Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Harmadjára is megszervezték a Kárpát-medencei Szórvány Színjátszó és Drámaíró Tábort

A brassó Mikó András Alapítvány és a Féling Színház Kulturális Egyesület közös szervezésében – 2021. augusztus 4. és augusztus 15. között – harmadik alakalammal is megszervezték az erdélyi Székelyzsomborban a III. Kárpát-medencei Szórvány Színjátszó és Drámaíró Tábort.

A  programban drámaíró- és színjátszóképzés is volt Bálint Ferenc, Hegedűs Ildikó, Formanek Csaba és Steinwender József vezetésével. A táborban a világ különböző pontjairól érkeztek, jelen voltak a dallasi (Amerikai Egyesült Államok), sepsiszentgyörgyi, brassói, békéscsabai, budapesti, alcsútdobozi és győri drámacsoportok tagjai is.

A szakmai munka keretében Tennessee Williams: Ez a ház bontásra vár, Szophoklész: Oidipusz király, Kéri F.: Lopótök, avagy Mari nem olyan című műveit dolgozták fel, állították színpadra; a drámaírók pedig saját művek alkotásába fogtak bele. A program keretében George Ciolpan pantomimművész is tartott egy izgalmas workshopot.

A tizenkét napos tábor zárásaként a székelyzsombori közönség előtt bemutatták Kéri F. Lopótök, avagy Mari nem olyan című pajzán népi komédiáját, illetve Szophoklész: Oedipus király című művét.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A videoklip érdekessége, hogy a zenekar tagjai nem jelennek meg benne, helyette Ruszuly Ervin táncművészé, valamint a különleges hanghatásoké és a monokróm fényjátéké a főszerep.

A verseny célja a népköltészet és az egyetemes magyar irodalom népszerűsítése, anyanyelvünk ápolása, valamint a tiszta, szép magyar beszéd iránti igény felébresztése és ébren tartása.

Október 29-én pénteken kezdődik az idei hangversenyévad, az első koncertet a Brassói Szimfonikus Zenekar adja. A hangversenyévad helyszíne idén a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, nagyterme és a Krisztus Király-templom.

Az együttes már több éve foglalkozik gyerek- és felnőttoktatással, valamint népi énekek tanításával. Az ünnepi előadás során közös énekléssel és tánccal várják az érdeklődőket.

Szeptember 13-án, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében mutatják be a Keresztúton című előadást.

Szeptember 8-án, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében a Vecsei H. Miklós és csapata által létrehozott koncertszínházi előadást tekinthetik meg.

A rendezvényen köszöntőt mond dr. Széman Péter EMKE-elnök, dr. Bibza Gábor református esperes Reményik Sándorra emlékezik, a költő verseiből Albert Júlia színművész ad elő.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület 2021. augusztus 15. és 22. között immár huszonharmadik alkalommal szervezi meg a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

2021. augusztus 1-7 között 170 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal tanult táncot és éneket, illetve vett részt közösségfejlesztő játékokon Borospatakán. 

A csíkszeredai Agora Alapítvány a Mikó-várban rendezi meg a XIV. Nemzetközi Dob-Ban Ritmusfesztivált.

A szervezők idén is csűrfiával és népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, valamint függőágyakkal a megfáradtakat.

Ebben a közös utazásban számos helyszín, idősík és téma váltakozik: bejárhatjuk az öreg kontinenst, találkozhatunk zarándokokkal, trubadúrokkal, királyokkal és szerzetesekkel.

 Az ifjúsági akadémia témája, címe: Kincses Kárpát-medence. A magyarság hagyományos értékei.

Az eseményt tavaly a járványügyi korlátozások miatt napolták el, XIII. kiadása azonban most már biztosan 2021. július 11. és 16. között lesz.

Gyenyisz Sapovalov és a Csíki Kamarazenekar tart közös hangversenyt 2021. június 20-án, vasárnap 18 órától a csíkszeredai Csíki Moziban.