Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Györkös 100 kiállítás Tordaszentlászlón

A 2022-es év folyamán GYÖRKÖS 100 címmel KIÁLLÍTÁS- ÉS RENDEZVÉNYSOROZATOT szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és az EMKE Kolozsváron működő GYÖRKÖS MÁNYI ALBERT EMLÉKHÁZA, névadójának, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulóján.

A programsorozattal arra törekszünk, hogy az alkotó teljes életművét művészettörténeti elemzések tükrében ismertessük meg úgy, hogy jelen legyenek Györkös Mányi világának népszerű és ismert alkotásai, ugyanakkor művészetének eddig ismeretlen árnyalatait és variációit is bemutassuk.

Az emlékév nyitóeseményeként egy nagyszabású életműkiállításra került sor a kolozsvári Bánffy Palotában működő Művészeti Múzeumban, ahonnan a kiállított képek egy része a Maros Megyei Múzeumba vándorolt tovább.

AZ EMLÉKÉV KIÁLLÍTÁSSOROZATÁNAK HARMADIK ÁLLOMÁSA TORDASZENTLÁSZLÓ, Györkös Mányi Albert szülőfaluja, művészetének egyik fő inspirálója. A 2022. JÚLIUS 31-ÉN, VASÁRNAP, a 11 órakor kezdődő református istentiszteletet követően az egyház tanácstermében megnyíló tárlatra a festő szülőfaluja által ihletett alkotásokból válogattunk. Ezen festmények egyrészt az emlékházban őrzött hagyaték darabjai, másrészt magán-, illetve köztulajdonból származnak, és az emlékév kiállításaira ajánlották fel a tulajdonosok.

A rendezvényen felszólalnak:

• BALÁZS ATTILA tordaszentlászlói református lelkész, az esemény házigazdája

• DR. SZÉMAN PÉTER, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – EMKE elnöke

• KÓS KATALIN, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője és programszervezője, a Györkös-hagyaték gondnoka, a Györkös 100 emlékév projektmenedzsere

•  SZEBENI ZSUZSANNA, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, a Györkös 100 emlékév társszervezője, a kiállítás kurátora

A tordaszentlászlói kiállítás megnyitóján is bemutatjuk az emlékév két kötetét: az ÁLOMKÉPEK. BETEKINTÉS GYÖRKÖS MÁNYI ALBERT ÉLETMŰVÉBE című, három nyelvű, hatvan festménynek a László Miklós fotográfus által készített színes reprodukcióját tartalmazó katalógust, amely a kolozsvári megnyitóra állítottunk össze, valamint a GYÖRKÖS MÁNYI ALBERT METSZETEI című albumot, amely a Polis kiadó gondozásában jelent meg 2021-es év végén. A könyvek bemutatása után levetítjük az erre az alkalomra összeállított dokumentumfilmet.

Szeretettel várunk mindenkit!

Helyszín: Tordaszentlászló, a református egyházközség tanácsterme

A rendezvény szervezői az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a tordaszentlászlói egyházközség.

A rendezvénysorozat fő támogatói: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, Communitas Alapítvány, Magyar Művészeti Akadémia, Carola Egyesület

További támogatók azon belföldi, illetve külföldi magánszemélyek és intézmények, akik felajánlották a tulajdonukban lévő Györkös Mányi-festményeket a kiállításokra.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Idén hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozathoz szeptember 23. és 25. között.

CSÁNGÓTELEP 1935–1996 címmel időszakos kiállítás nyílik 2022. szeptember 23-án, pénteken, 15 órától a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban.

A napóleoni háborúk hajnalán a spanyol és nápolyi erők által megszállt Római Köztársaságot az 1950-es évek kommunista diktatúrájának fojtogató légköre váltja fel a Magyar Állami Operaház új bemutatójában. Ókovács Szilveszter főigazgató második rendezését Kesselyák Gergely vezényletével, kettős szereposztásban, Boross Csilla és Ádám Zsuzsanna címszereplésével mutatja be 2022. szeptember 24-én – és 28-án – az Andrássy úti dalszínház.

Négy állomással koncertsorozatot szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy JaMesének (JaMese – egy mozaikszó, mely mindent elmond a zenekarról: Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese személye az, aki mindezt összefogja.) 2022. szeptember 19-22 között. A koncertek Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában lesznek.

Hétfőn, szeptember 12-én, 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.) rendkívüli kamarazenei hangversenyre kerül sor, fellépnek: ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse és Horváth Edit, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongoratanárnője.

Szeptember 23. és 30. között tartják meg Sepsiszent-györgyön immár második alka-lommal az Eva FilmMakers Festet, az ország első olyan filmfesz-tiválját, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól. A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben - egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek romániai és magyarországi női rendezők filmjeinek sokaságát hozza el.

A szeptember 9-én rajtoló, háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális-, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön.

Az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíjáért. A szemlét 30. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ szeptember 28-a és október 2-a között, a helyszín ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz.

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, az Erdélyi Múzeumi Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának sepsiszentgyörgyi bemutatójára.

Kovászna, Hargita és Brassó megyében is Muzsikál az erdő 2022. szeptember 2. és 4. között. A háromszéki eseménynek a sepsibodoki Sütei-borvíz tisztása ad otthont szeptember 3-án. A Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvény célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével.

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.