Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Igazi ínyencségekkel várja a világzene szerelmeseit a Méra Világzenei Csűrfesztivál

A nemzetközi világzene szupersztárjaival találkozhat idén a közönség augusztus 4-7. között a Méra Világzenei Csűrfesztiválon. Az egyetlen erdélyi csűrfesztiválon nem lesz hiány egzotikus hangzásvilágban: a spanyolországi Barcelona Gipsy balKan Orchestra keleti és mediterrán dallamokat, az egyenesen Ghánából érkező Alostmen a hagyományos afrikai hangszerelést, a Nasip Kismet zenekar török hangzásvilágot, az Interstate Express zenekar pedig az amerikai country zene hagyományát hozza el Mérára. A hűséges fesztiválközönség a magyar világzene olyan jól ismert képviselőinek a zenéjére is bulizhat idén, mint a fékevesztett dallamkavalkádjáról híres Besh o droM vagy a magyarországi oláh-cigány zenét játszó Romengo
Közönség a Méra Világzenei Csűrfesztiválon

Az előző évekhez hasonlóan a fesztivál szervezői idén is mindössze 1000 belépőt árusítanak, hogy a Méra Világzenei Csűrfesztivál védjegyének számító barátságos, családias hangulat sértetlenül megmaradjon.

KONCERTEK

Barcelona Gipsy balKan Orchestra [ES]

Besh o droM [HU]

Alostmen [Ghana]

Romengo [HU]

Interstate Express [USA, DE, GB]

Nasip Kismet [TR, HU]

Judelman's Klezmer Kompanye [DE, USA, GB, HU, RO, UA, LV]

Uljana Quartet [HU]

YekDuy Band [GB]

Erdőfű [HU]

Kerekutca Paár Julcsi és a Fitos Dezső társulat - gyerekkoncert [HU]

Electroclown Dj Set [RO]
A Babra zenekar a Méra Világzenei Csűrfesztiválon 2021-ben. Orbán Eszter felvételei

 

KÍSÉRŐPROGRAMOK

Ahogy azt a fesztivál előző kiadásai során megszokhattuk, a szervezők idén is csűrfiával, népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, kiállításokkal, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat és a hűvös gyümölcsös függőágyaival a pihenni, beszélgetni vágyókat.

Igazi különlegességnek számít idén Bruce Dale, a National Geographic fotográfusának kiállítása, aki 1969-ben Mérán készült képeivel tér vissza több mint ötven év után Kalotaszegre. Bruce Dale Angliától Indiáig tartó útja során helyi roma közösségeket fotózott és így jutott el Mérára is. Idén az itt készült fotóit hozza el a fesztiválra. A fotókon ma is élő méraiakat láthatunk gyerekként, és olyan híres mérai személyiségeket is, mint Árus Ferenc cigányprímás.

 

JEGYEK

Jegyek korlátozott számban vásárolhatók a fesztivál weboldalán https://www.meraworldmusic.com/jegyek: 4 napos bérlet - 279 lej / 3 napos bérlet - 239 lej / napijegy - 89 lej. 

 

PARTNEREK

A fesztivál kiemelt partnere Kisbács Község Polgármesteri Hivatala.

A program kiemelt szakmai partnerei a Hagyományok Háza, az Erdélyi Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és a MOST - The Bridge for Balkan Music projekt. A programok intézményes támogatói a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Csoóri Sándor Alap, a Communitas Alapítvány és a Magyar Fesztivál Szövetség.

 

Találkozunk a csűrben!

 

Facebook oldal: https://www.facebook.com/meracsurfesztival

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/555405916019760

Aftermovie 2021-ből: https://www.meraworldmusic.com/rolunk 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Idén hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozathoz szeptember 23. és 25. között.

CSÁNGÓTELEP 1935–1996 címmel időszakos kiállítás nyílik 2022. szeptember 23-án, pénteken, 15 órától a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban.

A napóleoni háborúk hajnalán a spanyol és nápolyi erők által megszállt Római Köztársaságot az 1950-es évek kommunista diktatúrájának fojtogató légköre váltja fel a Magyar Állami Operaház új bemutatójában. Ókovács Szilveszter főigazgató második rendezését Kesselyák Gergely vezényletével, kettős szereposztásban, Boross Csilla és Ádám Zsuzsanna címszereplésével mutatja be 2022. szeptember 24-én – és 28-án – az Andrássy úti dalszínház.

Négy állomással koncertsorozatot szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy JaMesének (JaMese – egy mozaikszó, mely mindent elmond a zenekarról: Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese személye az, aki mindezt összefogja.) 2022. szeptember 19-22 között. A koncertek Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában lesznek.

Hétfőn, szeptember 12-én, 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.) rendkívüli kamarazenei hangversenyre kerül sor, fellépnek: ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse és Horváth Edit, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongoratanárnője.

Szeptember 23. és 30. között tartják meg Sepsiszent-györgyön immár második alka-lommal az Eva FilmMakers Festet, az ország első olyan filmfesz-tiválját, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól. A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben - egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek romániai és magyarországi női rendezők filmjeinek sokaságát hozza el.

A szeptember 9-én rajtoló, háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális-, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön.

Az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíjáért. A szemlét 30. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ szeptember 28-a és október 2-a között, a helyszín ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz.

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, az Erdélyi Múzeumi Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának sepsiszentgyörgyi bemutatójára.

Kovászna, Hargita és Brassó megyében is Muzsikál az erdő 2022. szeptember 2. és 4. között. A háromszéki eseménynek a sepsibodoki Sütei-borvíz tisztása ad otthont szeptember 3-án. A Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvény célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével.

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.