Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Decemberben megrendezik a XXVIII. Gellért Sándor vers- és prózamondó versenyt

Az Árpád Egyesület, a Mikolai Gellért Sándor Általános Iskola, a LiterArt Magyar Tanárok Egyesülete, és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmári szervezete 2021. december 10. és 12. között megrendezi a XXVIII. Gellért Sándor vers- és prózamondó verseny Kárpát-medencei szakaszát a Szatmár megyei Mikola községben.

A verseny célja a népköltészet és az egyetemes magyar irodalom népszerűsítése (különös tekintettel a Magyarország határain kívüli magyar irodalomra), anyanyelvünk ápolása, valamint a tiszta, szép magyar beszéd iránti igény felébresztése és ébren tartása.

Részvételi tudnivalók:

1. A XXVIII. Gellért Sándor vers- és prózamondó versenyen azok a műkedvelők vehetnek részt, akik betöltötték a tizenkettedik életévüket.

2. A versenyzőnek 2021. december 3-ig kell elküldenie a jelentkezési lapját az alábbi adatokkal: a versmondó neve, születési adatai, foglalkozása, pontos címe, telefonszáma, e-mail-címe. Szükséges mellékelni a bemutatásra szánt irodalmi művek címeit és szerzőinek nevét.

3. Egy-egy fellépés időtartama nem haladhatja meg a tíz percet, de nem lehet kevesebb két percnél.

4. Az útiköltséget a szervezők nem tudják megtéríteni, de a versenyzők szállását és étkezését ingyenesen biztosítják. A szervezők levelezési címe és elérhetősége: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, 440038 Szatmárnémeti, Árpád (ma Vasile Lucaciu) utca 18. szám, telefonszám: 0730-015294 (Veres-Kupán Enikő), e-mail: vereskupaneniko@yahoo.com

A XXVIII. Gellért Sándor vers- és prózamondó verseny irodalmi anyaga:

1. Egy szabadon választott vers vagy próza a Magyarország határain kívüli magyar irodalomból.

2. Egy szabadon választott vers vagy próza az egyetemes magyar irodalomból, amelybe beletartozik mind a Magyarország határain kívüli magyar irodalom, mind a népköltészet minden műfaja.

Díjazás:

Az első három helyezett versmondó pénzjutalomba részesül, a versenyzők által legjobbnak tartott, valamint legtöbb közönségszavazatot összegyűjtő szavaló könyvcsomagot nyer. Ezen kívül felajánló intézmények, vállalkozók, magánszemélyek, szervezetek ajándékait osztják ki. A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa 2022. január 22-én, szombaton 17 órától ünnepi műsort szervez a Sepsiszentgyörgyi Református Vártemplomban. 

A 2022-es év folyamán hetedik alkalommal kerül sor a Székelyföldi Grafikai Biennáléra. A G7 felhívása már elérhető a hazai és nemzetközi szakma részére.

A Hargita Megyei Kulturális Központ több programmal csatlakozik Hargita Megye Tanácsának a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatához.  

Kettős könyvbemutató helyszíne lesz a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2022. január 20-án, csütörtökön 18 órától a nagyváradi Bunyitay könyvtár.

Január 25-én, kedden 18 órától a Magyar Kultúra Napja részeként irodalmi karavánra kerül sor a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház előadótermében. 

Sugár János képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Sepsiszentgyör-gyön, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház háromnapos rendezvénysorozatot szervez Sepsiszentgyörgy több helyszínén. 

Dokumentumfotó kiállítás nyílik Brassóban az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emblematikus képanyagából.

A pesti Nemzeti Színház 1844-ben mutatta be az előadást, amelyet legutóbb 1908 januárjában láthatott a közönség.

A Harag György Társulat és a Mihai Raicu Társulat többnapos rendezvénnyel ünnepli az évfordulót.

Benkő Samu akadémikust, egykori EME-elnököt 2022. január 15-én, szombaton 11 órakor helyezik örök nyugalomra a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

A francia romantikus zeneszerző, Adolphe Adam Cantique de Noël című karácsonyi dalára, aminek apropóján játékra is hívja közönségét.

Ádi Brigitta kurátor, Kovács-Vajda Bence és Kusztos Júlia alkotók Facing the River című interaktív audiovizuális installációját tekinthetik meg 2021. december 27-én, 18 órától a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

A Művelődés szerkesztősége áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kíván minden olvasójának, munkatársának és támogatójának!

 

„Azt kívánom, hogy mostani kézfogásunk legyen számodra olyan emlékezetes, mint számomra a mondókám legelején idézettek. S legfőképpen legyen gyümölcsöző, merthogy a bót az bót: várjuk további írásaid!”