Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Javában zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Javában zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál,  kísérőrendezvényeivel és  a XIV. Régizenei Nyári Egyetemmel. A város csak úgy lüktet a zenétől:  koncertek, próbák, régizene-oktatás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A fesztivál hátralévő programjából szemelgettünk.     

A Márton Áron Főgimnáziumban 10.00–13.00 és 15.00–18.00 órák között zajlanak a Nyári Egyetem mesterkurzusai és a kamarazene próbák. A diákok és oktatóik lelkesen készülnek a záróhangversenyekre, ahol bemutatják a nagyközönségnek, mi mindent sajátítottak el a közel egyhetes oktatás során. 

Július 14-én este 19:00 órától a Flauto Dolce koncertje hallható a Csíki Moziban, akik a fesztivál idei tematikájához igazodva igazán színes műsorral készülnek. 20:00 órától ugyanitt dokumentumfilm-vetítésre kerül sor Crafting Recorders címmel, amely részletesen bemutatja a von Huene historikus furulyakészítő műhely tevékenységét a faanyag kiválasztásától a végső simításokig, sőt egyes esetekben a furulyák restaurálásáig. Érdekes kapcsolódás, hogy a Flauto Dolce zenekar használja az ebben a műhelyben készülő furulyákat, és vetítést követően az együttes egyik tagja, Szabó Mária egy von Huene alt furulyát fog megszólaltatni.  

Július 15-én, pénteken a XIV. Régizenei Nyári Egyetem Kurzuszáró hangversenyeire kerül sor 11:00 és 15:00 órától Márton Áron Főgimnázium dísztermében, 19:00 órától pedig az országban egyedülálló Barokk Fesztiválzenekar koncertje következik a Szent Ágoston-templomban.
Barokk Fesztiválzenekar. Ádám Gyula felvétele

Július 16-án, szombaton 10:00 órai indulással kerül sor a második zenés helytörténeti túrára, ahol ezúttal Szent László nyomában kirándulhatnak a jelentkezők. A túrán Botár István, a Csíki Székely Múzeum régésze, az egykori Szent László kápolnáról, régi búcsús útvonalakról és Szent László királyról mesél a jelenlévőknek. A túra regisztrációhoz kötött, jelentkezni július 14-én délig lehet a 0746-244235-ös telefonszámon.

Mindeközben a Mikó-vár udvarán és a vár előtti téren 11-15 óra között Reneszánsz gyermeknapra várják az érdeklődőket, ahol kézműves-foglalkozások, játszóház, ügyességi játékok, harcászati bemutató és reneszánsz játékok zajlanak majd. Ugyanezen a napon 16.30-tól borkóstolóra lehet jelentkezni, amelynek során főként „természet alkotta” borokat ízlelhetnek a résztvevők, és szó esik arról is, mi különbözteti meg a natúr vagy bio borokat a más típusúaktól. 

Késő délután 18:00 órától a Mikó-vár színpadán elsőként a Carmina Renascentia koncertezik, műsorukban a 16-17. századi európai dallamok virágszimbolikáját ragadják meg. 19:30 órától a Musica Historica együttes koncertjét lehet meghallgatni, akik „egy csokorra való” virágénekkel köszöntik a közönséget. A szombati napot 21:00 órától reneszánsz táncház koronázza meg, Juhász Csilla vezetésével, ahol elsősorban egyszerű, könnyen elsajátítható reneszánsz táncokba lehet bekapcsolódni.
A Carmina Renascentia

A fesztivál utolsó napját Erich Türk orgonakoncertje nyitja 11:00 órától a Szépvízi római katolikus templomban, előadásában többnyire természet ihlette darabok szerepelnek. A vasárnap sztárfellépője az idén 50 éves észt Hortus Musicus régizene-együttes,akik repertoárjuknak fél évszázados keresztmetszetét hozzák el Csíkszeredába. Koncertjükre 20:00 órától a Szent Ágoston-templomban kerül sor, közreműködik a csíkszeredai Lux Aurumque Kamarakórus.

A fesztivál teljes programja megtalálható a regizene.ro honlapon, és Facebook-on események formájában is elérhető. Jegyeket és bérleteket a Csíki Moziban és a koncertek előtt egy órával a helyszínen lehet váltani.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Idén hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozathoz szeptember 23. és 25. között.

CSÁNGÓTELEP 1935–1996 címmel időszakos kiállítás nyílik 2022. szeptember 23-án, pénteken, 15 órától a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban.

A napóleoni háborúk hajnalán a spanyol és nápolyi erők által megszállt Római Köztársaságot az 1950-es évek kommunista diktatúrájának fojtogató légköre váltja fel a Magyar Állami Operaház új bemutatójában. Ókovács Szilveszter főigazgató második rendezését Kesselyák Gergely vezényletével, kettős szereposztásban, Boross Csilla és Ádám Zsuzsanna címszereplésével mutatja be 2022. szeptember 24-én – és 28-án – az Andrássy úti dalszínház.

Négy állomással koncertsorozatot szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy JaMesének (JaMese – egy mozaikszó, mely mindent elmond a zenekarról: Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese személye az, aki mindezt összefogja.) 2022. szeptember 19-22 között. A koncertek Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában lesznek.

Hétfőn, szeptember 12-én, 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.) rendkívüli kamarazenei hangversenyre kerül sor, fellépnek: ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse és Horváth Edit, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongoratanárnője.

Szeptember 23. és 30. között tartják meg Sepsiszent-györgyön immár második alka-lommal az Eva FilmMakers Festet, az ország első olyan filmfesz-tiválját, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól. A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben - egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek romániai és magyarországi női rendezők filmjeinek sokaságát hozza el.

A szeptember 9-én rajtoló, háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális-, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön.

Az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíjáért. A szemlét 30. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ szeptember 28-a és október 2-a között, a helyszín ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz.

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, az Erdélyi Múzeumi Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának sepsiszentgyörgyi bemutatójára.

Kovászna, Hargita és Brassó megyében is Muzsikál az erdő 2022. szeptember 2. és 4. között. A háromszéki eseménynek a sepsibodoki Sütei-borvíz tisztása ad otthont szeptember 3-án. A Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvény célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével.

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.