Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Ars Hungarica 2023 - Program

A nagyszebeni Ars HUNGARICA kulturális fesztivál a szórvány magas színvonalú rendezvénye, amely sokszínűségével van jelen Erdély és Kárpát-medence kulturális életében. Az idei rendezvénysorozat 2023. november 10. és 19. között zajlik.

A nagyszebeni Ars HUNGARICA fesztivál a helyi kulturális kínálat egyik fontos, nemzetközileg elismert és közkedvelt rendezvénye. A magyar hagyományokat és a kulturális gazdagságot mutatja be a helybélieknek és az ideérkező vendégeknek. Megerősíti a hovatartozás érzését és kikapcsolódási lehetőséget kínál a helyi magyar közösség számára.

A színes programsorozat célja a több évszázados helybéli magyar jelenlét hangsúlyozása mellett az, hogy hozzájáruljon a magyar közösség érvényesüléséhez itt, a Kárpát-medence határán magyar kulturális gyöngyszemeket mutasson be, és hidat képezzen a közös anyanyelvet beszélő és közös igényeket képviselő személyek, intézmények között.

A program gerince összeállt, és folyamatosan gazdagodik, illetve a cikk is frissül.

Az eseménysorozat november 10-én, pénteken 12 órakor kiállításmegnyitóval indul Magyar művészek a Brukenthal Nemzeti Múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteményéből címmel. Többek között Incze Ferenc, Borsos Miklós, Bodor Mária, Nagy Imre, Kós András, Gyenge Imre, Orth István és Strebeli Róbert alkotásait mutatják be.

19 órától a Thalia Díszteremben a hivatalos megnyitót az Attacca World Music és Balogh Kálmán Bihar című, Bartók Béla gyűjtéseiből összeállított előadás követi. A formáció Bartók Béla bőséges mennyiségű gyűjteményét használta forrásanyagként, főként a zeneszerző Bihar megyében gyűjtött hangszeres és vokális dallamai. A feldolgozások autentikus népzenei elemeket ötvöznek saját világzenei hangzásokkal. A zenekar számos magyarországi és világzenei fesztiválon koncertezett már. A formáció tagjai: Raksányi Boglárka, Székely Levente, Mester Dániel, Hetessy Csaba, Gyányi Tamás, Bordás Zoltán. Meghívott vendégművész: Balogh Kálmán, akit 2007-ben a nagyszebeni közönség ugyancsak a Thalia színpadán hallhatott először. Az első napot egy állófogadás zárja.

November 11-én, szombaton Balázs Enikő idegenvezetése után, 17:00 órakor megnyitjuk Szegedi Alice Torella nagyszebeni származású, Budapesten élő művésznő Babák című kiállítását a Tükörterem kiállítóterében. Ezt követően, 18:00 órától Maksay Ágnes Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én! című filmjének vetítésén vehetnek részt az érdeklődők, amelyen a rendező, T. Szabó Levente történész és László Loránd operatőr is jelen lesznek. A dokumentumfilm Petőfi Sándor erdélyi barangolásait mutatja be, többek között Nagyszebenben és Vizaknán is forgattak az elkészítésénél, Keresztes Kálmán, illetve Bogáti János a helyi vonatkozásokat mutatják be. A szombat esti ifjúsági bulit a budapesti Szeder Trió és a Góbé Zenekarok koncertjei fogják biztosítani 20:00 órától a Filharmónia alagsorában.

Vasárnap, november 12-én a Református Templom Galériában Pădureț Mónika, bukaresti művésznő Csend(es) – Élet – Szerenád (Csendes köszönet) című kiállításának megnyitója után délután 6 órától a Tanács Toronyban a sokszorosan díjazott, marosvásárhelyi Nagy Botond Lélektükör című fényképkiállítását Magdó István és Louis Guermond mutatják be, közreműködik Oltean Krisztina Mária.

A fesztivál első hétvégéjét Benedekffy Katalin Egy csipetnyi Erdély című estje zárja 19:00 órától, amelynek keretén belül könyvbemutatóra, beszélgetésre, filmvetítésre, dalok előadására és erdélyi ízek kóstolójára is sor kerül a patinás belvárosi Tükörteremben. A műsor legelején a Nagyszebeni Citeracsoport, Bucz Júlia vezetésével mutatja be mit tanultak az utóbbi évben.

Hétfőn, november 13-án 16 órától a Nagyszebeni Polgármesteri Hivatal kiállítóterében a Magyar Fotóművészek Világszövetség XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon legfrissebb díjazott fényképei kerülnek bemutatásra. 17 órától, a Tükörteremben bábszínház megtekintésére várják a szervezők a legkisebbeket. A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ produkciójában a HalVirág Bábszínház bemutatja Tamás Gyopár Csihán Királyúrfi című bábjátékát.

Kedden, november 14-én 19:00 órától Béres Levente zongoraművész Bartók Béla, George Enescu, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Orbán György és Veress Sándor zongoraműveket ad elő a Tükörteremben.

Szerdán este, november 15-én 20:00 órától Szilvássy Carola életén keresztül a 19. század végi és a 20. század eleji Erdély történelmi viharokkal, tragédiákkal átszőtt kulturális és társadalmi életébe enged betekintést A maga természete szerint és szabadon című film, amelynek vetítésére az ESTE Filmul de Miercuri keretén belül, a stáb jelenlétében kerül sor a Ion Besoiu Kulturális Központban. Szebeni Zsuzsa rendezővel és Molnár-Bánffy Kata producerrel Kató Csilla fog beszélgetni.

Csütörtökön, 16-án újból a gyermekeknek kedveskedünk egy interaktív koncerttel a sepsiszentgyörgyi Tekergők kisegyüttes előadásában. Az Égen-Földön című előadás tíz dalban érdekes állatokat és különleges hangszereket mutat be a közönségnek, ismerős dalok csengenek majd fel, így találkozhatunk Micimackóval, a Nagy Ho-ho horgásszal, Vukkal, a Hupikék törpikékkel, a Mézga családdal és Süsüvel, a sárkánnyal.

Az Ars Hungarica kulturális fesztivál második hétvégéje színházi előadással kezdődik, november 17-én, pénteken 19:00 órától a Gyulai Várszínház frappáns előadását De mi lett a nővel címmel nézheti meg a közönség a Gong Színházban. A történetben három férfi párbeszédét követhetjük nyomon egy ott nem lévő, eltűnt nőről. A különös dramaturgiájú történetben szerelmek és csalódások, kivégzések és foghúzások, öngyilkosságok és ellenvonatok kavarognak Irina Bikulina ártatlan, mégis felkavaróan buja, szenvedélyes alakja körül. Mi a közös a három, idős utazó színészben? A történet végére kiderül. Előadják: Győrffy András – Jászai Mari-díjas színművész, Kárp György – Bánffy Miklós-díjas színművész és Szélyes Ferenc – Jászai Mari-díjas színművész. Rendező: Béres László, Díszletek: Szélyes Andrea. A belépés, ez esetben is ingyenes.

November 18-án, szombaton  18:00 órától díszkötetben megjelent, német és magyar nyelvű könyvbemutatóra várjuk a közönséget a Tükörteremben. Az ORTH István illusztrációit tartalmazó Madách Imre Az ember tragédiája köteteket mutatjuk be, amelyek a nagyszebeni Honterus nyomdában készültek el idén, tehát nagyon frissek. Meghívottak a két kiadónak képviselői: ifj. Józsa Benjámin, a Romániai Német Demokrata Fórum és a Honterus Kiadó ügyvezető igazgatója, H. Szabó Gyula a Kriterion Kiadó igazgatója, illetve a magyarországi Madách Klub képviselői.

Bíbor Birtok borokkal és Szicsek pálinkával fogunk koccintani a 20:00 órától kezdődő Tasi Nóra & Sárosi Péter Duó koncert előtt, amelyet szintén a Tükörteremben szervezünk.

November 19-én Kodály Zoltán és Ligeti György műveket hallhatunk Samson Melinda, szoprán és Miklós Noémi zongora- és orgonaművész A legszebb virág – In memoriam Ligeti 100 című előadásban, 11:00 órától a Református Templom Galériában.

Zároműsorként a Bekecs Táncszínház előadásában Petőfi Sándor A helység kalapácsa című előadását tekintheti meg a nagyérdemű.

 

Ars Hungarica Vízaknán!

November 11-én, szombaton Benedekffy Katalinnal találkozhatunk az Egy csipetnyi Erdély című könyvének bemutatóján, ahol előadásra és filmvetítésre is sor kerül.

Vasárnap, 12-én 19:00 órától Maksay Ágnes és László Loránd „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én!” Petőfi Erdélyben dokumentumfilmet vetítjük, román nyelvű felirattal.

Csütörtökön, 16-án pedig 19:00 órától zongoraelőadásra invitáljuk a helyi közösséget: Béres Levente Bartók Béla, George Enescu, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Orbán György és Veress Sándor zongoraműveket ad elő.

Az eseményekre a Református Gyülekezeti Teremben kerül sor, a belépés díjtalan.

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk. További részletek: www.szeben.ro/arshungarica-2023

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

December 10-én, vasárnap 18.15-kor nyitják meg Kolozsváron a Klezmer hangok Erdélyben című kiállítást a Muzeonban, a Virgil Fulicea utca 3. szám alatt. A kiállítás interaktív lesz, és Beth Silver csellóművész élőzenét ad elő Max Eisikovits Máramarosból gyűjtött zsidó darabjai alapján.

 

Máté Istvánnak a Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában megjelent, Szolgálatban Kalotaszegen. Lelkipásztori életstratégiák és életpályák a Kalotaszegi Református Egyházmegyében című könyvét mutatják be december 8-án 19 órakor a kolozsvári Vallásszabadság Házában, a Kossuth Lajos utca (1989. december 21. sugárút) 14. szám alatt. A könyvet bemutatja: Kiss Dénes és Peti Lehel. A kötetbemutatót a Vallás és egyház a változó társadalomban című konferencia keretében tartják.

 

Ismét gyermekzsivajtól lesz hangos a zabolai Mikes kastély, december 9-én, 10 és 17 óra között szeretettel várnak mindenkit egy családi karácsonyváró eseményre az ünnepi hangulat elengedhetetlen kellékeivel: karácsonyi barkácsolással, mesemondással, kincskereséssel, hintózással és vásárral.

2023. dec. 12-én kedden 18 órakor, születésének 150. évfordulóján gróf Bánffy Miklósra emlékeznek dr. Gaal György irodalom- és művelődéstörténész Gróf Bánffy Miklós útja a politikától a művészetekig című, vetített képes előadásával. A rendezvényt az EME Napoca/Jókai u. 2–4. szám alatti székházának előadótermében tartják, az est házigazdája Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke.

A téli ünnepek alkalmából színházi ajándékutalványokat kínál fel előadásai iránt érdeklődőknek a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A vásárlók ezúttal is kétszeri vagy négyszeri belépésre szóló ajándékutalványok közül választhatnak, de mindkét típusú utalványból prózai és zenés színházi előadásra szóló változat is kapható az előadások jegyárai függvényében. Érdeklődni, utalványokat vásárolni a sepsiszentgyörgyi Városi Szervezőirodában lehet.

 

Bánffy Miklós és Kós Károly világa címmel nyílik kiállítás Budapesten december 9-én 18 órakor a Pesti Vigadóban. Köszöntőbeszédet mond Lánszki Gerő államtitkár, ünnepi beszédet mond Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora.

Az idei Karácsonyi Vásárt december 16-23. között tartják Sepsiszent-györgy Főterén, ahol nyolcvan őstermelő, kereskedő és iparművész kínálja portékáit a karácsonyi ajándékokat beszerezni kívánók számára. A 2023-as rendezvény kulturális programkínálata helyi és brassói művészek, zenekarok, kórusok, művészeti együttesek felajánlásaiból jön létre.

Még két előadás lesz idén az Aradi Kamaraszínház műsorán. A nézők találkozhatnak Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művésszel, akik Örkény-estjüket hozzák el Aradra, a Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig főként karácsonyi dalokat ad elő.

Az ünnepek előtt a Mese a csodálatos szőlőfáról című produkció bemutatójára készül a Puck Bábszínház magyar társulata. December 16-án, szombaton 11:00 és 17:00 órától látható a bábelőadás, amelyet Kovács Géza Blattner Géza-díjas bábművész, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója rendez, és ugyancsak ő az, aki a mese szövegkönyvét jegyzi.

2023. december 11-én, hétfőn a kolozsvári Iulius Mallban, az Auchan bevásárlóközpont közelében kézművesvásárt rendez a Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság. A kiállításon az igazgatósághoz tartozó, azzal együttműködő intézmények lakói, illetve a nappali foglalkoztatások résztvevői állítják ki termékeiket.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett XXIV. Nemzetközi Színháztudományi Konferenciára 2023. december 8-án tartják a Stúdió Színház előterében.

Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából kerekasztal-beszélgetést szerveznek Kolozsváron december 15-én 18 órától, Gall Anthony Kós Károly-kutató, K. Lengyel Zsolt történész, politológus, szerkesztő, Hunyadi Attila Gábor gazdaságtörténész és Veress Emőd jogász, egyetemi tanár részvételével, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében, az MCC Huszár (Călărașilor) utca 1. szám alatti székhelyén, a Belvedere szállodában.

A negyedik napkeleti bölcs történetét dolgozza fel Ókovács Szilveszter ötlete nyomán Pacsay Attila Artaban című adventi szeánsza, amit 2023. december 9-én mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A mintegy egyórás térhangzású, egyéb érzékszervekre is kiható meditatív előadást a közönség sötétben, nyugágyakból, szemtakaró maszkban hallgathatja végig.

Kós Károly épületei Sepsiszentgyörgyön címmel szervez rendezvényt a Györkös Mányi Albert Emlékház 2023. december 7-én, csütörtökön, 18:30-as kezdettel.

A marosvásárhelyi Ariel Színház december 1–10. közötti műsorában a Hókirálynő és az Évszakok című előadások szerepelnek. A részletes program a címre kattintva olvasható.