szeptember 9-én rajtoló, háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális-, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön.

Az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíjáért. A szemlét 30. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ szeptember 28-a és október 2-a között, a helyszín ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz.

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, az Erdélyi Múzeumi Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának sepsiszentgyörgyi bemutatójára.

Kovászna, Hargita és Brassó megyében is Muzsikál az erdő 2022. szeptember 2. és 4. között. A háromszéki eseménynek a sepsibodoki Sütei-borvíz tisztása ad otthont szeptember 3-án. A Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvény célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével.

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.