Holnap-estek november végén

Holnap-estek címmel két rendezvény zajlik november végén Nagyváradon. November 23-án, csütörtökön 18 órától Kelemen István és a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozata az állambiztonság dokumentumaiban címmel beszélgetést tartanak a Szigligeti színház páholyelőcsarnokában. November 29-én, szerdán 18 órától Térey Jánosról Antal Balázs tart előadást, a Léda-házban.

November 23., csütörtök: Kelemen István az állambiztonság dokumentumaiban. Plainer Zsuzsa és Nagy Mihály Zoltán beszélgetése.

 

Kelemen István és a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozata az állambiztonság dokumentumaiban címmel november 23-án, csütörtökön 18 órától a nagyváradi magyar színjátszás és a Securitate viszonyáról szóló beszélgetés zajlik a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában. A rendezvényen Plainer Zsuzsa kulturális antropológus a témában végzett kutatásait ismerteti, beszélgetőtársa Nagy Mihály Zoltán történész lesz.

A rendezvény célja kettős. Egyrészt szeretnénk emléket állítani Kelemen Istvánnak, a nagyváradi színház egykori tagozatvezetőjének, irodalmi titkárának. Másrészt, Kelemen István megfigyelési dossziéjának ismertetésén keresztül azt igyekszünk bemutatni, hogyan ellenőrizte a Securitate a nagyváradi teátrum magyar tagozatát a hetvenes években.

A beszélgetés a Pece-parti műhely – nemzeti kisebbségek a 20. századi Váradon című rendezvénysorozatunk első eseménye.

Szervezők: Holnap Kulturális Egyesület – Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (Kolozsvár) – Szigligeti Színház.

Pece-parti műhely – nemzeti kisebbségek a 20. századi Váradon a Holnap Kulturális Egyesület és a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet új, közös rendezvénysorozata. Célja megismertetni a váradi közönséggel a város(unk) közelmúltjáról szóló társadalom-, politika- és kultúrtörténeti kutatásokat.

 

 

November 29., szerda: Kortárs klasszikusunk: Térey János. Antal Balázs előadása

 

Ugyancsak folytatódik egy másik sorozatunk. November 29-én, szerdán este 6 órakor Antal Balázs lesz a vendégünk, aki a Léda-házban Térey Jánosról tart előadást a Kortárs klasszikusaink sorozatban.

Antal Balázs költő, prózaíró, egyetemi oktató, az erdélyi irodalom kutatója 1977-ben született Ózdon. Legutóbbi kötete: Regionalitás és átjárhatóság az újabb magyar irodalomban (2020).

Az 1970-ben, Debrecenben született, és 2019 nyarán Budapesten váratlanul elhunyt Térey János az 1990 utáni magyar irodalom egyik legjelentékenyebb szerzője, akinek a kortárs költészetre gyakorolt hatása megkerülhetetlen. Hogyan lesz egy szerény és munkamániás „vidéki” fiatalemberből halála után pár évvel nemcsak klasszikus, de egyenesen kultikus szerző, akiről utcát, könyvtárat, könyves rendezvényt, ösztöndíjat neveznek el, akinek lakásmúzeuma nyílt szülővárosában? Erre próbál rávilágítani ez az előadás.

Amiről estünkön többek között szó lesz:

Ember és szerep a rendszerváltás után, a posztmodern fordulatot követően;

Az erő poétikája az iróniától az újkomolyságig;

Rommá tett városok – elvesztett és visszaszerzett terek költészete;

Játék verssel és verses regénnye. A drámán át a regényig és az életelbeszélésig;

Egy nagy költőgeneráció szemléletmódjának alakulásai;

Az ember, aki „mindennek jött” – bár maga sem gondolta volna.

 

A belépés mindkét rendezvényre díjtalan. A Pece-parti Műhely és a Kortárs klasszikusaink sorozat december közepén folytatódik.

 

Új hozzászólás