Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Az igazság gyertyái – ősbemutató Marosvásárhelyen

November 15-én, szerdán 19:00 órakor tartják Székely Csaba: Az igazság gyertyái című drámájának ősbemutatóját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében. A történelmi dráma rendezője Sebestyén Aba.

Bözödújfalu az 1940-es évek elején még látszólag a nyugalom szigete, ugyanis
megférnek itt példás békességben a legkülönbözőbb vallások, felekezetek és
világnézetek. Itt él többek között egy kis székely közösség is, akik a középkor
óta követik a zsidó szokásokat. Ők a szombatosok. Többségük a tizenkilencedik
század második felében be is tér az izraelita vallásba, és mire történetünk
elkezdődik, ők addigra már zsidó identitással rendelkező székelyek.
Háborítatlanul élnek együtt a falu többi lakójával, ám amikor Észak-Erdélyt
Magyarországhoz csatolják, a budapesti politika hirtelen betör az életükbe. A
származás és a vallási identitás ettől fogva élet-halál kérdésévé válik.
Székely Csaba AZ IGAZSÁG GYERTYÁI című műve a bözödújfalusiak
megpróbáltatásainak állít emléket. A szerző mély empátiával és sajátos humorral
fordul e kifejezetten megrendítő téma felé. Egy olyan közösség életébe nyerünk
bepillantást, akik mindig is jól megfértek egymással, kivéve a történelemnek
abban a négy évben, amikor a hatalom erőszakkal beleszólt az életükbe. A mű
ezt a négy évet meséli el. Az előadást, mely egyben a dráma ősbemutatója is,
Sebestyén Aba viszi színre, zenéjét Cári Tibor jegyzi.
Szereplők: Kovács Márta – B. Fülöp Erzsébet. Kovács Sámuel, a fia – Varga
Balázs. Kovács Sára, a lánya – Kiss Bora. Kovács Mózes, a férje – Henn János

Ráduly István, plébános – Bartha László Zsolt. Demény Ferenc, tanító – Galló
Ernő. Geréb Kálmán, falubíró – Nagy István. Péter Ödön, unitárius lelkész –
Kovács Botond. Péter Éva, a felesége – Nagy Dorottya. Péter Gizella, a lánya –
Gecse Ramóna. Kónya, csendőrtiszt – Tollas Gábor. Pintér, csendőrtiszt –
Ördög Miklós Levente. Botskor Lóránt, csendőrparancsnok – Meszesi Oszkár.
Nicolaus Schröder, Gestapo tiszt – Korpos András. Bürger, fogoly – Adorjáni
Nagy Zoltán. Rosenfeld, fogoly – Bálint Örs. Első zsidó – Renczés Viktória.
Második zsidó – Ferenczi H. István. Harmadik zsidó – Szabó Fruzsina. Első
csendőr – Kiss Péter. Második csendőr – Kovács Norbert. Falubeliek, zsidók –
Adorjáni Nagy Zoltán, Balázs Hunor, Bálint Örs, Ferenczi H. István, Csiki
Roland-Ádám, Kiss Eszter, Kiss Péter, Kovács Norbert, Pintér Janka, Póra
Jácinta, Renczés Viktória, Soós Máté Bátor, Szabó Fruzsina, Szélyes Boróka,
Szilágyi Orsolya, Timár Csenge-Mária.
Zenészek:
Kostyák Márton (nagybőgő), Makkai István (klarinét), Sipos Péter (hegedű),
Leon Zsolt (brácsa), Málnási Zoltán (ütőhangszerek).
Rendező: Sebestyén Aba. Zeneszerző: Cári Tibor. Díszlettervező: Sós Beáta.
Jelmeztervező: Hatházi Rebeka. Light designer: Majoros Róbert.
Rendezőasszisztens: Talán Vanda. Ügyelő: Szakács László. Súgó: Tóth Katalin.
November. 15., szerda, 19:00 óra (ősbemutató), november 29., szerda 19:00 óra,
Nagyterem. Az előadást 12 éven felüli nézőinknek ajánljuk.
JEGYVÁSÁRLÁS
a Nemzeti Színház nagytermi jegypénztárában (nyitvatartás hétköznapokon 9 és
19 óra között, telefonszám: 0365 806 865), a helyszínen előadás előtt egy
órával, valamint a Biletmaster
oldalán: https://teatrunational.biletmaster.ro/.../Az-igazsag...

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

December 10-én, vasárnap 18.15-kor nyitják meg Kolozsváron a Klezmer hangok Erdélyben című kiállítást a Muzeonban, a Virgil Fulicea utca 3. szám alatt. A kiállítás interaktív lesz, és Beth Silver csellóművész élőzenét ad elő Max Eisikovits Máramarosból gyűjtött zsidó darabjai alapján.

 

Máté Istvánnak a Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában megjelent, Szolgálatban Kalotaszegen. Lelkipásztori életstratégiák és életpályák a Kalotaszegi Református Egyházmegyében című könyvét mutatják be december 8-án 19 órakor a kolozsvári Vallásszabadság Házában, a Kossuth Lajos utca (1989. december 21. sugárút) 14. szám alatt. A könyvet bemutatja: Kiss Dénes és Peti Lehel. A kötetbemutatót a Vallás és egyház a változó társadalomban című konferencia keretében tartják.

 

Ismét gyermekzsivajtól lesz hangos a zabolai Mikes kastély, december 9-én, 10 és 17 óra között szeretettel várnak mindenkit egy családi karácsonyváró eseményre az ünnepi hangulat elengedhetetlen kellékeivel: karácsonyi barkácsolással, mesemondással, kincskereséssel, hintózással és vásárral.

2023. dec. 12-én kedden 18 órakor, születésének 150. évfordulóján gróf Bánffy Miklósra emlékeznek dr. Gaal György irodalom- és művelődéstörténész Gróf Bánffy Miklós útja a politikától a művészetekig című, vetített képes előadásával. A rendezvényt az EME Napoca/Jókai u. 2–4. szám alatti székházának előadótermében tartják, az est házigazdája Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke.

A téli ünnepek alkalmából színházi ajándékutalványokat kínál fel előadásai iránt érdeklődőknek a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A vásárlók ezúttal is kétszeri vagy négyszeri belépésre szóló ajándékutalványok közül választhatnak, de mindkét típusú utalványból prózai és zenés színházi előadásra szóló változat is kapható az előadások jegyárai függvényében. Érdeklődni, utalványokat vásárolni a sepsiszentgyörgyi Városi Szervezőirodában lehet.

 

Bánffy Miklós és Kós Károly világa címmel nyílik kiállítás Budapesten december 9-én 18 órakor a Pesti Vigadóban. Köszöntőbeszédet mond Lánszki Gerő államtitkár, ünnepi beszédet mond Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora.

Az idei Karácsonyi Vásárt december 16-23. között tartják Sepsiszent-györgy Főterén, ahol nyolcvan őstermelő, kereskedő és iparművész kínálja portékáit a karácsonyi ajándékokat beszerezni kívánók számára. A 2023-as rendezvény kulturális programkínálata helyi és brassói művészek, zenekarok, kórusok, művészeti együttesek felajánlásaiból jön létre.

Még két előadás lesz idén az Aradi Kamaraszínház műsorán. A nézők találkozhatnak Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művésszel, akik Örkény-estjüket hozzák el Aradra, a Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig főként karácsonyi dalokat ad elő.

Az ünnepek előtt a Mese a csodálatos szőlőfáról című produkció bemutatójára készül a Puck Bábszínház magyar társulata. December 16-án, szombaton 11:00 és 17:00 órától látható a bábelőadás, amelyet Kovács Géza Blattner Géza-díjas bábművész, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója rendez, és ugyancsak ő az, aki a mese szövegkönyvét jegyzi.

2023. december 11-én, hétfőn a kolozsvári Iulius Mallban, az Auchan bevásárlóközpont közelében kézművesvásárt rendez a Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság. A kiállításon az igazgatósághoz tartozó, azzal együttműködő intézmények lakói, illetve a nappali foglalkoztatások résztvevői állítják ki termékeiket.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett XXIV. Nemzetközi Színháztudományi Konferenciára 2023. december 8-án tartják a Stúdió Színház előterében.

Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából kerekasztal-beszélgetést szerveznek Kolozsváron december 15-én 18 órától, Gall Anthony Kós Károly-kutató, K. Lengyel Zsolt történész, politológus, szerkesztő, Hunyadi Attila Gábor gazdaságtörténész és Veress Emőd jogász, egyetemi tanár részvételével, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében, az MCC Huszár (Călărașilor) utca 1. szám alatti székhelyén, a Belvedere szállodában.

A negyedik napkeleti bölcs történetét dolgozza fel Ókovács Szilveszter ötlete nyomán Pacsay Attila Artaban című adventi szeánsza, amit 2023. december 9-én mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A mintegy egyórás térhangzású, egyéb érzékszervekre is kiható meditatív előadást a közönség sötétben, nyugágyakból, szemtakaró maszkban hallgathatja végig.

Kós Károly épületei Sepsiszentgyörgyön címmel szervez rendezvényt a Györkös Mányi Albert Emlékház 2023. december 7-én, csütörtökön, 18:30-as kezdettel.

A marosvásárhelyi Ariel Színház december 1–10. közötti műsorában a Hókirálynő és az Évszakok című előadások szerepelnek. A részletes program a címre kattintva olvasható.