Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Hans Eckart Schlandt és Carmina Renascentia koncertjeivel folytatódik ma a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Online hangszerbemutatók is lesznek a fesztiválon

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál programajánlója 2020. július 14. és 15. között

Hétvégén elkezdődött Erdély egyik legkiemelkedőbb kulturális eseménye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyre a szervezők szeretettel meghívnak minden kedves érdeklődőt, és ajánlják figyelmünkbe a koronavírus-járvány okozta korlátozások ellenére is színesre tervezett programsorozatot.

Természetesen ezzel egyidejűleg felhívják az érdeklődők figyelmét a következőkre is:
A Kulturális Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium 2.941/1.120/2020 rendelete értelmében az eseményeken, a nézőtéren a következő szabályok érvényesek:

1. a koncerteken való részvételt kötelező lázmérés előzi meg;
2. belépéskor használják a kézfertőtlenítőt;
3. az előadás ideje alatt viseljenek maszkot;
4. tartsák be a két méter távolságot – az ülőhelyek elfoglalásakor a családok és háromfős csoportok egymás mellett ülhetnek.

Kiemelik, hogy szervezőként a legnagyobb biztonsági körültekintéssel készülnek az eseményekre, és kérik, hogy az érdeklődők legyenek tekintettel egymásra és az érvényben lévő óvintézkedésekre.

A fesztivál hátralévő programja:

Július 14-én, kedden 18:45-től a brassói Hans Eckart Schlandt orgonakoncertjét hallgathatjuk meg. Helyszín: Csíksomlyói Kegytemplom – Pápai Kisbazilika. Különböző hazai és nemzetközi díjak kitüntetettjeként Hans Eckart Schlandt hangversenyeinek repertoárjához rendszeresen hozzátartozik azon zeneszerzők műveinek előtérbe helyezése, akiknek az adott évben kerek évfordulójuk van. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál keretében megtartandó orgonakoncertjén sem lesz ez másként, hiszen a műsorban Johann Sebastian Bach mellett Ludwig van Beethoven és Louis Vièrne darabjai is szerepelnek, akik születésének 250., illetve 150. éves évfordulójára emlékezünk ebben az évben. Az idei, kerek évfordulós fesztiválon való fellépése a visszaemlékezés és a visszatérés jegyében zajlik, hiszen 1981-től kezdődően már több alkalommal is koncertezett Csíksomlyón, legutóbb 2004-ben. ​

Július 15-én, szerdán 19 órától a madéfalvi Szent Anna – Siculicidium-kápolnában hallgathatjuk meg a Ványolós család Dicsérjétek gyermekek az Urat elnevezésű előadását. Az előadás kifejezetten a reneszánsz és a barokk zenei irodalom többszólamúságára koncentrált műsort tartalmaz, amelynek jelentős része a Kájoni János által lejegyzett kéziratokból származik. A koncertet élő közvetítésben hallhatja a közönség a fesztivál Facebook-oldalán.

Ízelítő a Fesztivál online programjaiból

Július 14-én, kedden 21 órától a nagykárolyi Carmina Renascentia együttes jelentkezik a Károlyi-kastélyból. A több mint negyven évet felölelő régizenei múlt hagyományát folytatják az együttes tagjai, akik már az első Csíkszeredai Régizene Fesztiválon is részt vettek. Gazdag repertoárjukból ez alkalommal Erzsébet-kori hangszeres és énekes zenét játszanak.

Július 15-én, szerdán 21 órától a csíkszeredai Concerto Spiralis előadásában lehet részünk, amelyet a csíksomlyói Salvator-kápolnából mutatnak be. A műsorban a ma ismert vonós kamarazene repertoárjának kezdetéről csendülnek fel darabok.

Online hangszerbemutatók a fesztiválon

A Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem tanárai arra vállalkoztak, hogy idén online bemutatókat tartva lesznek jelen a fesztiválon, ezáltal népszerűsítve a különleges régizenei hangszereket és előadási technikákat, a nyári egyetem diákjai és a Régizene Fesztivál eseményeit követő érdeklődők körében.

A videók révén bepillantást nyerhetünk a bemutatott hangszerek, valamint előadásmódok kultúrtörténeti vonatkozásaiba, történelmébe és felépítésébe. Megtudhatjuk továbbá azt is, hogy miért szólnak úgy, ahogy, illetve hogy mikor és kik játszottak ezeken a hangszereken, illetve milyen helyzetekben alkalmazták a különböző előadási módokat.

A hangszerbemutatók megtekinthetők a fesztivál és a nyári egyetem Facebook-oldalán 2020. július 14–19. között mindennap 16 órától kezdődően.

Július 15., szerda, 16 óra: Széplaki Zoltán – furulyák és fuvolák
Július 16., csütörtök, 16 óra: Palócz Réka – ének
Július 17., péntek, 16 óra: Csörsz Rumen István – nádnyelves fúvós hangszerek
Július 18., szombat, 16 óra: Kasza Roland – ütőhangszerek
Július 19., vasárnap, 16 óra: Csata István – viola da gamba

Az online eseményeket a Csíkszeredai Régizene Fesztivál Facebook-oldalán követhetik figyelemmel, valamint a részletes program elérhető a regizene.ro weboldalon.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Október 29-én pénteken kezdődik az idei hangversenyévad, az első koncertet a Brassói Szimfonikus Zenekar adja. A hangversenyévad helyszíne idén a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, nagyterme és a Krisztus Király-templom.

Az együttes már több éve foglalkozik gyerek- és felnőttoktatással, valamint népi énekek tanításával. Az ünnepi előadás során közös énekléssel és tánccal várják az érdeklődőket.

Szeptember 13-án, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében mutatják be a Keresztúton című előadást.

Szeptember 8-án, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében a Vecsei H. Miklós és csapata által létrehozott koncertszínházi előadást tekinthetik meg.

A rendezvényen köszöntőt mond dr. Széman Péter EMKE-elnök, dr. Bibza Gábor református esperes Reményik Sándorra emlékezik, a költő verseiből Albert Júlia színművész ad elő.

A táborban a világ különböző pontjairól érkeztek, jelen voltak a dallasi, sepsiszentgyörgyi, brassói, békéscsabai, budapesti, alcsútdobozi és győri drámacsoportok tagjai is.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület 2021. augusztus 15. és 22. között immár huszonharmadik alkalommal szervezi meg a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

2021. augusztus 1-7 között 170 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal tanult táncot és éneket, illetve vett részt közösségfejlesztő játékokon Borospatakán. 

A csíkszeredai Agora Alapítvány a Mikó-várban rendezi meg a XIV. Nemzetközi Dob-Ban Ritmusfesztivált.

A szervezők idén is csűrfiával és népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, valamint függőágyakkal a megfáradtakat.

Ebben a közös utazásban számos helyszín, idősík és téma váltakozik: bejárhatjuk az öreg kontinenst, találkozhatunk zarándokokkal, trubadúrokkal, királyokkal és szerzetesekkel.

 Az ifjúsági akadémia témája, címe: Kincses Kárpát-medence. A magyarság hagyományos értékei.

Az eseményt tavaly a járványügyi korlátozások miatt napolták el, XIII. kiadása azonban most már biztosan 2021. július 11. és 16. között lesz.

Gyenyisz Sapovalov és a Csíki Kamarazenekar tart közös hangversenyt 2021. június 20-án, vasárnap 18 órától a csíkszeredai Csíki Moziban.

Újra virtuális színházlátogatásra hívja közönségét a kolozsvári bábszínház, online látható előadásokkal.