Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Különleges programmal jelentkezik a negyvenéves Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Ebben az évben még inkább a helyi művészek és értékek kerülnek előtérbe.

Idén 40 éves a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. Ezt a kerek évfordulót különleges programmal ünnepli meg a fesztivált szervező Hargita Megyei Kulturális Központ.

2020. július 11-én kezdődik meg a kilenc napon át tartó eseménysorozat, amelynek programkínálatában szabadtéri kiállítás, különböző koncertek, zenés emléktúra, borkóstoló, koncertvideók és hangszerbemutatók szerepelnek. De kitekinthetünk Erdély távolabbi pontjaira, nosztalgiázhatunk a régi emlékek felelevenítésével, egy-egy archív felvétellel, meghallgathatjuk a korábbi fellépőket, valamint részesülhetünk a 40 év mesés történeteiben.

A járvány okozta bizonytalanság próbára tette a szervezőcsapatot. Keresték a legjobb megoldást a folyton változó körülmények között. De most örömmel jelentik be: a jelenlegi helyzet lehetővé teszi a koncertek megszervezését is, így tíz eseményen találkozhat egymással a közönség és a zenészcsapat. Ugyanakkor gondolnak azokra is, akik nem tudnak ideutazni: őket az online térben kapcsolódhatnak be az eseményekbe.

Ebben az évben még inkább a helyi művészek és értékek kerülnek előtérbe.  A szervezők célja idén a zene és helyi épített örökség kapcsolatának megmutatása.

Ebben az évben még inkább a helyi művészek és értékek kerülnek előtérbe. A külföldi és távoli előadók lélekben velük lesznek, és természetesen várják őket nagy szeretettel a jövő évi fesztiválon, 2021. július 10–18. között.

A szervezők célja idén a zene és helyi épített örökség kapcsolatának megmutatása. Tervük, hogy a zenei felvételek turisztikailag kiemelt, látványos épületekben készüljenek, felhívva a figyelmet környezetünk egyedi építészeti kultúrájára.

A csíkszeredai Régizene Fesztivál élt már meg nehezebb időket is, éppen ezért úgy gondolták, hogy ebben a különleges helyzetben még inkább szükséges, hogy a régizene szeretete, a régi hangszerek tisztelete, és az ezeket körülvevő historikus világ újra összehozzon bennünket, mint ahogy azt már teszi 40 éve itt, Csíkszeredában.

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni. 

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni. 

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a programok között lesznek regisztrációhoz kötöttek is. Kérik önöket, ezt szem előtt tartva tervezzenek, és időben regisztráljanak az eseményekre.
A fesztivál hivatalos weboldala a www.regizene.ro címen érhető el. A programokról az érdeklődők pedig tájékozódhatnak a fesztivál Facebook-oldalán is.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Október 29-én pénteken kezdődik az idei hangversenyévad, az első koncertet a Brassói Szimfonikus Zenekar adja. A hangversenyévad helyszíne idén a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, nagyterme és a Krisztus Király-templom.

Az együttes már több éve foglalkozik gyerek- és felnőttoktatással, valamint népi énekek tanításával. Az ünnepi előadás során közös énekléssel és tánccal várják az érdeklődőket.

Szeptember 13-án, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében mutatják be a Keresztúton című előadást.

Szeptember 8-án, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében a Vecsei H. Miklós és csapata által létrehozott koncertszínházi előadást tekinthetik meg.

A rendezvényen köszöntőt mond dr. Széman Péter EMKE-elnök, dr. Bibza Gábor református esperes Reményik Sándorra emlékezik, a költő verseiből Albert Júlia színművész ad elő.

A táborban a világ különböző pontjairól érkeztek, jelen voltak a dallasi, sepsiszentgyörgyi, brassói, békéscsabai, budapesti, alcsútdobozi és győri drámacsoportok tagjai is.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület 2021. augusztus 15. és 22. között immár huszonharmadik alkalommal szervezi meg a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

2021. augusztus 1-7 között 170 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal tanult táncot és éneket, illetve vett részt közösségfejlesztő játékokon Borospatakán. 

A csíkszeredai Agora Alapítvány a Mikó-várban rendezi meg a XIV. Nemzetközi Dob-Ban Ritmusfesztivált.

A szervezők idén is csűrfiával és népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, valamint függőágyakkal a megfáradtakat.

Ebben a közös utazásban számos helyszín, idősík és téma váltakozik: bejárhatjuk az öreg kontinenst, találkozhatunk zarándokokkal, trubadúrokkal, királyokkal és szerzetesekkel.

 Az ifjúsági akadémia témája, címe: Kincses Kárpát-medence. A magyarság hagyományos értékei.

Az eseményt tavaly a járványügyi korlátozások miatt napolták el, XIII. kiadása azonban most már biztosan 2021. július 11. és 16. között lesz.

Gyenyisz Sapovalov és a Csíki Kamarazenekar tart közös hangversenyt 2021. június 20-án, vasárnap 18 órától a csíkszeredai Csíki Moziban.

Újra virtuális színházlátogatásra hívja közönségét a kolozsvári bábszínház, online látható előadásokkal.