Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

A zene legyőzi a rákot – adománygyűjtő segélykoncert

A Voces-ProArt Kulturális Egyesület szervezésében július 5-én kedden 17:30 és 20:00 órától a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai zenészekből alakult Slang Gospel Band együttes adománygyűjtő koncertet tart A zene legyőzi a rákot címmel. Az adományokból begyűlt összeget Cserkész Adalbert-Jimmy kezelési költségeinek fedezésére fordítják.

Cserkész Adalbert Jimmyt, a kiváló sepsiszentgyörgyi zenészt, 2019-ben vastagbéldaganattal diagnosztizálták. A sikeres műtét és a kemoterápiás kezelés ellenére 2022. januárjában áttétet fedeztek fel a tüdőn. Az újabb műtét után, jelenleg kemoterápiás kezelés alatt áll, de a magyarországi Oncompass Medicine Precíziós onkológiai program vizsgálatainak eredményeként személyre szabott kezelésben részesülhet. A kezelés havi összege 4400 euró, ezért adománygyűjtő koncertekkel szeretnék segíteni.

Ez év márciusában megalapították a Slang Gospel Band nevű 25 tagú együttest, amellyel Szent György Napokon már rövid bemutatkozó koncertet is tartottak. Az együttes célja adománygyűjtő segélykoncerteteket tartani, hogy anyagi támogatással és a zene gyógyító erejével segítsék legyőzni a betegséget, annak, aki ebben szenved.

Az első segélykoncertre július 5-én a sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház nagytermében kerül sor, 17 óra 30 perctől, majd ezt követi még egy koncert 20 órától ugyanott. Ez alkalommal Dr. Banki Endre operatív igazgató és Miklós Magdolna ismertetik a precíziós onkológiai programot, hogy minél több emberhez eljusson ez a páratlan lehetőség. A gyógyító dallamokat pedig az együttes tagjai: Bene Zoltán (billentyűk), Ferenczi Tihamér (zongora) Gáspár Álmos (gitár), Kerezsi Csongor (basszusgitár), Cserkész Adalbert (Jimmy-dobok), Luiza Zan énekesnő és a 16 tagú Snaps és Voces kórus tagjai biztosítják.

A koncertekre a belépés ingyenes, a helyek száma viszont korlátozott. Ülőhelyet a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában lehet kiváltani július 4-én, hétfő délután 16 óráig. A szabadon maradt helyekre az előadások előtt, a helyszínen is lehet ülőhelyet váltani. Akinek lehetősége van és szeretne adományozni, az megteheti majd a helyszínen kihelyezett urnákba, vagy bankos, esetleg revolutos utalással is:

  • Cserkész Adalbert, revolut@cserke8phe, RO05 BREL0005 5084 9510 0100, IBAN: LT95 3250 0143 1148 1276, BIC: REVOLT2;
  • Asociatia Culturala Voces-Proart, IBAN: RO87 BRDE 150S V217 5500 1500, SWIFT Code BRDEROBU,
  • PayPal: https://www.paypal.me/csadalbert.
Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Idén hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozathoz szeptember 23. és 25. között.

CSÁNGÓTELEP 1935–1996 címmel időszakos kiállítás nyílik 2022. szeptember 23-án, pénteken, 15 órától a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban.

A napóleoni háborúk hajnalán a spanyol és nápolyi erők által megszállt Római Köztársaságot az 1950-es évek kommunista diktatúrájának fojtogató légköre váltja fel a Magyar Állami Operaház új bemutatójában. Ókovács Szilveszter főigazgató második rendezését Kesselyák Gergely vezényletével, kettős szereposztásban, Boross Csilla és Ádám Zsuzsanna címszereplésével mutatja be 2022. szeptember 24-én – és 28-án – az Andrássy úti dalszínház.

Négy állomással koncertsorozatot szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy JaMesének (JaMese – egy mozaikszó, mely mindent elmond a zenekarról: Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese személye az, aki mindezt összefogja.) 2022. szeptember 19-22 között. A koncertek Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában lesznek.

Hétfőn, szeptember 12-én, 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.) rendkívüli kamarazenei hangversenyre kerül sor, fellépnek: ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse és Horváth Edit, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongoratanárnője.

Szeptember 23. és 30. között tartják meg Sepsiszent-györgyön immár második alka-lommal az Eva FilmMakers Festet, az ország első olyan filmfesz-tiválját, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól. A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben - egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek romániai és magyarországi női rendezők filmjeinek sokaságát hozza el.

A szeptember 9-én rajtoló, háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális-, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön.

Az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíjáért. A szemlét 30. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ szeptember 28-a és október 2-a között, a helyszín ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz.

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, az Erdélyi Múzeumi Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának sepsiszentgyörgyi bemutatójára.

Kovászna, Hargita és Brassó megyében is Muzsikál az erdő 2022. szeptember 2. és 4. között. A háromszéki eseménynek a sepsibodoki Sütei-borvíz tisztása ad otthont szeptember 3-án. A Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvény célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével.

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.