Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Klasszikus orosz könyvklubot indít a kolozsvári Octavian Goga Megyei Könyvtár

Klasszikust olvasni kihívás, csaknem rendbontó cselekedet. Orosz klasszikust olvasni ugyancsak rendbontás, az önfejlesztés kimagasló művészete. Az értő szemmel és szívvel átolvasott könyvek – a szervezők reményei szerint – mindannyiunkat ráébresztenek a klasszikus irodalom s ezen belül is az orosz klasszikus irodalom olvasásának szükségességére. A szótlanságra ítélt vagy csak egyszerűen elfelejtett könyveket újra kézbe vehetjük. Így válik megkerülhetetlenné a könyvekkel való (újra)találkozás, könyvsors és embersors csendes, de mindennél sejtelmesebb összefonódása.
 
A kolozsvári Octavian Goga Megyei Könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A könyvklub eseményeit megtiszteli jelenlétével dr. Bartalis Judit, a BBTE Orosz Nyelv és Irodalom Tanszékének egyetemi docense, a könyvklub szakmai védnöke, aki az orosz kultúra szakavatott ismerőjeként segíti a szervezők munkáját. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása (a történelmi, filozófiai és eszmetörténeti háttér megrajzolása), az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra – a szellemi és épített kultúra – számos remekművére is. Az orosz klasszikus irodalom filmes feldolgozásai, a Tolsztojt bemutató korabeli archív filmfelvételek, a szentpétervári Ermitázs lélegzetelállítóan szép és egyedi gyűjteménye, Szkrjabin zenei életútja vagy éppenséggel Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című művének újrafordítási nehézségeiről készült beszámoló – e témák mind-mind gondolatébresztő beszélgetések alapjául szolgálhatnak.
 
Első találkozásra a Kolozsvári Magyar Napok keretében, 2022. augusztus 17-én, este 18 órától kerül sor.
Témavezető: Gáspár Emese irodalmár. Az esemény színhelye: kolozsvári Octavian Goga Megyei Könyvtár, Magyar sarok, 3. emelet.
 
Szeretettel és várakozó örömmel hívunk minden kedves érdeklődőt, jelenlegi és eljövendő könyvbarátot a könyvklub eseményeire!

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Idén hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozathoz szeptember 23. és 25. között.

CSÁNGÓTELEP 1935–1996 címmel időszakos kiállítás nyílik 2022. szeptember 23-án, pénteken, 15 órától a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban.

A napóleoni háborúk hajnalán a spanyol és nápolyi erők által megszállt Római Köztársaságot az 1950-es évek kommunista diktatúrájának fojtogató légköre váltja fel a Magyar Állami Operaház új bemutatójában. Ókovács Szilveszter főigazgató második rendezését Kesselyák Gergely vezényletével, kettős szereposztásban, Boross Csilla és Ádám Zsuzsanna címszereplésével mutatja be 2022. szeptember 24-én – és 28-án – az Andrássy úti dalszínház.

Négy állomással koncertsorozatot szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy JaMesének (JaMese – egy mozaikszó, mely mindent elmond a zenekarról: Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese személye az, aki mindezt összefogja.) 2022. szeptember 19-22 között. A koncertek Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában lesznek.

Hétfőn, szeptember 12-én, 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.) rendkívüli kamarazenei hangversenyre kerül sor, fellépnek: ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse és Horváth Edit, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongoratanárnője.

Szeptember 23. és 30. között tartják meg Sepsiszent-györgyön immár második alka-lommal az Eva FilmMakers Festet, az ország első olyan filmfesz-tiválját, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól. A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben - egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek romániai és magyarországi női rendezők filmjeinek sokaságát hozza el.

A szeptember 9-én rajtoló, háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális-, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön.

Az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíjáért. A szemlét 30. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ szeptember 28-a és október 2-a között, a helyszín ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz.

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, az Erdélyi Múzeumi Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának sepsiszentgyörgyi bemutatójára.

Kovászna, Hargita és Brassó megyében is Muzsikál az erdő 2022. szeptember 2. és 4. között. A háromszéki eseménynek a sepsibodoki Sütei-borvíz tisztása ad otthont szeptember 3-án. A Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvény célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével.

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.