Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Feszt Petőfi minifesztivál Marosvásárhelyen

A nemzet költője előtt tisztelegve, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóján, a Petőfi 200 bicentenáriumi ünnepség sorozathoz kapcsolódva, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, március 14-15-én Feszt Petőfi címen minifesztivált szervez a Színház épületének Underground termében.

A rendezvénysorozat március 14-én este 19:00 órai kezdettel kvízversennyel startol B. Szabó Zsolt kvízmester vezetésével (a bejelentkezéshez szükséges tudnivalókat Facebook-oldalunkon közöljük).

Március 15-én 13:00 és 16:00 óra között Privátban Petőfi címen különleges, személyre szabott és interaktív versélményt kínálnak az Undergroundban berendezett felolvasósarokban – színészek egymást váltva, Petőfi verseket olvasnak fel “privátban” az érdeklődőknek.

16:00 és 17:00 óra között Kemény Zsófi új könyvét, Az aranykor fénykorát mutatják be. A népszerű slammerrel Szabó Eszter olvasásnépszerűsítő beszélget.

17:00 órától folytatódik a Privátban Petőfi interaktív versolvasás.

18:00 és 20:00 óra között kerül sor a Tompa Miklós Társulat új bemutatójára, Petőfi Sándor: AZ APOSTOL című elbeszélő költeményének Szabó Róbert Csaba és Kiliti Krisztián által színpadra adaptált kísérleti színház jellegű előadására. A bemutatón, lévén különleges színházi projektről van szó, korlátozott a közönség létszáma: 30 néző a jegymester.hu-n vásárolhat jegyet az előadás előtti három napban. Az előadást Kiliti Krisztián és Bélai Marcel rendezte, a szereposztásban Németh B. Kristóf, Simon Boglárka-Katalin, Renczés Viktória, Kovács Botond, Tollas Gábor, Nagy Dorottya, Benő Kinga, Tamás Csanád-Fábián és Berencsy Martin lesz látható.

20:00 és 22:00 óra között Petőfi 200 - Slammergálával folytatódik a rendezvény, melyen magyarországi és erdélyi neves előadók lépnek fel: Kemény Zsófi, Mészáros Péter, Horváth Benji és André Ferenc.

22:00 és 23:00 között Tompa Pilvaxer Band néven a Tompa Miklós Társulat színészzenekara, Apostolache Zeno által megzenésített Petőfi verseket ad elő. A minifesztivál teljes ideje alatt az Uunderground „Pilvax kávéházként” fog működni, március 14-én 19:00 órakor nyit, 15-én 10:00 órától a rendezvény végéig lesz nyitva a nagyközönség előtt is (bejárat a színház hátsó udvaráról).

További információkat a Tompa Miklós Társulat Facebook oldalán találnak!

(https://www.facebook.com/tompamiklos)

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Mesevásár, ügyességi játék, kézműves sarok, szabadtéri zenés foglalkozás, gyermekkoncert és gyermekelőadás is várja a kilátogatókat.

A könyveket ismerteti: Sztanó László író, műfordító; Kaiser László költő, író, a kiadó vezetője; Rimóczi László költő, író.

Június folyamán a kolozsvári Puck Bábszínház A brémai muzsikusokkal, Plüm-Plüm kalandjaival, Palkó és Pannával, valamint A kíváncsi elefántkölyökkel várja közönségét.

A Barangolás meseországban szervezői idén is gyermeknapi ünneplésre hívják a kolozsváriak apraja-nagyját. A korábbi évektől eltérően idén két napos lesz a rendezvény, így június 1-jén és 2-án is lehetőség van arra, hogy különböző programokkal ünnepeljük a gyermekeket és az ő varázslatos világukat.

Két egymást követő napon, június 12-én és 13-án várja közönségét az Aradi Kamaraszínház, amely rendhagyó módon, két nagyszínpadi előadással zárja tavaszi programját. Június 12-én Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét, június 13-án pedig Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét tekinthetik meg a nézők az aradi nagyszínházban.

A gyermeknap alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház rajzpályázatot hirdet minden 3 és 14 év közötti gyermek  számára „Az én gyereknapom” címmel. A szervezők május 31-én 15 óráig várják a rajzokat elektronikus formában a muvhazkonyaadam@gmail.com e-mail címre, az alkotó adatainak megjelölésével (név, életkor, telefonszám). 

Intézeti YouTube csatornát indított a KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Intézete abból a célból, hogy a székelyföldi térség aktuális társadalmi folyamataival kapcsolatos kutatási eredmények, kiadványok szélesebb körben is elérhetőek legyenek.

A Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet és a Kriza János Szakkollégium Jótékonysági szakkönyvbazárt szervez a Planetarium Caféban, melyen az érdeklődők INGYENES szakkönyvek, tudományos kiadványok között válogathatnak.

Pittner Olivér festőművész kiállítása 2023. május 24-én, szerdán 18 órakor nyílik az Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítóterében. A tárlatot dr. Salat Csaba műgyűjtő és Oniga Erika művészettörténész, a kiállítás kurátorai nyitják meg.

A Székely Nemzeti Múzeumnak 1912 óta otthont adó, Kós Károly által tervezett monumentális épület 2023-ra teljesen megújult. Az épületegyüttes és kert korszerűsítése során olyan szemet gyönyörködtető megvalósítások is helyet kaptak, mint a Kós szemléletéhez igazodó, Éltes Barna szobrászművész által kézzel faragott díszes ivókút, vagy a napokban felállított, Kós eredeti tervei alapján kivitelezett bejárati kapu.

Petőfi-jelenlét a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumban címmel tartanak audiovizuális bemutatóval, előadással egybekötött beszélgetést május 22-én, hétfőn 18 órától a Léda-házban. Vendégek az Arany János Emlékmúzeum munkatársai: Gali Boglárka igazgató és Czégé Réka programszervező. Közreműködik Gali Teréz előadóművész. 

A sepsiszentgyörgyi Fitness Tribe Egyesület a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal támogatásával májusban és júniusban is megszervezi a Mozogj az egészségért elnevezésű programot.

2023. május 23-án, kedden 18 órakor filmismertetőt tartanak a Kolozsvár Társaság szervezésében. A Fotó és Film Kolozsváron sorozat meghívottja Tárkányi János filmrendező, operatőr, vágó. Részleteket fognak bemutatni a Shakespeare árnyékában című, 2021-ben készült nagyjátékfilmjéből, amelyet Walter Übelhart nagybányai szerző regénye alapján filmesített meg. Az esemény helyszíne az EME Napoca/Jókai utca 2-4 szám alatti székháza. Beszélgetőtárs Katona Zs. József.

Miniévaddal, bemutatóval és ballagással zárják a tanévet a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Az évad lejártához közeledve a hallgatók számos előadása utoljára lesz látható Marosvásárhelyen. Pénteken, 19-én Aranydiploma-ünnepség, könyvbemutató és új előadás várja az érdeklődőket, május 20-án pedig az intézmény végzőseinek ballagási ünnepségére kerül sor a Stúdió Színházban.

A János vitéz, Gabi és a repülő nagypapa és A csizmás kandúr szerepel a marosvásárhelyi Ariel színház május 21. – június 4. közötti műsorában. A Gabi és a repülő nagypapa, illetve A csizmás kandúr a 10. Színházi Olimpiára is meghívást kapott, továbbá gyermeknapra mesekönyvvásárral és egyéb foglalkozásokkal várják a közönséget.