Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Indul a jubileumi évad az Ariel Színházban

2024-ben 75 éves lesz az Ariel Színház – a jubileumi évadban bemutatók, vendégelőadások és számos meglepetés várja a gyerek-, ifjú- és felnőttközönséget.

A Nyomda utcai Ariel Színház október 17-én, vasárnap délelőtt 11 órakor nyitja meg kapuit, a Gabi és a repülő nagypapa című bábelőadással, amelyből az is kiderül, hogy hogyan kell örökbe fogadni egy nagypapát.
Már javában zajlanak Az ellopott hegedű című bábelőadás próbái, amelynek október 1-jén lesz a bemutatója. A szövegkönyv szerzője Demény Péter, az előadást Bonczidai Dezső rendezi; zeneszerző Apostolache Kiss Zéno, a díszlet és a bábok tervezője Tomos Tünde, a koreográfus pedig Bíró Eszter. Szereplők: Halmágyi Éva, Szabó Dániel, Gönczy Katalin, Puskás Győző, Cseke Péter, Nagy Tímea, Gáll Ágnes / Bíró Eszter, Szőlősi-Pénzes Szilárd.
Október 4-én és 5-én az Ariel Színházban, 9-én pedig a nagyváradi FUX Feszten látható az a 10 éven felülieknek és felnőtteknek ajánlott János vitéz, amelyben a teljes mű színapdra kerül, Barabás Olga rendezésében. Előadja Szabó Dániel, a vetített homokanimációt a világhírű Cakó Ferenc készítette; a zeneszerző Kovács Károly, a tervező Barabás Olga és Iszlai Erika. Erre az előadásra helyet foglalni, érdeklődni az arielszinhaz@gmail.com vagy a 0747 942181 mobilszámon lehet.  
Október közepétől ismét műsorra kerül A csizmás kandúr című bábelőadás, amely az elmúlt évadban telt ház előtt vendégszerepelt Pécsen, Veszprémben és Kapováron, a 10. Színházi Olimpia keretében. Az előadás rendezője Sramó Gábor, pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója.
Az idei évadtól a Művészeti Egyetem színpadáról átkerül a Nyomda utcai Ariel Színházba a 14 éven felülieknek, illetve felnőtteknek ajánlott Árvácska című bábelőadás. A szövegkönyvet Móricz Zsigmond Árvácska című kisregényének motívumaiból Vidovszky György rendező írta; a zenét Pap Gábor szerezte, a látványt Mátravölgyi Ákos tervezte, az előadás zenei vezetője Strausz Imre-István. 

Az új helyszínen legközelebb október 29-én és 30-án játsszák az Árvácskát - helyet foglalni, érdeklődni az arielszinhaz@gmail.com vagy a 0747 942181 mobilszámon lehet.
Novemberben kezdődnek A hókirálynő próbái, a Kárpát-medence egyik legkiválóbb gyerekszínházi rendezőjével, Bartal Kiss Ritával. Az együttműködés nem újkeletű, az általa rendezett Volt egyszer egy című gyerekelőadás 2019-ben elnyerte az Erdélyi Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja (FUX FESZT) nagydíját, 2022-ben pedig a X. Jubileumi Kaposvári Assitej Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén a legjobb gyermekszínházi rendező díját kapta. 

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

December 10-én, vasárnap 18.15-kor nyitják meg Kolozsváron a Klezmer hangok Erdélyben című kiállítást a Muzeonban, a Virgil Fulicea utca 3. szám alatt. A kiállítás interaktív lesz, és Beth Silver csellóművész élőzenét ad elő Max Eisikovits Máramarosból gyűjtött zsidó darabjai alapján.

 

Máté Istvánnak a Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában megjelent, Szolgálatban Kalotaszegen. Lelkipásztori életstratégiák és életpályák a Kalotaszegi Református Egyházmegyében című könyvét mutatják be december 8-án 19 órakor a kolozsvári Vallásszabadság Házában, a Kossuth Lajos utca (1989. december 21. sugárút) 14. szám alatt. A könyvet bemutatja: Kiss Dénes és Peti Lehel. A kötetbemutatót a Vallás és egyház a változó társadalomban című konferencia keretében tartják.

 

Ismét gyermekzsivajtól lesz hangos a zabolai Mikes kastély, december 9-én, 10 és 17 óra között szeretettel várnak mindenkit egy családi karácsonyváró eseményre az ünnepi hangulat elengedhetetlen kellékeivel: karácsonyi barkácsolással, mesemondással, kincskereséssel, hintózással és vásárral.

2023. dec. 12-én kedden 18 órakor, születésének 150. évfordulóján gróf Bánffy Miklósra emlékeznek dr. Gaal György irodalom- és művelődéstörténész Gróf Bánffy Miklós útja a politikától a művészetekig című, vetített képes előadásával. A rendezvényt az EME Napoca/Jókai u. 2–4. szám alatti székházának előadótermében tartják, az est házigazdája Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke.

A téli ünnepek alkalmából színházi ajándékutalványokat kínál fel előadásai iránt érdeklődőknek a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A vásárlók ezúttal is kétszeri vagy négyszeri belépésre szóló ajándékutalványok közül választhatnak, de mindkét típusú utalványból prózai és zenés színházi előadásra szóló változat is kapható az előadások jegyárai függvényében. Érdeklődni, utalványokat vásárolni a sepsiszentgyörgyi Városi Szervezőirodában lehet.

 

Bánffy Miklós és Kós Károly világa címmel nyílik kiállítás Budapesten december 9-én 18 órakor a Pesti Vigadóban. Köszöntőbeszédet mond Lánszki Gerő államtitkár, ünnepi beszédet mond Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora.

Az idei Karácsonyi Vásárt december 16-23. között tartják Sepsiszent-györgy Főterén, ahol nyolcvan őstermelő, kereskedő és iparművész kínálja portékáit a karácsonyi ajándékokat beszerezni kívánók számára. A 2023-as rendezvény kulturális programkínálata helyi és brassói művészek, zenekarok, kórusok, művészeti együttesek felajánlásaiból jön létre.

Még két előadás lesz idén az Aradi Kamaraszínház műsorán. A nézők találkozhatnak Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művésszel, akik Örkény-estjüket hozzák el Aradra, a Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig főként karácsonyi dalokat ad elő.

Az ünnepek előtt a Mese a csodálatos szőlőfáról című produkció bemutatójára készül a Puck Bábszínház magyar társulata. December 16-án, szombaton 11:00 és 17:00 órától látható a bábelőadás, amelyet Kovács Géza Blattner Géza-díjas bábművész, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója rendez, és ugyancsak ő az, aki a mese szövegkönyvét jegyzi.

2023. december 11-én, hétfőn a kolozsvári Iulius Mallban, az Auchan bevásárlóközpont közelében kézművesvásárt rendez a Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság. A kiállításon az igazgatósághoz tartozó, azzal együttműködő intézmények lakói, illetve a nappali foglalkoztatások résztvevői állítják ki termékeiket.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett XXIV. Nemzetközi Színháztudományi Konferenciára 2023. december 8-án tartják a Stúdió Színház előterében.

Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából kerekasztal-beszélgetést szerveznek Kolozsváron december 15-én 18 órától, Gall Anthony Kós Károly-kutató, K. Lengyel Zsolt történész, politológus, szerkesztő, Hunyadi Attila Gábor gazdaságtörténész és Veress Emőd jogász, egyetemi tanár részvételével, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében, az MCC Huszár (Călărașilor) utca 1. szám alatti székhelyén, a Belvedere szállodában.

A negyedik napkeleti bölcs történetét dolgozza fel Ókovács Szilveszter ötlete nyomán Pacsay Attila Artaban című adventi szeánsza, amit 2023. december 9-én mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A mintegy egyórás térhangzású, egyéb érzékszervekre is kiható meditatív előadást a közönség sötétben, nyugágyakból, szemtakaró maszkban hallgathatja végig.

Kós Károly épületei Sepsiszentgyörgyön címmel szervez rendezvényt a Györkös Mányi Albert Emlékház 2023. december 7-én, csütörtökön, 18:30-as kezdettel.

A marosvásárhelyi Ariel Színház december 1–10. közötti műsorában a Hókirálynő és az Évszakok című előadások szerepelnek. A részletes program a címre kattintva olvasható.